SPORNI MARJAN

Nema mira u Splitu, protiv Puljka se pobunio i drugi potpredsjednik SDP-a: ‘Kakav cirkus!‘

‘Ako ovako nešto može proći, onda nema toga što ne može‘, objavio je na Facebooku Goran Kotur

Goran Kotur

 

 Sasa Buric/Cropix

Nije prošlo niti deset dana otkako je potpredsjednica splitskog SDP-a Eleonora Mandić izašla iz stranke jer ne želi da SDP bespogovorno podržava projekte splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka, a zbog istog se pobunio i drugi potpredsjednik tamošnje organizacije, Goran Kotur. Neposredni povod je gospodarenje Park-šumom Marjan.

"Po Puljkovoj odluci, Marjan će od štetnih organizama štititi tvrtke bez licence, a na čelu bi im trebao biti šetač iz Zagreba", objavio je Kotur na Facebooku.

"Zajednica ponuditelja Dalmatinske šume d.o.o. i Arbofield d.o.o. koju je gradonačelnik Ivica Puljak odabrao za ‘Doznaku, sječu, izvlačenje zaraženih stabala i ostalo - Provođenje Programa gospodarenja za GJ Marjan-šume Grada Splita‘ nije licencirana za izvođenje radova zaštite šuma od štetnih organizama, po popisu licenciranih izvoditelja radova iz područja šumarstva Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije. To se traži u troškovniku koji je dio dokumentacije o nabavi", napisao je Kotur, navodeći da je Puljak uz to, umjesto procijenjenih 750.000 kuna, prihvatio dvostruko veću ponudu od 1,534.000 kuna, sve bez PDV-a.

"Sada za ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan Upravno vijeće predlaže diplomiranog ekonomista iz Zagreba koji je radio u Narodnim novinama i Lidlu, a referenca mu je da je dva dana šetao po Marjanu. Kako bi cirkus bio još veći, Upravno vijeće je već obavijestilo kandidate za ravnatelja, protivno zakonskim odredbama jer ravnatelja bira Gradsko vijeće", oštar je Kotur, dodajući da su "sve to nestranački stručnjaci, izabrani po natječaju".

"Doduše, kriteriji su malo mutni ili najčešće nepostojeći. Bitno da se natječaj zove natječaj, a to što ne sadrži bitne elemente natječaja, to je ionako očito daleko manje bitno. Ako ovako nešto može proći, onda nema toga što ne može", objavio je Kotur.

Kaže da Eleonora Mandić nije bila jedina u splitskom SDP-u kojoj se ne sviđa suradnja s Puljkom bez ikakve osnove. Problem je što ne postoji nikakav formalni dogovor temeljem kojega SDP podržava gradonačelnika u Vijeću.

SDP-ovci su se, kaže, s Puljkom dva puta sastali na temu suradnje u Gradskom vijeću. Došli su sa svojim programom, no gradonačelnik njihove prijedloge nije ni prihvatio niti odbacio, već je ostalo na tome da će vidjeti. Sastali su se još jednom i dogovorili da će dalje razgovarati, no nakon toga više nije bilo razgovora o programskoj suradnji.

"Jedino se konstituiralo Gradsko vijeće, gdje smo rekli da ne želimo funkcije. Sve drugo visi u zraku. Tu nema stava stranke, nego stava vijećnika. Mi smo u programskoj suradnji s Puljkom, ali ne na temelju odluke gradske organizacije", kaže Kotur.

Napominje da bi se mogla povući paralela sa Zagrebom, ali splitski SDP ne može prekinuti suradnju s Puljkom jer ju nisu niti potpisali. Gradskoj organizaciji će predložiti da rasprave Puljkov plan za upravljanje Park-šumom Marjan i donesu odluku da ga ne podrže u Gradskom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:12