NAPETO NA JAKUŠEVCU

Neki radnici Čistoće odbili ući na deponij: ‘Znate li gdje vozimo otpad?‘; Tomašević: ‘Svjesni smo smrada, ali zrak je OK‘

Dovoz prikupljenog smeća na deponij je nastavljen, a policija od jučer provodi očevid

Jakuševec, 5.12.2023.

 Damir Krajac/Cropix

NOVO 13:43 Dodatna mjerenja kvalitete zraka putem mobilne postaje Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" su pokazala da su plinovi koji uzrokuju neugodan miris, primarno sumporovodik, amonijak i merkaptani, prisutni na Jakuševcu ispod graničnih vrijednosti ili su vrijednosti toliko niske da ih uređaji niti ne registriraju. Iako smo svjesni da je miris koji se širi sa Jakuševca neugodan, on nije opasan za zdravlje građana, objavili su iz Grada Zagreba na društvenim mrežama.


13:20 Odron na odlagalištu otpada Jakuševac u kojem je teško ozlijeđen radnik i u utorak je bio povod oporbenim kritikama na račun zagrebačke vlasti, ali i Vlade, dok je Grbin poručio da se više ne mogu izvlačiti na štetu koju je radio Bandić, a HSLS i Fokus se založili za izgradnju energane na otpad.

Peđa Grbin (SDP), čija je stranka u Zagrebu u vladajućoj koaliciji, izjavio je da je potpuno jasno da je za situaciju na Jakuševcu kriv Milan Bandić. "Međutim, prije dvije i pol godine na izbore smo izašli s jasnim obećanjem da ćemo sanirati štetu koju je Bandić radio i ljudi su nam za to dali povjerenje. Dvije i pol godine su prošle i mi se više ne možemo izvlačiti na Milana Bandića, vrijeme je da se poduzmu konkretne mjere”, poručio je.

Grbin: Bandić više ne može biti izlika, odgovornost leži i na Vladi

SDP je, napominje, na to spreman i u predstojećim danima predstavit će svoju viziju upravljanja otpadom na području Zagreba. Pozvao je partnere u Zagrebu da se počnu ponašati na taj način te poručio da je vrijeme za konkretne mjere i aktivnosti. "To što je Milan Bandić odgovoran danas više ne može biti izlika”, smatra.

Upitan je li to kritika gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, uzvratio je da odgovornost leži i na Vladi koja se prije dvije godine oglušila na upozorenje Europske komisije da nijedno odlagalište otpada u Hrvatskoj ne funkcionira kako bi trebalo.

image

Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

Na pitanje treba li i tko podnijeti ostavku zbog tragedije u kojoj je radnik ostao bez ruke, kazao je da je od odgovornosti puno bitnije da se takva situacija ne ponovi.

Ako se utvrdi da je bilo nečijeg propusta, bilo u Gradu bilo u komunalnom poduzeću, potpuno je jasno da će te osobe morati napustiti svoju poziciju, bez obzira na to iz koje političke stranke dolazi, poručio je Grbin, uz napomenu da je nužno osigurati kvalitetu zraka kako ne bi bilo štete i opasnosti po život ljudi.

Selak Raspudić: Gradonačelnik ne zna što s otpadom bez da ugrozi zdravlje građana

U Zagrebu smo imali najavu inspekcije svaki tjedan da se vidi tko što baca u nove plave vrećice i dok se tako radikalno intenzivno radilo na kažnjavanju građana koji ne znaju razvrstavati otpad, istodobno gradonačelnik nije imao pojma što učiniti s tim otpadom bez da ugrozi zdravlje građana Zagreba, rekla je Marija Selak Raspudić (Most)

To smatra poražavajućim i sukusom njegove dosadašnje politike u Zagrebu.

Od Benčić kao članice Odbora za zaštitu okoliša, Selak Raspudić očekuje da, sada kada se događa ekološka katastrofa na Jakuševcu postupi još angažiranije nego što je u Osijeku i da sazove tematsku sjednicu s pozivanjem i prozivanjem svih nadležnih u tom slučaju, prije svega, njihove vlasti u Zagrebu.

"Kad bi odgovornost za ono što se događa u Zagrebu ležala prvenstveno na Vladi, onda bi izbori za gradonačelnika bili bespotrebni. Gdje je trenutačno predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Benčić da tamo zabije zastavu kao što je trčala u Osijek i pobrine se za zaštitu okoliša, ali i građana koji žive na Jakuševcu”, pitala je Selak Raspudić.

Hrebak: Zagrebu trebaju biokompostana, sortirnica i energana

Dario Hrebak (HSLS) je kazao da odron na Jakuševcu predstavlja debakl sustava gospodarenjem otpada u Zagrebu, a zastrašujućim je ocijenio što u zadnje dvije i pol godine ne vide nikakvu ideju, viziju, strategiju ni plan kako će se riješiti desetljećima star problem gospodarenja otpadom.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević nema tu viziju, ocijenio je, nazvavši njegovu stranku salonskom zelenom ljevicom. Nije lako iz aktivizma prijeći u fazi odgovornosti upravljanja velikim sustavom kao što je grad Zagreb, kazao je Hrebak, dodavši da je dobro što je prihvatio ruku Vlade da riješe taj problem.

Hrebak je istaknuo da Zagrebu trebaju biokompostana, sortirnica i energana, a od Benčić je zatražio da hitno sazove sjednicu kako bi se donijelo strategiju, plan i mjere za rješavanje tog problema.

Davor Nađi (Fokus) također se zalaže za izgradnju energane na otpad što, ističe, imaju sve članice EU osim Hrvatske. Kazao je da je riječ o čistim, modernim postrojenjima iz kojih izlazi samo vodena para, bez onečišćenja i nusprodukata te da ne postoji nijedan racionalni razlog zašto se od takvog rješenja u Hrvatskoj bježi.


11:46 Odron smeća na odlagalištu Jakuševec bila je u utorak jedna od tema slobodnih govora u kojima je Davor Bernardić (Socijaldemokrati) rekao da su odgovorni gradonačelnik Zagreba i glavni državni inspektor, a Krunoslav Katičić (HDZ) da je odgovorna stranka Možemo! koja upravlja Zagrebom.

Odgovornost za Jakuševec je osim na gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću i na glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću, kazao je u slobodnom govoru Davor Bernardić u ime Kluba Socijaldemokrati.

Unatoč urušavanju smeća na Jakuševcu u studenom ove godine zbog nezakonitog odlaganja biootpada Mikulić nije ustanovio nikakve nepravilnosti niti reagirao, dodao je Bernardić ustvrdivši da su HDZ i Andrej Plenković postali „tihi partner i zaštitnik” Tomaševića i stranke Možemo!.

Tomašević je zatražio zbog Jakuševca hitan sastanak kod „tatice” u Banskim dvorima, hoće li to rezultirati time da će Agroproteinka dobiti posao zbrinjavanja biooptada u Zagrebu, a zauzvrat Plenković Tomaševiću odobriti homologaciju „kanti od tramvaja” starih 30 godina, upitao je Bernardić.

Krunoslav Katičić (Klub HDZ-a) podsjetio je da gospodarenje otpadom u nadležnosti gradova ocijenivši da je odgovornost za Jakuševec na stranci Možemo! koja je na vlasti u Zagrebu.

image

Goran Ivanović, Krunoslav Katičić

Damjan Tadic/Cropix

„Kako bi se ublažila odgovornost stranke Možemo! i Tomaševića sve se svelo na zahtjev za sastankom sa Vladom”, rekao je.

Zašto su se kandidirali, pravili da mogu riješiti probleme, varali birače govoreći da su stručnjaci za gospodarenje otpadom, upitao je zastupnik HDZ-a.

I Katarina Peović (RF) osvrnula se na novi odron smeća na Jakuševcu u kojemu su tri radnika ozlijeđena, te poručila da će stajati uz zagrebačku vlast, pogotovo kad joj se upućuju besmislene kritike, no da joj se jučerašnja situacija nije smjela dogoditi.

„Odron na Jakuševcu imao je svoj predtekst, događale su se stvari koje su trebale upozoriti ovu vlast da se to ne bi trebalo dogoditi“, rekla je zastupnica.

Osvrnula se i na izjavu gradonačelnika Tomaševića da je sigurnost radnika ključna, te da se istražuje odgovornost, te poručila kako je „odgovornost uistinu samo na njemu“.

Dodala je i kako pred sobom ima dopis, jedan od mnogih koji su sami sindikalisti slali upravi Zrinjevca nakon prvog odrona u studenom.

Karolina Vidović Krišto (OIP) poručila je da Tomašević nakon dvije i pol godine nije rasvijetlio ni jednu aferu iz vremena bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

„Postavljen je za gradonačelnika kako bi korupcionaški kanali u Zagrebu ostali zaštićeni”, ustvrdila je.


11:24 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je u utorak da je stanje radnika teško stradalog u odronu otpada na Jakuševcu stabilno, koncentracije plinova su ispod dozvoljenih vrijednosti, a jutros je otpad odložen na dio plohe na kojoj ne postoji zabrana odlaganja.

Tomašević je na konferenciji za novinare rekao da je jučer navečer posjetio ozlijeđenog radnika, čije je stanje stabilno i izvan je životne opasnosti te je izrazio žaljenje i ponudio pomoć.

Naveo je i da dodatna mjerenja mobilnog uređaja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" danas u 10 sati ujutro i dalje pokazuju da su koncentracije plinova daleko ispod dozvoljenih vrijednosti. Svjesni smo da je u gradu i dalje neugodan miris, rekao je, no koncentracije plinova su manje od dozvoljenih vrijednosti i nema opasnosti za zdravlje.

Opovrgnuo je informacije da se noćas na Jakuševcu odlagao otpada te rekao da su, sukladno zapisniku Državnog inspektorata, puni kamioni jutros ispražnjeni na dio plohe na kojem ne postoji zabrana odlaganja. Također, kamioni se danas koriste za papir i plastiku, jer se to jučer nije moglo provesti, dodao je.

image

Tomislav Tomašević

Dragan Matic/Cropix

Voditelj Čistoće - podružnice Zagrebačkog holdinga Davor Vić naveo je da rade i plato na koji će se moći odlagati miješani otpad te rekao kako su sve što su mogli, poduzeli u skladu s preporukama.

"S radnicima dijelim rizik, bio sam jutros s njima. Dogovorili smo se poduzeti sve sigurnosne mjere, a apsolutne sigurnosti kao u bilo čemu nema. Prema preporukama Inspektorata ploha na kojoj se odlaže, sigurna je", poručio je Vić.

Na pitanje koliko otpada još stane na Jakuševec, Vić je rekao da je teško govoriti o procjenama, posebno jer je ove godine smanjen miješani otpad za 25 posto. Rekao je i da se na "tijelu Jakuševca ne odlaže biootpad”.

Odgovarajući na novinarska pitanja, gradonačelnik Tomašević je rekao kako je za zatvaranje Jakuševca, najprije potrebno izgraditi centar za gospodarenje otpadom u Resniku.

"Okvir definira država i zato tražimo da nas se u tome bar ne opstruira makar sami financirali. Do kraja mandata očekujemo da se usvoji studija i riješi projektna dokumentacija", rekao je.

image

Davor Vić, direktor Čistoće

Dragan Matic/Cropix

Naveo je i da je nakon razgovora s Europskom komisijom zaključeno da je financiranje iz EU fondova moguće jedino ako su sva tri postrojenja na jednoj lokaciji, i to u Resniku gdje se nalazi pročišćivač otpadnih voda. "Treba nam signal iz Vlade vezano uz lokaciju. Inzistiramo da to riješimo s Vladom, i HDZ je u Gradskoj skupštini glasao za to", istaknuo je.

Poručio je i da Grad ne želi da se izgradi zajednički centar sa Zagrebačkom županijom te da je o tome više puta razgovarao sa županom Stjepanom Kožićem.

O eventualnim prosvjedima mještana Jakuševca rekao je da može razumjeti da su građani nezadovoljni nakon 20 godina. "Dio tih ljudi ima i neke druge motive zašto kritizira, ali ponavljam, jasno mi je da su građani ondje nezadovoljni i imaju pravo. Radimo sve da se Jakuševec čim prije zatvori", poručio je Tomašević.

image

Tomislav Tomašević i zamjenici na konferenciji za medije

Dragan Matic/Cropix

10:17 Iz Grada za Jutarnji list pojašnjavaju da je sukladno zapisniku Državnog inspektorata jutros izvršeno pražnjenje miješanog komunalnog otpada prikupljenog jučer i to na dio plohe na kojem ne postoji zabrana.

Na upit je li to onda ta šesta ploha, na koju se jutros u izjavi za medije referirao sindikalni povjerenik Barbarić, odnosno je li na toj lokaciji prije tri tjedna došlo do urušavanja, iz Grada Zagreba kažu: "Ta ploha je velika. Otpad je ispražnjen isključivo na lokaciji na kojoj zabrane nema!"


10:03 Okupljenim novinarima kod drugog najvećeg ‘brda‘ metropole, jutros je dao izjavu Pavao Barbarić, glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata.

- Kao što i sami vidite, otpad se dovozi na plohu šest gdje se dogodio prvi odron. Mi u sindikatu nismo dobili još nikakvu potvrdu od poslodavca ili grada da je lokacija sigurna za rad naših djelatnika. Kako to da smo dopustili da onda rade? U koordinaciji s ostalim sindikatima ćemo vidjeti što dalje. Istraga nije završena i zabrinjava nas sigurnost djelatnika. Jutros je bilo negodovanja radnika po dolasku na posao jer se ne osjećaju sigurno, ali kao što vidite poslodavac inzistira da se radi. Nakon jučerašnje tragedije mi se više ne možemo oslanjati na sreću nego je potrebno nešto konkretno učiniti - kazao je Barbarić.

Na novinarski upit ima li biootpada na odlagalištu, naglašava da itekako ima.

- Ima ga, ima. U kojim količinama ne znam. Može li biti uzrok propadanja hrpe i odrona? Može. Biootpad je živi otpad i u njemu ima vode te je pun plinova. Što napraviti? Pitamo se ima li uopće sigurna lokacija. Na nama nije da to razmišljamo, gdje je ta sigurna lokacija. To je nadležnost naših rukovodećih kadrova u Čistoći te gradonačelnika. Tomašević je dobio izbore na otpadu, rješavanju problema s otpadom i rješavanju ovog famoznog odlagališta. Nije ništa napravljeno. Promjene ne vidimo osim ova dva odrona i teškog stradavanja djelatnika s čijim sam se sinom čuo jučer. Oporavlja se od tragedije, ozljede će se zaliječiti, ali je u pitanju njegovo daljnje psihičko stanje - zaključio je Barbarić naglasivši da se strah zavukao među radnike Čistoće nakon jučerašnje katastrofe.


9:45 Sandra Benčić iz Možemo u HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvog" još jednom je izrazila žaljenje zbog nesreće na odlagalištu Jakuševec u kojoj su ozlijeđena tri radnika.

- Odmah je gradonačelnik rekao da bez obzira jesu li odgovorni oni koji upravljaju Jakuševcem, a to su privatne firme koje su posao dobile 2018. i ponovno su bile jedine koje su se javile 2022., ili su odgovorni neki od gradskih firmi ili ureda, kad se ustanovi tko je odgovoran, jasno je rekao da će biti sankcija, odnosno ostavki. Onaj tko je zbog propusta uzrokovao tragediju, mora odgovarati. Vjerujem da će DIRH brzo napraviti nalaze, a Grad je angažirao i neovisnog vještaka kako bi se prevenirale u budućnosti takve situacije

Žarko Tušek iz HDZ-a kazao je da je Jakuševec u jako lošem stanju.

- Cijela ta tema provlači se kroz nekoliko političkih ciklusa u Zagrebu. Aktualni gradonačelnik najavljivao je određene poteze još u kampanji kad je išao u utrku za gradonačelnika, kada je govorio da će problem biti riješen u ovom mandatu. Činjenica je da taj problem treba riješiti. Odgovornost za sanaciju Jakuševca i projektiranje novog centra za gospodarenje otpadom je jasna, to je na Gradu. Grad mora ubrzati te procese, mnogi u RH su odmakli daleko od Zagreba. Uvjeren sam da je od interesa Vladi RH da u partnerstvu s Gradom taj problem riješi, ali inicijativa mora biti od strane Grada. Tomašević i ministar gospodarstva su se na temu Jakuševca našli više puta, rekao je Tušek.

Određena razine političke odgovornosti postoji, ustvrdio je Tušek. No istovremeno, postoji i tehnička razina odgovornosti koja je na onima koji upravljaju Jakuševcem.

- Nitko ne može izbjeći odgovornost, poručio je.

Benčić se složila da Možemo ima političku odgovornost, ali naglasila je da je sada ključno da se svi na razini Vlade trgnu i riješe pitanje Jakuševca.

- Vlada je kontinuirano u Nacionalnom planu gospodarenja otpadom centar za gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu stavljala sa Zagrebačkom županijom što znači da bi Grad trebao primati miješani komunalni otpad iz svih gradova i općina u Županiji, a da s druge strane niti jedno postrojenje neće biti na teritoriju Zagrebačke županije, nego u Zagrebu, ustvrdila je.

Zvonimir Troskot iz Mosta naglasio je da kao građanin Zagreba mora izraziti zabrinutost zbog kulminacije problema oko otpada.

- Stranka koja je na vlasti 16 godina se pripremala za ovo, a na tom dijelu Grad najmanje funkcionira, rekao je.

Benčić je poručila kako problem Jakuševca postoji 20 godina.

- Dvadeset godina ni Bandić ni oni koji su mu držali ljestve nisu riješili problem. Mi bi ga najradije odmah riješili, ali zbog načina na koji se planiraju centri za gospodarenje otpadom, zbog dozvola i procedura koje traju, jednostavno je to proces koji traži određeno vrijeme. Nama je to apsolutni politički prioritet. Radimo na tome užurbano, ali to se ne može napraviti bez suradnje s državom, naglasila je.

- Država ima strategiju gospodarenje otpadom iz 2005. Tada su odredili da će do 2025. Hrvatska imati minimalno 20 centara za gospodarenje otpadom. Sagrađena su tri, a u punoj funkciji su dva, zaključila je Benčić.


PRVA VIJEST

Stanovnici Jakuševca i okolnih novozagrebačkih naselja, koji se već dugo vremena svako malo guše u nesnosnom smradu koji stiže sa odlagališta otpada, s nevjericom i ogorčenjem promatraju kako pojedinci opetovano, pa i nakon jučerašnje tragedije u kojoj je radnik Čistoće ostao bez ruke, "prikupljaju političke bodove".

Ističu kako je teško povjerovati u rezultate mjerenja koje im serviraju gradski oci, da neugodan miris koji ih zapuhuje nije opasan za zdravlje. Navodno su ispod graničnih vrijednosti - sumporovodik, amonijak i merkaptani. Kvaliteta života itekako trpi, tvrde.

Zagrebačka policija od jučer rano ujutro provodi očevid na mjestu tragedije.

Isti se nastavlja i danas kako bi se prikupili svi dokazi te ih proslijedili nadležnom državnom odvjetništvu na daljnju odluku.

Intenzivno traže odgovor što je bio okidač da se lavina smeća aktivira i da odron težak stotine tona krene prema kamionu Čistoće u kojemu je na mjestu vozača sjedio Stjepan K., dok mu je suvozač u kobnim trenucima bio 59-godišnji Josip Topolovec, koji je hospitaliziran na KBC-u Rebro.

I dok su pojedini radnici jutros odbili ući kamionima na ograđeni prostor odlagališta jer traže sigurnost koja im, tvrde, nije zajamčena, dovoz smeća prikupljenog tijekom jučerašnjeg dana na deponij je nastavljen danas.

image

Jakuševec, 5.12.2023.

Damir Krajac/Cropix
image

Jakuševec, 5.12.2023.

Damir Krajac/Cropix
image

Jakuševec, 5.12.2023.

Damir Krajac/Cropix

Prema jučerašnjoj izjavi gradonačelnika Tomislava Tomaševića, otpad će se odlagati do daljnjega na sigurnoj plohi nekih 300-tinjak metara dalje od mjesta gdje se brdo smeća strovalilo jučer na kamion.

Nekolicina vozača kamiona koji su napuštali otpad i odlazili u pravcu grada, na upit o stanju sigurnosti ne želi govoriti. Odmahuju rukom i kažu: ‘Bit će kako bude. Raditi se mora‘.

image

Jakuševec, 5.12.2023.

Damir Krajac/Cropix
image

Jakuševec, 5.12.2023.

Damir Krajac/Cropix
image

Jakuševec, 5.12.2023.

Damir Krajac/Cropix

Jedan od djelatnika Čistoće, međutim, ne skriva ogorčenje posljednjom odlukom gradske vlasti prema kojoj smeće odlažu na novu, odnosno staru lokaciju i to istu onu koja se prije tri tjedna urušila.

- Ovo je sve van svake pameti. Prijašnji odron nije saniran nego je poravnat. Ali komentirati dalje ne želim. Pitajte naše sindikaliste za izjavu. Oni se bore za naša prava, ali sve to izgleda uzalud - tiho nam dobacuje radnik Čistoće nezadovoljan cjelokupnom situacijom.

image

Jakuševec, 5.12.2023.

Damir Krajac/Cropix
image

Jakuševec, 5.12.2023.

Damir Krajac/Cropix
image

Jakuševec, 5.12.2023.

Damir Krajac/Cropix
image

Jakuševec, 5.12.2023.

Damir Krajac/Cropix
image

Jakuševec, 5.12.2023.

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:50