RAVNATELJICA RUĐERA D.RAMLJAK:

Neka me smijene, bolesne ne želim imati na savjesti

Iako se za odlagališta traži da budu na nenaseljenom i seizmički neaktivnom području, Vlada ga želi u naseljenom i potresu sklonom području
 Konjević/CROPIX

ZAGREB - Moja smjena nije važna. Veći problem predstavljalo bi mi da potpišem ugovor koji bi Institutu Ruđer Bošković i ljudima koji žive u okolici mogao predstavljati problem. Građanska hrabrost je važna - poručila je jučer Danica Ramljak, šefica Ruđera, prosvjednicima koji su se pred Institutom okupili kako bi prosvjedovali protiv vladine odluke o skladištenju radioaktivnog otpada na toj lokaciji.

Ovo nije mjesto za otpad

- Želimo obustavljanje odluke o skladištenju, uključivanje građana u donošenje odluka o sudbini Instituta te zadovoljavanje struke i javnosti. Ovo nije mjesto za otpad iz cijele Hrvatske - rekao je jedan od prosvjednika Vjeran Malenica.

Ramljak je, obraćajući se novinarima, pak rekla kako je o cijeloj problematici još 12. listopada izvijestila premijerku Jadranku Kosor, te od nje očekuje sastanak, ali i da ne želi potpisati sporni ugovor jer na savjesti ne želi imati bolesne Zagrepčane.

- Ni pod koju cijenu ne bi potpisala taj ugovor jer nema cijene ako se borite za princip - rekla je Ramljak. Komentirajući izjave kako bi zbog ovoga mogli izgubiti novac koji EU daje za skladišta takvog otpada, Ramljak je rekla kako “tih dva milijuna eura ne smiju biti trojanski konj”.

Međunarodna pravila

Podržala ju je i Mirela Holy, SDP-ova saborska zastupnica i potpredsjednica saborskog Odbora za okoliš.

- Da je Ramljak pristala na provedbu Vladine odluke, bila bi uključena u kršenje zakona - istaknula je Holy. U obranu Danice Ramljak stala je jučer i Zelena akcija. Tvrde da je Vladina pogreška to što posljednjih pet godina nije realizirano trajno odlagalište takvog otpada.

Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja traži da se skladišta radioaktivnog otpada nalaze na područjima koja nisu trusna i seizmički aktivna te nisu gusto naseljena.

Krše sve uvjete

Lokacija u Bijeničkoj - na klizištu, u centru grada, u blizini stambenih objekata i infrastrukturnih građevina - predstavlja kršenje svih IAEA-inih uvjeta.

- Čitavo područje Zagreba trusno je i seizmički aktivno, a Zagreb s okolicom je jedan od seizmički najaktivnijih gradova u Hrvatskoj - rekao je mr. Ivica Sović iz Seizmološke službe.

( M. M. A, T. Ku.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 00:38