MILANU BANDIĆU SUMNJIV USKOK-OV TAJMING

'NEKA ISTRAŽE JELAVIĆA, IAKO ZNAM DA MI ŽELE SMJESTITI ZBOG IZBORA' Bandić o natpisima Jutarnjeg

 Ronald Goršić/CROPIX

- Moj politički imperativ, kao i imperativ gradske uprave zadnjih 13 godina, uvijek je bila nulta stopa tolerancije prema svakoj eventualnoj nepodopštini, propustu ili možebitnoj nezakonitoj radnji bilo koga - od čistačice do samog gradonačelnika. Taj sam stav ne samo čvrsto zastupao tijekom svih ovih godina, nego ga i višestruko javno iznosio, pa ga sada opetujem kao dugogodišnji politički moto i moj osobni stav - kaže gradonačelnik Milan Bandić u reakciji na naš tekst da je njegov pročelnik Ureda za graditeljstvo Davor Jelavić odnedavno pod istragom USKOK-a.

Podrška institucijama

Jelavić i njegova pomoćnica Vesna Lubin, otkrio je Jutarnji, pod istragom su od 11. travnja zbog sumnje da su zlorabili svoj položaj i ovlasti u slučaju nadstrešnice.

Vjeruje se da su pogodavali tvrtki Gamont, koja je bila zadužena za izgradnju temelja, a Grad Zagreb im je, smatraju istražitelji, neosnovano isplatio čak pet milijuna kuna. Bandić naše navode nije demantirao i kaže da čvrsto podržava državne institucije.

- Ako je netko iz bilo kojih razloga ili nakana u posljednjih 13 godina počinio bilo kakvo nečasno ili kažnjivo djelo, ako za to postoji sumnja ili svjedoci, čvrsto podržavam nadležne državne institucije u njihovu naporu da takve eventualne slučajeve istraže i razriješe na zakonit način. To također vrijedi za svakog člana gradske uprave - od onog s najnižim stupnjem odgovornosti do samog gradonačelnika - ističe Bandić.

Iako smo jučer naveli da je dio Bandićevih suradnika istragu okarakterizirao kao politički progon s obzirom na to da je pokrenuta prije lokalnih izbora, Bandić naglašava da je sama objava da je njegov bliski suradnik pod istragom “usmjerena prema drugim ciljevima”.

Neki drugi ciljevi

- I u ovom konkretnom slučaju koji je ‘razotkrio’ Jutarnji list gradska uprava sa mnom na čelu zastupa ista načela i podupire nadležne institucije da do kraja raščiste eventualne dvojbe i moguće propuste pa i možebitne nezakonite radnje ako ih je bilo. Premda je, naravno, uvijek vrijeme za provođenje istraga i borbu protiv korupcije, svejedno se ne mogu oteti dojmu da je plasiranje takvih bombastičnih članaka samo desetak dana prije izbora u Zagrebu usmjereno prema nekim drugim ciljevima koji s nultom stopom tolerancije prema korupciji i kriminalu nemaju mnogo veze.

Ali zato, kako se čini, imaju veze s predizbornim sklonostima i interesima - zaključuje Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 23:50