MINISTARSTVO TVRDI

‘Ne znamo gdje su posvojena djeca, ne poduzimamo ništa jer nitko nije ni tražio naše postupanje‘

Je li moguće da u DR Kongu živi osmero djece s našim državljanstvom, a da nitko ništa ne poduzima?

Uhićeni hrvatski posvojitelji u Zambiji

 Marko Miščević/Cropix

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema nikakvih saznanja o osmero djece koju su posvojili hrvatski državljani, a koja se još nalaze u DR Kongu, niti je po tom pitanju zatraženo bilo kakvo postupanje.

Neočekivani je to odgovor koji smo dobili od MVEP-a, kojem smo postavili opsežan niz pitanja o osmero djece koju su, kako je još prije tri tjedna izvijestio ministar socijalne politike Marin Piletić, u proteklom razdoblju posvojili državljani Hrvatske, ali ih prije izbijanja afere s uhićenim hrvatskim posvojiteljima u Zambiji nisu uspjeli iz DR Konga dovesti u Hrvatsku.

Nema koordinacije

"S obzirom na to da nije zatraženo postupanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova, nemamo saznanja o navedenom slučaju", cjelokupni je odgovor tog Ministarstva.

Ministar Piletić je, podsjetimo, 11. siječnja na konferenciji za novinare u zgradi Vlade RH izvijestio kako je, u suradnji s MUP-om, izvršen uvid u evidenciju izdanih putovnica te je utvrđeno da je od 2012. do sada 131 dijete podrijetlom iz DR Konga dobilo hrvatsko državljanstvo. Također je istaknuo da je za osmero djece ustanovljeno da imaju odluke o posvojenju, ali da ta djeca još nisu stupila u Hrvatsku.

Je li i ovih osmero djece ubrojeno među 131 posvojeno dijete, nije precizno objašnjeno, no u odgovoru koji smo već dan nakon ministrove izjave dobili od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike stoji da je "Hrvatski zavod za socijalni rad (nekadašnji centar za socijalni rad, op.a.) u postupku stupanja u kontakt sa svih osam parova koje je detektiralo Ministarstvo unutarnjih poslova, s ciljem preporuke provjere autentičnosti dokumenata vezanih uz posvojenje djeteta iz DR Konga" te kako "s obzirom na to da se djeca nalaze u drugoj državi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzima mjere za zaštitu naših državljana te je u kontaktu sa svim mjerodavnim tijelima".

Međutim, Ministarstvo vanjskih poslova decidirano tvrdi da o tome nema nikakvih saznanja te da ne poduzima ništa jer nije zatraženo nikakvo postupanje!

Je li moguće da u DR Kongu živi osmero djece s hrvatskim državljanstvom, a da po tom pitanju nitko ništa ne poduzima? Upravo to proizlazi iz odgovora resornih ministarstava. Ministarstvo socijalne politike istaknulo je da je posvojitelje, čija su djeca još uvijek u Kongu, detektirao MUP, a MUP ih može detektirati samo ako im djeca kongoanskog podrijetla imaju hrvatsko državljanstvo ili ako su zatražili državljanstvo, za što pak temelj mogu biti samo legalizirane odluke o posvojenju s hrvatskih sudova.

Ministarstvo rada jučer smo ponovno zatražili odgovore o statusu djece te poduzimanju tog Ministarstva i suradnje s drugim resorima, no odgovore zasad nismo dobili.

Bez odgovora

Kad je riječ o djeci hrvatskih posvojitelja podrijetlom iz DR Konga, Ministarstvo vanjskih poslova, kako je već u više navrata naglašeno, poduzima diplomatske napore samo oko djece četiriju hrvatskih parova uhićenih u Zambiji. Kao što je poznato, ti su parovi, zajedno s četvero djece, zadržani početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, gradu na granici Zambije i DR Konga.

Parovi su uhićeni pod sumnjom da su papiri o posvojenju s kongoanskih sudova falsificirani te da je riječ o pokušaju trgovine djecom. Utvrđeno je da, iako imaju dokumente da su u DR Kongu posvojili djecu, posvojitelji, sudeći po putnim ispravama, nikad nisu bili u toj zemlji.

Posvojitelji su odvedeni u pritvor, a djeca su zbrinuta kao žrtve traffickinga, na tajnoj lokaciji. Unatoč naporima, hrvatsko diplomatsko osoblje nije uspjelo doći do njih, no imaju čvrste garancije zambijskih vlasti da ih je socijalna služba dobro zbrinula.

Posvojitelji su bili u pritvoru do prošlog ponedjeljka, kad su, uz jamčevinu, pušteni da se brane sa slobode. Do kraja suđenja ne smiju napustiti Zambiju. Sljedeće je ročište zakazano za 6. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:04