PISMO KOJE JE PODIGLO SPLIT NA NOGE

'NE TREBAJU NA BOLOVANJE ONI KOJI SU NA ČEKANJU. IONAKO NE RADE' Vlasnik Brodosplita pismom liječnicima šokirao javnost

 Nikola Vilić / CROPIX

Nakon što je još jednom šokirao javnost dopisom splitskim liječnicima u kojemu ih moli da radnicima Brodosplita u otkaznom roku ne otvaraju bolovanje, Tomislav Debeljak, vlasnik splitskog škvera, pojasnio je logiku svojeg dopisa.

Naime, Brodosplit je zaprijetio kontrolom odobravanja bolovanja samo za one radnike koji su u otkaznom roku i na čekanju. Oni nisu obvezni dolaziti na posao. Na čekanju su 4. lipnja bila 532 zaposlenika Brodosplita. U otkaznom roku su svi, njih 3500, a otkazni rok ovisi o stažu i traje od jednog do tri mjeseca.

Apel liječnicima

- Apeliramo na liječnike da se radnicima Grupacije Brodosplit dok traje otkazni rok, tijekom kojega radnik ne radi, ne otvara bolovanje kako bi izbjegli traženje kontrole otvaranja bolovanja sukladno važećim zakonskim propisima - pojašnjavaju. Citiraju i Zakon o radu u kojem stoji: “Mišljenja smo kako doista nema razloga za određivanje bolovanja za vrijeme trajanja otkaznog roka u kojem je radnik oslobođen obveze rada, međutim o toj činjenici izabrani liječnik ne može uvijek imati saznanja”.

Ne trebaju raditi

Brodosplit je dopisom koji je Split podigao na noge zapravo htio obavijestiti liječnike da su neki zaposlenici na čekanju te da ne moraju dolaziti na posao pa ako imaju zdravstvenih problema za koje je predviđeno bolovanje, smatraju da ono nije nužno jer na posao ionako ne moraju ići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 14:52