‘NEIZDRŽIVO‘

Ne stišavaju se reakcije o udaru na obiteljske iznajmljivače: ‘Moglo bi imati zastrašujuće rezultate..‘

Smatraju da je prijedlog porezne reforme dio dugogodišnje strategije ‘deturistifikacije‘ lokalnog stanovništva

Ilustracija

 Mario Todoric/Cropix/Cropix

Vijećnik Unije Kvarnera u skupštini Primorsko-goranske županije Nedo Pinezić ustvrdio je da je prijedlog porezne reforme vezan uz iznajmljivače obiteljskog smještaja dio dugogodišnje dobro osmišljene strategije "deturistifikacije" lokalnog stanovništva na obali i otocima.

Predloženi paket mjera postiže zastrašujući rezultat, a to je oslobađanje najatraktivnijih lokaliteta u Hrvatskoj, a to su obala, otoci i središte svakog većeg mjesta od domicilnog stanovništva, rekao je Pinezić na konferenciji za novinstvo u srijedu.

Strategija hrvatskog turizma utvrđuje smanjenje kapaciteta smještaja u domaćinstvu, a povećanje u hotelskom smještaju, resortima i u skupnom smještaju. U lokalnim samoupravama se omogućuje da procijene da obiteljski smještaj predstavlja prekomjerni turizam, a to će onemogućiti da se djeca bave istom djelatnošću kao roditelji i djedovi, naveo je Pinezić.

image

Nedo Pinezić

Vladimir Dugandzic/

Istaknuo je da je povećana naknada za niz usluga i pristojbi za obiteljske iznajmljivače, te se doseže neizdrživa razina davanja i obveza vlasnika obiteljskog smještaja.

Županijski vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić upitao se kako se može putem zakona izjednačivati iznajmljivače s desetak apartmana s malim obiteljskim iznajmljivačima, turistički najam u cjelogodišnjim destinacijama poput Zagreba ili Dubrovnika s onima gdje sezona traje dva ili tri mjeseca.

Cilj je uništenje malih obiteljskih iznajmljivača u korist stranog kapitala i velikih hotelskih lanaca, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 15:15