CRNA EKONOMSKA JESEN

NE IZLAZIMO IZ KRIZE: Rast BDP-a ispod 1%, nezaposlenih uskoro opet više od 300.000

Plaće neće rasti, za razliku od troškova života. Odmah nakon izbora stiže poskupljenje struje i komunalija

ZAGREB - Definitivno možemo reći da je ovo godina u kojoj smo izašli iz krize, ocijenila je danas u Osijeku premijerka Jadranka Kosor, ponovno se pohvalivši gospodarskim rastom od 0,8 posto u drugom ovogodišnjem tromjesečju.

Povratak sezonaca

Pozitivnom stopom rasta gospodarstva, Hrvatska je, tehnički gledano, izašla iz recesije. Ipak, naše je gospodarstvo još uvijek daleko od oporavaka.

Štoviše, ono što nas očekuje u narednom razdoblju moglo bi se nazvati crnom ekonomskom jeseni. Kada se, naime, na burzu rada vrate sezonci, a tvrtke nastave s restrukturiranjem i otpuštanjem viška zaposlenih, do kraja godine, upozoravaju ekonomisti, možemo očekivati rast broja nezaposlenih, kojih je već sada gotovo 290.000, za dodatnih 20.000.

To će i stopu nezaposlenosti, čak i onu anketnu, do kraja godine vinuti u posljednjih godina nezabilježene visine od, kako prognozira većina ekonomista, 13,5, pa čak i 13,8 posto. Značajnijeg otvaranja novih radnih mjesta neće biti ni u sljedećoj godini.

Zaposlenima pak plaće neće zamjetnije rasti. Posljednji podaci državne statistike pokazuju da je prosječna neto plaća u lipnju iznosila 5.498 kuna, a trendovi pokazuju da plaće stagniraju.

Rastu, međutim, troškovi života - što zbog divljanja cijena hrane i energenata na svjetskom tržištu, što zbog očekivanog poskupljenja struje i komunalija u nas , koje će nas pogoditi nakon izbora - pa se životni standard građana nastavlja urušavati.

Ne treba se stoga čuditi ako rast cijena na malo u ovoj godini bude viši od prognoza koje je Vlada iznijela u svojim posljednjim Fiskalnim projekcijama: u njima su Banski dvori zapisali kako u 2011. očekuju inflaciju od dva posto, dok velik broj ekonomista smatra da će ona iznositi tri posto.

Nerealna očekivanja

Koliko će biti bolan hrvatski izlazak iz krize možda najbolje pokazuju podaci o gospodarskom rastu u drugom ovogodišnjem kvartalu, na koje se poziva premijerka.

Rast od 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje ispod je očekivanja većine analitičara, koji su vjerovali da će u drugom kvartalu hrvatsko gospodarstvo ostvariti rast od barem jedan posto.

Treće tromjesečje, koje obuhvaća glavnu turističku sezonu, nesumnjivo će dati bolje rezultate, no nakon toga, u četvrtom kvartalu, čeka nas, strahuju ekonomisti, hladan tuš.

To je i razlog zbog kojeg većina njih sada smatra neostvarivima i svoje ranije prognoze, koje su govorile o rastu hrvatskog BDP-a u ovoj godini od nešto više od jedan posto, a kamoli Vladina očekivanja o rastu od 1,5 posto.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:50