PORUKE S BROJA 8630

Navlakuše preko SMS-a: Korisnici mobilnih usluga masno plaćaju neželjene poruke

Brojni građani se žale da su nasjeli na ovu prijevaru, a njihovi operatori im tvrde da im ne mogu pomoći

Korisnici mobilnih usluga “masno” plaćaju neželjene poruke koje dobivaju s broja 8630 od tvrtke “Fun Agent” iz Zagreba.

“Vaš račun pokazuje skupljene bodove u kolovozu. Provjerite stanje prije isteka i zamijenite ih za SMS poklon. Pošaljite ‘BEST’ na 8630.” Takvom porukom, koju ćete možda dobiti na mobitel, započinje prijevara koju građani primijete tek kada dobiju račun za prethodni mjesec, piše Slobodna Dalmacija.

Građani, misleći da je im je poruku poslao njihov mobilni operator, uzvrate porukom “BEST” i tek tada su “nadrapali”.

Naime, od tada im s broja 8630 svakodnevno stiže po nekoliko poruka, a svaka primljena poruka naplaćuje se četiri kune, što na kraju mjeseca iznosi više stotinu kuna. Brojni građani se na internetskim forumima žale da su nasjeli na ovu prijevaru (na koju je nasjeo i potpisnik ovih redaka), a njihovi mobilni operatori im odreda tvrde da im ne mogu pomoći riješiti taj problem.

Doznali smo ipak da se iza broja 8630, odnosno iza ove prijevare, krije tvrtka “Fun Agent” iz Zagreba. Nazvali smo tvrtku kako bismo im postavili tri pitanja: odakle im broj mobitela građana kojima šalju početnu poruku, zašto se u početnoj poruci ne predstave s imenom tvrtke koja daje “uslugu” i zašto u početnoj poruci ne navode da će građani, ako uzvrate SMS porukom “BEST”, svakodnevno od njih dobivati poruke koje će se naplaćivati četiri kune po poruci. Kao što smo mogli i pretpostaviti, u tvrtki “Fun Agent”, sa sjedištem u Zagrebu, nitko se nije javio, osim telefonskog automata koji obavještava da trenutno nisu u mogućnosti zaprimiti naš poziv pa nas mole da ostavimo poruku. Sudeći po iskustvima prevarenih građana na internetskim forumima, ovu prijevaru tvrtka “Fun Agent” provodi već godinama i građani su već cijelu stvar prijavljivali policiji.

Stoga je prilično čudno kako im policija još nije zakucala na vrata i kako toliko dugo mogu varati građane bez ikakvih posljedica. Na kraju jedan savjet mobilnog operatora koji nekad “upali” (kao kod potpisnika ovih redaka), no nekad i ne (po iskustvima drugih prevarenih građana). Naime, da biste otkazali “uslugu” tvrtki “Fun Agent”, trebate im na famozni broj 8630 napisati poruku sadržaja “STOP”, piše Slobodna Dalmacija .

- Jedini način da se zaštitite od ovakvih poruka i pljačke preko SMS-a jest da na te poruke uopće ne odgovarate. Ignorirajte ih, drugog puta nema - kaže Antun Novoselović, sudski vještak specijaliziran za telekomunikacije i računalni kriminal, dodajući kako je ovo tek jedna u nizu “navlakuša” preko SMS-a na koje su nasjeli brojni građani.

- Jednom kad aktivirate uslugu slanjem ključne riječi na broj s kojeg vam je poruka poslana, lanac je teško zaustaviti. Zato je najbolje sve ignorirati - kaže Novoselović, koji oštećenim korisnicima poručuje da se, osim policiji, obrate i Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 05:22