EKOLOGIJA

Nastavlja se projekt ‘Od izvora do mora‘, samo lani je iz prirode uklonjeno 16 tona otpada

Ove se godine Coca-Coli i Jutarnjem listu kao partner u ovoj hvalevrijednom projektu priključio Konzum

Ekološka akcija ”Od izvora do mora”

 Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Više od 16 tona otpada uklonjeno je iz prirode, u akcijama je sudjelovalo više od 450 volontera koji su područja uz more, jezera i rijeke učinili čišćim i ljepšim, a ukupno 12 lokacija je tijekom godine očišćeno od neprimjereno odbačenog ambalažnog otpada.

Sažetak je to iznimno uspješnog projekta Od izvora do mora Coca-Cole i Jutarnjeg lista u prošloj, 2021. godini, a ovog vikenda kreće ovogodišnje izdanje koje će biti još masovnije i time ekološki uspješnije.

- Krećemo na Svjetski dan zaštite okoliša, u nedjelju 5. lipnja iz Osijeka, a taj će se dan održati i niz manjih akcija na različitim lokacijama diljem Hrvatske. Nastavljamo s projektom tijekom cijelog lipnja, čistit ćemo u Trogiru, Dugoj Resi, Rijeci, Velikoj Gorici... - najavljuju organizatori.

Ove se godine Coca-Coli i Jutarnjem listu kao partner u ovoj hvalevrijednom projektu priključio Konzum, koji će svijest o brizi za okoliš, osim svojim redovnim aktivnostima, promovirati među svojim kupcima u prodavaonicama, na plakatima, u katalozima, ali i na digitalnim kanalima.

Coca-Cola, Konzum i Jutarnji list kao društveno odgovorne tvrtke stalno traže nove načine kako dodatno očuvati prirodna bogatstva i pridonijeti čistoći okoliša.

image

Ekološka akcija "Od izvora do mora"

Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Projekt Od izvora do mora, koji promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti primjerenog odlaganja ambalažnog otpada, zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora, Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine. Projekt je pokrenut u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva , a prošle im se godine kao partner pridružio i Jutarnji list.

Od izvora do mora dio je dugoročnog plana Svijet bez otpada, kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će se do 2025. godine sva primarna ambalaža moći u potpunosti reciklirati te da će do 2030. godine udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. U proteklih 10 godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je na hrvatskom tržištu za četvrtinu smanjila ukupnu upotrebu plastike .

Projekt Od izvora do mora postao je nacionalno prepoznat, brojne su udruge i jedinice lokalne zajednice same pokazale interes za sudjelovanjem i javile nam se s molbom da ih uključimo u planove za 2022. godinu. Potvrđen je nastavak suradnje s nekim od udruga koje su sudjelovale i prošle godine, a projektu su se pridružile i brojne nove.

Svaka od akcija realizira se u partnerstvu s lokalnim ekološkim udrugama koje nam pomažu u odabiru najpogodnijih lokacija i na terenu okupljaju brojne volontere koji žele doprinijeti zaštiti okoliša.

Prošlogodišnje izdanje projekta, u samo dva mjeseca od lansiranja na jezeru Čiče do velikog finala u parku Maksimir, rezultiralo je velikom količinom prikupljenog otpada. Projekt su podržali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, lokalne vlasti i komunalna poduzeća u mjestima u kojima su se akcije održavale.

Jutarnji list, kao partner i suorganizator akcija, serijom tekstova nastavit će ukazivati na važnost ekološkog zbrinjavanja otpada i time pridonositi jačanju svijesti građana o važnosti brige za okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:39