STRAVIČNI DETALJI

Nastavak suđenja Draženu Slavici: Fotografije kronologije požara nestale bez traga!

Zadar, 041011.Na Zupanijskom sudu u Zadru jutros je nastavljeno sudjenje Drazenu Slavici zbog Kornatske tragedije gdje je smrtno stradalo 12 vatrogasaca.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

ZADAR - Koža poginulih vatrogasaca je bila toliko raspuknuta i odvojila se od tijela da je izgledalo da na sebi imaju maskirnu uniformu - rekao je vatrogasac šibenskog JVP-a Mile Perkov koji je danas u nastavku suđenja Draženu Slavici na Županijskom sudu u Zadru otkrio i mogući uzrok požara na Kornatu.

Nakon šokantnog prizora kojeg je zatekao na mjestu tragedije gdje je kobnog dana oko 19.20 sati helikopterom upućen na ispomoć zajedno sa još petoricom vatrogasaca, rečeno mu je kako je požar krenuo iz objekta "Karaule" kojeg je gradio NP Kornati.

- Kada sam se nakon svega ukrcao na brod NP Krka i krenuo prema Šibeniku rendžer mi je ispričao kako je požar izbio jer su građevinski radnici, sezonci, palili vreće cementa- posvjedočio je Perkov koji je također okrio kako je rendžer sa broda imao i fotografije cijele kronologije zbivanja koje je fotografirao njemački turist. No, iako je, kako je kazao, kasnije pokušao ispričati priču i doći do fotografija nitko mu zbog straha nije htio niti odgovoriti na pozive.

-Do fotografija nisam uspio doći, a sva tri rendžera koja su bila na brodu dobila otkaz - ispričao je Perkov. Crv sumnje mu se pojavio odmah nakon što su poslani na Kornat jer su kaže, poslani na ispomoć u gašenju bez opreme za koju su im kazali da im nije potrebna.

-Petnaestak minuta prije našeg odlaska na Kornat u šibenskoj vojarni pojavio se Dražen Slavica. Novinari su već bili uokolo, i u jednom mu je trenutku zazvonio mobitel. Nakon razgovora okrenuo se zamjeniku Miloševiću i raširivši ruke rekao da ne može vjerovati "da su već objavili" - ispričao je Perkov.

Njegov kolega, šibenski vatrogasac Dragan Juras koji je kobnog dana s njim letio na mjesto nesreće opisao je kako je Slavica kazao kako neće ići s njima jer mu je posada rekla da se ne namjeravaju brzo vratiti u Šibenik. "Tek na Kornatu saznali smo što se dogodilo. Prizor je bio strašan. Dvojicu smo vatrogasaca uz pomoć opasača prebacili na nosila, a potom u helikopter što im je bilo jako bolno. Oko 23 sata smo dobili izvješće da nedostaje jedan vatrogasac.

Krenuli smo ga tražiti, a kada smo ga našli pronašli smo još pet mrtvih. Sve smo ih prebacili u uvalu Šipnat gdje ih je osiguravala Pomorska policija. Tamo smo po naređenju čekali do 14 sati sutradan nakon čega smo brodom Lučke kapetanije prebačeni nazad - ispričao je Juras koji je otkrio i kako je u noći na Kornat došlo šezdesetak vojnika koji su do jutra sa naprtnjačama pretraživali teren.

Tek ujutro saznali smo što se dogodilo

Mate Udovičić, vatrogasac DVD-a Vodice jučer je posvjedočio kako je tog dana do večeri bio na gašenju požara na Hvaru. Između 17.30 i 18 sati njegovog kolegu nazvao je Ante Juričev Mikulin i rekao mu da su u okruženju vatre. Kasnije ga njegov kolega više nije mogao dobiti na mobitel, kao niti DVD Vodice. "Tek ujutro smo saznali da je stradalo više od trojice vatrogasaca"- kazao je Udovičić.

Slavica se postavljao kao "Bog"

Goovoreći o odnosu Dražena Slavice prema vatrogascima, Mile Perkov je ispričao kako se Slavica prema nima postavljao kao "Bog". "Njegov odnos prema vatrogascima je bio loš. Ujutro ne bi ni pozdravio. Imao je neograničenu moć i tako se ponašao sve do pritvaranja. Nakon tragedije u postrojbu se uvukao čudan strah.Teško se disalo. Kada je Slavica pritvoren većina je otišla na bolovanje, zbog čega su nam Istrani došli u ispomoć - posvjedočio je Perkov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:36