SJEDNICE U VLADI

Nastavak ili razrješenje sukoba? Predsjednik Milanović i premijer Plenković danas za istim stolom

U Banskim će se dvorima u 11 sati održati sjednica Vijeća za obranu, dok dva sata kasnije započinje sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Zoran Milanović i Andrej Plenković (arhiva)

 Goran Mehkek/Cropix

Prvi put otkako je izbio sukob zbog stanja u oružanim snagama za isti stol sjedaju predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Naime, u Banskim će se dvorima u 11 sati održati sjednica Vijeća za obranu, dok dva sata kasnije započinje sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Iz Vlade dodaju kako će nakon sjednica biti objavljeno priopćenje.

Podsjetimo, sukob na relaciji Pantovčak-Banski dvori je prije nekoliko tjedana izbio nakon što je ministar obrane Mario Banožić umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula.

Milanović je negodovao zbog ove ministrove odluke, a sve je kulminiralo prije desetak dana kada Banožiću nije dopušteno da drži govor na prisezi vojnika.

Posljednju epizodu u ovom konfliktu vidjeli smo jučer kada su medji doznali kako je Banožić donio odluku kojom zabranjuje da bez njegova potpisa Oružane snage RH pružaju potporu Uredu predsjednika za protokolarne i druge aktivnosti, a iz Ureda predsjednika RH reagirali su da je ta odluka nezakonita i neustavna.

Takvu odluku ministar obrane Banožić donio je 4. studenoga.

Iz Ministarstva obrane za Jutarnji su rekli da neće biti nikakvih problema oko odobravanja materijalnih sredstava za potrebe Ureda predsjednika RH ako je zahtjev u skladu sa zakonom.

- Ako je zahtjev u skladu sa zakonom, on će biti odobren, rekli su Jutarnjem iz MORH-a.

Iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića su oštro reagirali na tu odluku ministra obrane i ponovno ga prozvali za zloupotrebu ovlasti.

- Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti Predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda predsjednika RH, reakcija je Ureda predsjednika koju su večeras objavili novinski portali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 12:17