JASMINA HAVRANEK

NAŠA KANDIDATKINJA ZA SVJETSKU NAGRADU ZA HRANU Hrvatska znanstvenica nominirana za 'Nobela za hranu'

 Duje Klarić / CROPIX

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) nominirala je prof. dr. Jasminu Havranek, ravnateljicu Agencije za znanost i visoko obrazovanje, za Svjetsku nagradu za hranu (World Food Prize), popularno zvanu Nobelovom nagradom za hranu. Riječ je o međunarodnom priznanju koje se dodjeljuje istaknutim pojedincima iz područja povećavanja kvalitete, količine ili dostupnosti hrane u svijetu. Nagrada se dodjeljuje od 1987. i prvi put od tada nominirana je osoba iz Hrvatske.

Havranek je predložena kao priznata stručnjakinja u regiji u području proizvodnje mlijeka i sigurnosti hrane. Njezin znanstveni rad usmjeren je prema smanjenju gladi kroz održivu proizvodnju mlijeka i preradu u autohtone proizvode, što vodi povećanju prihoda i unapređenju kvalitete života u ruralnim područjima. Havranek, bivša dekanica Agronomskog fakulteta u Zagrebu i kandidatkinja za rektora, bavi se istraživanjem i praktičnom primjenom rezultata istraživanja u proizvodnji mlijeka u velikim mljekarama i malim farmama. Prva je osoba u Hrvatskoj koja je intenzivirala i unaprijedila započeta istraživanja proizvodnje autohtonih vrsta sireva i razvoja najučinkovitijeg načina proizvodnje mlijeka.

- Nominacija, koja je važeća tijekom tri godine, priznanje je ne samo meni, nego i svim mojim suradnicima i proizvođačima s kojima sam godinama radila na održivoj proizvodnji mlijeka i preradi u autohtone proizvode, sigurnosti i kvaliteti. Ujedno, to je doprinos vidljivosti hrvatske znanosti, a to je ono što me posebno veseli - kaže Havranek.

Kandidatura za ovo prestižno priznanje vrijedi tri godine. O dobitniku Svjetske nagrade za hranu odlučuje odbor čiji je predsjednik Mankombu Sambasivan Swaminathan, prvi dobitnik nagrade. Poznat je kao pokretač “Zelene revolucije” u Indiji zahvaljujući tome što je inicirao sadnju visokoprinosnih usjeva u vrtovima siromašnih. Ostali članovi odbora su anonimni zaslužni pojedinci.

Ovogodišnji je dobitnik Sir Fazle Hasan Abed iz Bangladeša, osnivač i predsjednik BRAC-a, organizacije okarakterizirane kao najučinkovitije u bori protiv siromaštva u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 15:10