OPĆE UZBUĐENJE

Napravljen prvi korak prema gradnji novog zatvora u Hrvatskoj: ‘Ovo je financijska injekcija desetljeća!‘

Ministar Habijan potpisao sporazum u Perušiću, sve je spremno i za projekt u Žažini kod Lekenika. Mještani zadovoljni

Damir Habijan potpisuje sporazum za kaznionicu u Perušiću

 /Ministarstvo Pravosuđa

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan potpisao je u petak tripartitni Sporazum o realizaciji projekta "Modernizacija zatvorskog sustava kroz izgradnju Kaznionice u Perušiću".

Uz ministra, Sporazum su potpisali župan Ličko-senjske županije, Ernest Petry, te načelnik Općine Perušić, Ivica Turić. Sporazumom će se utvrditi međusobna prava i obveze u vezi s planiranom izgradnjom jedne od tri nove kaznionice. Ova, predviđena na lokaciji u naselju Konjsko Brdo, namijenjena je za smještaj 400 zatvorenika.

- Radi se o financijskoj injekciji desetljeća koja započinje svoj put u Ličko-senjskoj županiji, jer u ovom području, od Istre do Dalmacije, nemamo kaznenih tijela - izjavio je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju, Zvonimir Penić.

Ministar Habijan ponovno je iznio podatak da čak 45% osoba lišenih slobode nalazi se u istražnom zatvoru, što je zabrinjavajuća statistika zbog koje Ministarstvo žurno djeluje na povećanju kapaciteta zatvorskog sustava i njegovoj modernizaciji.

image

Općina Perušić

/Tz Perušić

- Ministarstvo će kratkoročno pokušati riješiti problem prenapučenosti kroz modularne zatvore u Varaždinu, u Lipovici. To su nadogradnje na postojeće infrastrukture, a ne nove lokacije u smislu izgradnje novih zatvora. Rok za realizaciju je od 18 do 20 mjeseci od odabira ponude, dok je dugoročni projekt upravo ova kaznionica u Perušiću - izjavio je ministar. Projekt je dobio suglasnost Ministarstva financija Republike Hrvatske, a planira se financirati sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe (CEB).

Osim ovo, gradit će se još dvije nove kaznionice, jedna u Žažinama kod Petrinje i druga kod Osijeka. Ukupna investicija u proširenje i modernizaciju zatvorskog sustava stajat će oko 300 milijuna kuna.

Trljaju ruke

U Perušiću već zadovoljno trljaju ruke. U glasu Ivice Turića (HDZ), načelnika Perušića, moglo se osjetiti uzbuđenje kada smo uoči potpisivanja sporazuma načeli temu gradnje kaznionice na području njegove općine. Perušić je, međutim, zamjenska lokacija za zatvor koji će po pitanju mjera sigurnosti, ali i ljudskih prava zatvorenika biti u samom europskom vrhu. Trebao se graditi u desetak kilometara udaljenom Gospiću, no ova investicija teška i između 70 i 100 milijuna eura, koja bi otvorila 300 novih radnih mjesta, podijelila je Gospićane, čak i izravno uzrokovala pad gradske vlasti.

Zbog toga je Ministarstvo raskinulo ugovor s Gradom Gospićem te ga je sada potpisalo sa susjednom Općinom Perušić. Gospić je tako ostao bez velike investicije, novih radnih mjesta, pretpostavlja se i oko pola milijuna eura godišnje, koliko bi se novca slilo direktno i indirektno u gradski proračun, a njime bi se iz središta grada izmjestila postojeća kaznionica.

image

Općina Perušić

/Tz Perušić

To jako dobro zna načelnik Perušića Ivica Turića čiji godišnji proračun iznosi manje od 10 milijuna eura.

- Zatvor dolazi u našu Poslovnu zonu Perušić, imamo predviđenu posebnu namjenu prostora koju su oni tražili, Vijeće je donijelo potrebne odluke, imamo lokacijsku dozvolu - kaže načelnik Ivica Turić.

Zgrada zatvora bit će smještena na oko šest hektara zemljišta u zoni koja je na samom izlazu s autoceste A-1, a na još tri hektara gradit će se stambeni prostor za djelatnike. Tu investicija ne staje. Ministarstvo također planira graditi stambene prostore na brdu Kunjača, načelnik kaže da su tražili 25 parcela. Ideja će sada biti zaokružena gradnjom kuća za djelatnike zatvorske kaznionice.

- Koliko to nama znači? Pa najviše će donijeti nova radna mjesta, 300 ljudi, znate li što je to, vrtjet će se velika dnevna migracija - kaže načelnik. Turić je dugogodišnji perušićki ugostitelj i vlasnik tamošnjeg restorana, pa će i njemu dobro doći novi gosti.

Kaznionica je predviđena za osuđenike na najviše kazne, imat će i ženski odjel s 40 ležajeva, sportske sadržaje i prostore za rekreaciju, radionice, knjižnicu i ostale sadržaje.

Zatvor u Žažini

Lokacija za kaznionicu u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja bi bila zamjena za stari i u potresu oštećeni sisački zatvor, tražila se gotovo tri godine, a onda je odluka pala na Žažinu u općini Lekenik. Presudilo je, rekao je sisački župan Ivan Celjak, neiskorištena bivša vojarna u ovoj općini, ali i izvrsna prometna povezanost autocestom sa Zagrebom, Velikom Goricom i Siskom, tri grada u kojima su županijski sudovi. Investicija bi trebala biti vrijedna oko 100 milijuna eura, a dosta novca bit će utrošeno na pripremu dokumentacije i terena za gradnju. Na lokaciji je gomila derutnih zgrada obraslih šipražjem, što sve trebati počistiti, a onda i sanirati divlje odlagališta otpada koje je u međuvremenu ‘niknulo‘. Uz to, morat će se nanovo graditi vodovodna mreža i sustav kanalizacije. Procjene govore da će za sve to trebati barem tri godine.

image

Napuštena vojarna u Žažini snimljena iz zraka

Ne Potpisivati/

Prije dvije godine ova bivša vojarna spominjala se u kontekstu velike investicije u peradarske farme ukrajinskog biznismena Jurija Kosiuka, gdje se, kako se tada pričalo, trebala graditi klaonica. S još nekoliko pogona ta bi investicija trebala dijelom biti realizirana na području Lekenika te bi trebala osigurati 1000 novih radnih mjesta. Novi zatvor za oko 400 zatvorenika još oko 250. No, postoji problem. U demografski opustošenoj općini svega je stotinjak osoba nezaposleno, pa se postavlja pitanje tko će tamo raditi. U općini se uzdaju na dnevne migracije iz Siska i Petrinje, a pogotovo Velike Gorice i Zagreba. Svakako je ovo prilika i za demografsku obnovu s obzirom na blizinu hrvatske metropola, ali i relativno male cijene nekretnina.

image

Napuštena vojarna u Žažini snimljena iz zraka

A/

Mještani projekt kaznionice podržavaju, isto kao što su podržavali projekt klaonice za piliće, samo iz jednog razloga: "Možda nam konačno izgrade i vodovod, jer se napajamo iz vlastitih bunara, nemamo ni kanalizaciju, rasvjeta svijetli na svakom desetom stupu", rekla nam je jedna gospođa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 16:08