NOĆNI NAPAD

NAPALI GA USRED NOĆI 'Napravili su mi sačekušu jer sam prijavio lažne branitelje! Ali neće me zastrašiti'

'Oko 3 ujutro krenuo sam iz restorana prema autu. S lijeve strane, u sjeni vrbe, vidio sam dvojicu...'
 Ante Čizmić/CROPIX

Ovaj napad, ova klasična sačekuša vratila me u ratne dane, probudila je u meni ratni poriv, a to mi je, kao PTSP-ovcu, utvrdio i liječnički nalaz. Koliko sam uspio saznati, sve upućuje na to da sam napadnut zato jer sam svojevremeno, što sam kazao i u javnim istupima, prijavio 10 osoba za koje smatram da im je jako upitan braniteljski status - priča nam Dušan Roguljić zvani Zemo, dragovoljac Domovinskog rata, nekadašnji profesionalni vojnik u Bojnoj za specijalna djelovanja te sudionik NATO misije u Afganistanu, a danas aktualni predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a za Splitsko-dalmatinsku županiju, piše Slobodna Dalmacija .

46-godišnji Zemo, kako ga znaju svi u triljskom kraju, bio je u nedjelju navečer, na dan proglašenja rezultata predsjedničkih izbora, pozvan kao gost HDZ-a u restoran “Blizanci”.

- Oko tri sata ujutro izišao sam iz restorana i krenuo prema svom automobilu koji je bio parkiran ispod jedne vrbe. Dok sam hodao, vidio sam s lijeve strane, u sjeni vrbe, dvojicu muškaraca. Krenuli su prema meni, a ja sam prepoznao jednog od njih, momka od dvadesetak godina, te sam krenuo prema njima. Kad smo se susreli, taj je momak šutio, a drugi koji je bio s njim, imao je kapuljaču navučenu na glavu, bez riječi me je dva puta udario u glavu, dao mi je dvije pleske.

Ostao sam zaprepašten, a ovaj mi je kazao: “Pazi šta pričaš.” Upitao sam da što ja to pričam, a obojica mi odbruse: “Znaš šta pričaš...” Tada je iz restorana izišao gazda i kad su ga vidjeli, počeli su se povlačiti prema terencu koji je bio parkiran tik do restorana - prepričava nam Zemo.

Kaže kako je krenuo prema njihovu automobilu, a tada je mladić kojega zna ušao na suvozačko mjesto, a muškarac s kapuljačom na stražnje sjedalo gdje su zatamnjena stakla. Vidio je da je na stražnjem sjedalu sjedila jedna ženska osoba, a za upravljačem je bio bliski rođak 20-godišnjaka.

Neću stati na ovome

- Došao sam do auta jer sam htio vidjeti tko me je udario, a taj me momak pita hoću li se tući s njim. Govorim mu da neću jer da me nije on napao i da želim vidjeti tko je napadač. Kad sam uočio da su u autu četiri osobe, probudili su se u meni instinkti iz rata i obuka za komandose koju sam prošao te u tom trenutku skidam sa sebe gornji dio odjeće i narukvicu i sve dajem gazdi restorana koji je tu bio. Da pojasnim, da ne ispadnem luđak, skinuo sam se jer sam tako obučen.

Naime, kad imaš više od dva napadača, moraš skinuti sve sa sebe da te nemaju za što uhvatiti, a narukvicu sam skinuo da umanjim eventualne ozljede. Htio sam odmah zvati policiju, ali gazda restorana mi je govorio: “Nemoj sad...” Kad sam mu dao odjeću, vozač daje gas, počinju bježati, a ja udaram šakom u stražnje staklo iza kojega je sjedio tip s kapuljačom. Htio sam razbiti staklo da vidim tko je to. Pobjegli su, a ja sam potom pozvao policiju - veli Roguljić.

Policija je, kaže, došla za 15-ak minuta, no nisu se baš potrudili uzeti detaljnu izjavu već samo osnovne podatke.

- Na koncu je policija najavila da će protiv mene podnijeti optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira, jer me nadzorna kamera s lokala snimila kako lupam šakom po autu. Kako čujem, ispitan je i momak s kapuljačom koji je, navodno, sve priznao, ali ipak nije otkrio tko ga je poslao da me napadne. Uglavnom, neću stati na ovome, spreman sam ići i na poligraf, jer želim da se utvrdi što se dogodilo - zaključuje Roguljić, piše Slobodna Dalmacija.

Policija: Nije bilo ozljeda

Splitska policija potvrdila nam je da je 12. siječnja u 3.05 zaprimljena dojava "od oštećenog" po kojoj ga je napao nepoznati muškarac i udario dlanom u lice.

- Oštećeni nije imao vidljivih ozljeda, niti je zatražio liječničku pomoć. U tijeku je kriminalističko istraživanje - kazala je Ana Čepić iz Službe za odnose s javnošću splitske policije.

'Zemo, mi ćemo te zaštititi'

Vijest o ovom napadu vrlo je brzo prostrujala sinjskim krajem i mnogi su se "digli na noge".

- Mi smo kao udruga sto posto uz Zemu, a ako policija ne može otkriti što je bilo i zaštititi ga, mi ćemo to napraviti. Ovo je bilo čisto zastrašivanje - komentira Mario Vujević Vegi, predsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata RH.

Sličan komentar dao nam je i Tihomir Trešćec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Hrvatske.

- I prije su se ovakve stvari događale. U svakom slučaju, mi dajemo punu podršku Roguljiću i potičemo ga da i dalje radi kao dosad na zaštiti prava pravih branitelja i otkrivanju tih negativnih pojedinosti. Ako treba, doći ćemo mi iz Zagreba i cijele Hrvatske pomoći našem Zemi - jasan je bio Trešćec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:23