NAKON BIROKRATSKIH PROBLEMA DR. BOSOTINA DOBIO MOĆNOG ULAGAČA

Najveći svjetski investitor u zdravstvo ulaže u neželjenu bolnicu u Dugopolju

Medicinski centar Analiza, jedina hrvatska privatna bolnica u Dalmaciji, dobit će uskoro moćnog partnera - jednog od najvećih svjetskih investitora u zdravstvo Josepha Priela.

Nakon dvije godine pregovora utanačeno je da će Priel u prvoj fazi uložiti 26 milijuna kuna u projekt bolnice u Dugopolju kod Splita, potvrdio nam je Marin Bosotina, vlasnik tvrtke Chrono, investitora i vlasnika MC Analize. Ta je bolnica treća po veličini privatna investicija u zdravstvo u istočnoj Europi.

Dvije faze razvoja

- MC Analiza će objedinjavati nekoliko specijalnih bolnica početnog kapaciteta do 60 kreveta i dvije operacijske dvorane s jedinicom intenzivne njege. Opremanjem dvorane za kateterizaciju stvorit će se uvjeti za dijagnostiku i zahvate potrebne za saniranje moždanih i srčanih udara te perifernih poremećaja kardiovaskularnog sustava. Prva faza ulaganja uključuje i kupnju RTG uređaja s C-lukom i uređaja za magnetsku rezonancu - otkriva Bosotina.

U drugoj fazi, za koju partner još nije izabran, u jednom krilu bolnice bit će uređeno 100 apartmana s maksimalno 200 kreveta, namijenjenih osobama kojima nije potrebna pojačana medicinska skrb ili rehabilitacija, a jedan od ciljeva je i razvoj medicinskog turizma u južnoj Hrvatskoj.

Jutarnji je već pisao da je KBC Split jedini klinički bolnički centar u Dalmaciji kojem gravitiraju cijeli Jadran, Dalmatinska zagora i dobar dio Hercegovine. Splitska bolnica po opremljenosti značajno kaska za sličnim centrima u Zagrebu, a Bosotinina privatna bolnica namjerava postati referentni bolnički centar za taj dio zemlje.

Zdravlje u našim rukama

- U svemu ovome ne bi naodmet bila i jača podrška države, jer bi u konačnici projekt trebao ostati barem dijelom u hrvatskim rukama, a zdravstvena skrb standardizirane kvalitete bila bi na raspolaganju ne samo stranim državljanima, nego i stanovnicima Dalmacije. Inače, riječ je o jednoj od najvećih privatnih investicija u nove oblike turizma i u zdravstvo u istočnoj Europi. Čak je i Joseph Priel iznenađen činjenicom da je investicija u objekt MC Analiza trostruko jeftinija od sličnih investicija koje imamo u javnom sektoru, odnosno državnih investicija u zdravstvo. Ne bi bilo dobro da i naše zdravstvo prijeđe u najvećem dijelu u ruke stranaca kao što se to dogodilo s nekim drugim važnim granama gospodarstva - ističe Bosotina.

Pisali smo, naime, o birokratskim problemima s kojima se MC Analiza susreće. Riječ je, prvenstveno, o nedostatku liječnika specijalista s obzirom na to da onima koji su zaposleni u javnom zdravstvu propisi brane da, nakon radnog vremena, nekoliko sati posvete radu u privatnoj praksi.

Nove usluge

Projekt je stoga neko vrijeme stagnirao, a ulazak svježeg kapitala jamči i brži razvoj te veću konkurentnost Centra.

Dosad je u Centar uloženo oko 120 milijuna kuna. Riječ je isključivo o investiciji Marina Bosotine. No, novim ulaganjem, ulaskom međunarodnog kapitala i formiranjem korporacije, pacijentima bi na raspolaganju bile brojne nove usluge. Već se razmišlja o izgradnji i opremanju angiosale za otkrivanje ugrušaka i kontrolu krvožilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 16:46