PREOKRET

Najveće afere zbog kojih Uskok istražuje Institut

ZAGREB - Institut Ruđer Bošković (IRB) nikako ne može biti prikladna lokacija za smještanje trajnog odlagališta radiokativnog otpada, zaključeno je jučer na sastanku u Ministarstvu znanosti kojem su prisustvovali resorni ministar Radovan Fuchs, ministri zdravstva i okoliša Darko Milinović i Marina Matulović-Dropulić te Danica Ramljak, ravnateljica IRB-a, i Dragan Kubelka, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Izmještaj skladišta

Na sastanku se razgovaralo i o izmještanju postojećeg skladišta radioaktivnog otpada koje je na IRB-u već 40-ak godina.

To je epilog skandala “radioaktivni otpad”. Afera je izbila prošli tjedan kada je ravnateljica Ramljak izašla u javnost s tvrdnjama da Vlada na nju vrši pritisak da potpiše ugovor prema kome bi naša najveća znanstvena kuća, koja se nalazi u središtu grada, postala Centralno skladište radioaktivnog otpada u Hrvatskoj.

Naime, takvu odluku donijela je Vlada RH na sjednici održanoj 30. prosinca 2009. godine. Međutim, prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) takva skladišta trebaju se graditi izvan gradova, a ne u gusto naseljenom dijelu grada gdje je smješten Institut “Ruđer Bošković”.

Skandali se nižu

Skandal s radioaktivnim otpadom samo jedna od afera koje su posljednjih godina pogađale Ruđer, nekad slavnu istraživačku kuću i simbol hrvatske nacionalne prepoznatljivosti. Zbog sumnji u netransparentnost trošenja proračunskog novca, pa i kriminal na Institutu, Uskok već nekoliko mjeseci istražuje sumnjive poslovanje na “Ruđeru”. Predstavljamo vam tri afere koje su predmet istrage USKOK-a. To su Jezgra 23, skandal iz prosinca 2005. godine, te dvije afere iz ožujka ove godine u kojima se sumnja na izvlačenje novca iz Instituta putem studentskih ugovora te sporni ugovor s tvrtkom HEP ESCO o racionalizaciji potrošnje energije.

Jezgra: sukob Primorčeva interesa

Izbija afera Jezgra 23. Riječ je o tehnološkom projektu iz 2003. Suprotno ugovoru, laboratorij u sklopu projekta Jezgra 23 godine 2005., dakle tijekom Primorčeva mandata, biva smješten u zgradu BICRO-a, za tehnologijski razvoj.

Prekomjerni broj studentskih ugovora

Institut se našao pod istragom zbog prekomjernog broja studentskih ugovora, čija isplata odgovara bruto plaći 19 djelatnika. Sumnja se da se putem studentskih ugovora izvlačio novac s pojednih zavoda na Institutu. Također, započela je is istraga pojedininih projekata i njihovih voditelja.

Sumnja na štetu od 10 milijuna kuna

U javnost dopire da Državno odvjetništvo provodi izvide o poslovanju IRB-a zbog sumnji da su dr. Slavko Krajcar, predsjednik UV-a, dr. Mladen Žinić, bivši ravnatelj, i dr. Krešimir Pavelić, bivši djelatnik IRB-a te predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost, “Ruđeru Boškoviću” nanijeli financijsku štetu veću od 10 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 17:25