NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Najveća oporbena stranka ima razloga za brigu: SDP-u u 6 mjeseci za 6% pao rejting

 CROPIX

ZAGREB - U predizbornu kampanju HDZ, ali i njihov najveći politički protivnik SDP, ulaze s ne baš previše razloga za zadovoljstvo.

Premda i najnovije istraživanje Ipsos Pulsa kojeg objavljuje Nova TV i u lipnju pokazuje premoć lijeve Kukuriku koalicije pred vladajućom HDZ-ovom, najveća oporbena stranka i dalje klizi na dolje.

SDP je naime, lipanj završio s potporom od 26,6 posto što je najlošiji rezultat u proteklih godinu dana, i puno lošije nego prije četiri godine kada su imali 30 posto. Slaba im je utjeha što bi za HDZ danas glasalo svega 19,3 posto birača, budući da su vladajući u odnosu na svibanj pali za manje od 1 posto, a najveća oporbena stranka za više od 3 posto.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović itekako bi se trebao zabrinuti što njegovoj stranci s približavanjem izbora popularnost pada umjesto da raste - od siječnja su izgubili potporu 6 posto birača.

Da su danas izbori, u Sabor bi osim HDZ-a i SDP-a, ušli jedino još Laburisti Dragutina Lesara koji su u lipnju dobili 5,2 posto.

Blok Saveza za promjene i dalje je prednosti pred HDZ-ovom koalicijom no već su treći mjesec ispod 40 posto i sada uživaju potporu 36 posto birača. Jadranka Kosor s druge strane može biti zadovoljna jer je već drugi mjesec zaredom pada broj pesimista - poteze Vlade ne odobrava 73 posto, a odobrava 20 posto.

Da se danas održava referendum o ulasku u EU prošao bi sa 57 posto.

Predsjednica Vlade i HDZ-a u lipnju je uživala potporu od 29 posto, a blagi porast bilježi i Zoran Milanović kojeg podupire 43 posto birača. No, Milanović je prije četiri godine imao potporu čak 55 posto birača.

Najpopularniji političar i dalje je predsjednik Ivo Josipović kojeg podupire 82 posto birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 04:13