dug od 2,1 milijardu kuna

Najveća hrvatska veledrogerija obustavila isporuku lijekova za sve 64 bolnice!

‘Ministar zdravstva Vili Beroš se ni ne javlja na telefon‘, kaže predsjednik uprave Medike
Obustava lijekova, Ilustracija
 Željko Hajdinjak/Cropix

Najveća hrvatska veledrogerija Medika danas je obustavila isporuku lijekova za sve 64 bolnice zbog duga od 2,1 milijardu kuna. Od tog iznosa 1,4 milijarde kuna su dugovi bolnica, a ostalo je dug za lijekove na recept. Ovaj potez Medike znači da nijedna bolnica danas nije dobila nijednu kutiju lijeka iz te veledrogerije, a njezine dnevne isporuke iznose oko 5 milijuna kuna.

Naime, zadnjih mjesec dana veledrogerije upozoravaju da više ne mogu kreditirati bolnice i ljekarne jer je dug dosegao 6,5 milijardi kuna. No, na njihove pokušaje da se problem riješi nije bilo konkretnih poteza pa se dugovi gomilaju, ali sad već i za lijekove koji se izdaju na recept.

Na probleme je prije tjedna dana upozorila i Koordinacija veledrogerija pri HUP-u koja je istaknula da bi 'opskrba lijekovima uskoro moga postati ograničena, što će najviše osjetiti pacijenti'.

Naglasili su da situacija nikad nije bila gora te da se dug od prosinca do kraja veljače povećao za 900 milijuna kuna. Rekli su i kako je čak 20 posto bolnica od početka godine potpuno prestalo plaćati lijekove, a dug je dostigao 4 posto državnog proračuna.

Šef Medike: 'Ministar Beroš se ni ne javlja na telefon'

Predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg rekao je za Novi list kako od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje rokove.

“S obzirom na to da iz Vlade nema nikakvog odgovora, čak ni najave razgovora na naša upozorenja mi smo odlučili da od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu. Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna, u ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna. Vladajući ne nude nikakvo rješenje, ministar zdravstva Vili Beroš više se ni ne javlja na telefon", rekao je Herceg.

Dodaje da tako Vlada ugrožava poslovanje tvrtke, isplatu obveza državi, pa i plaća radnicama i da nije bilo druge nego odmah krenuti s obustavom isporuke jer nema nikakve povratne informacije da bi se problem mogao početi rješavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 20:57