REJTING POLITIČARA

Najnepopularniji član nove Vlade je Čačić, odmah iza grupe HDZ-ovaca. Milanović se približava Josipoviću

 Goran Mehkek / Cropix

Dok se građanima prvi put u deset godina vratilo povjerenje u Vladu, koju podržava njih gotovo polovica, a premijer Zoran Milanović se po podršci koju uživa približio najpopularnijem političaru, predsjedniku Josipoviću, u novom sastavu izvršne vlasti vidi se i najslabija karika.

To je, ako je suditi po posljednjem istraživanju agencije Promocija plus, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Čelnik HNS-a i Milanovićev prvi suradnik u Vladi na ljestvici najnegativnijih političara najviše je pozicionirani član nove vlasti.

- O Čačiću negativno mišljenje ima 8,9 posto građana, pokazao je CRO demoskop. Ispred Čačića na listi negativaca su sve redom HDZ-ovci na čelu s jednim bivšim. Nekadašnji šef HDZ-a i Vlade Ivo Sanader, naime, najnegativniji je hrvatski političar. Na drugom mjestu je Vladimir Šeks, a slijedi Jadranka Kosor, o kojoj 15 posto građana ne misli ništa dobro. Na četvrtom mjestu je Čačić koji, recimo, prema CRO demoskopu ima pet puta lošiji rejting od Zorana Milanovića kad je riječ o negativnom dojmu. Predsjednik Vlade je, naime, zauzeo visoko drugo mjesto na listi najpozitivnijih političara, odmah iza Josipovića, a negativno mišljenje o njemu ima tek 2 posto građana. Još bolje u odnosu na Čačića stoji i njegova prva stranačka suradnica Vesna Pusić, o kojoj negativno mišljenje ima tek 1,4 posto ispitanika.

Posljednji gaf

Istraživanje Promocije plus provedeno je prije Čačićeva posljednjeg gafa - imenovanja nepravomoćno osuđenog Srećka Ferenčaka u Nadzorni odbor Janafa , pa njegov pad rejtinga s tim definitivno nema nikave veze. Koliko su mu to građani zamjerili, pokazat će se tek u novom istraživanju za mjesec dana. No, zato se lako može usporediti koliko su Čačićevu rejtingu naštetile neke duge afere - nesreća u Mađarskoj, odbijanje povlačenja varaždinskog gradonačelnika s liste unatoč nesreći koju je pijan izazvao, Coningovo dobivanje kredita od državnog Croatia osiguranja ili primjerice bahati ispadi u javnosti. Iz svega toga proizlazi kako Čačiću ništa od toga nije naštetilo. Nakon nesreće u Mađarskoj koju je izazvao početkom sječnja 2010. Čačić će među deset najpozitivnijih političara prema CRO demoskopu zauzeti osmo mjestu.

Lista negativaca

Početkom veljače o njemu je negativno mišljenje imalo 2 posto ispitanika i bio je daleko ispod Milanovića, koji je na listi negativaca zauzeo drugo mjesto sa 5,3 posto. I prije nego što je krajem prosinca postao premijer, šef SDP-a je na listi negativaca CRO demoskopa bio ispred Čačića. Taj se trend preokrenuo ulaskom u vlast - otkada je premijer, Milanović je na čvrstom drugom mjestu najpozitivnijih, dok je Čačić među negativcima najviše pozicionirani član nove vlasti. Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako će Čačiću, bez sumnje, pozitivan rejting porasti čim uspije ostvariti neki od svojih projekata, ali i upozorava da ga popularnosti itekako košta njegova bahatost.

Nema sredine

- Čačić je tip političara koji kod ljudi izaziva ili izrazitu naklonost ili izrazitu antipatiju. Kod njega nema sredine. Osim toga ne ide mu na ruku ni to što je bogat, a naše društvo takve baš ne voli. A upravo se o njegovoj imovinskoj kartici najviše pisalo prošli mjesec - podsjeća Gjenero.

Čačiću je danas, zbog komentiranja presude Ferenčaku, javnu kritiku uputila Hrvatska udruga sudaca koja je ocijenila neprimjerenim njegove izjave o ishodu kaznenog postupka u vezi s nepravomoćno osuđenim tajnikom HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 23:04