ŽIVA DALEKO ISPOD NIŠTICE

Najhladniji početak veljače u 50 godina: Beli Manastir smrznut na -22 stupanja, od petka stiže novi snijeg

Snijeg i led stvaraju poteškoće u prometu u dalmatinskom zaleđu, a dodatne probleme stvara i snažna, do olujna bura
 Bruno Konjević / CROPIX

Hrvatska se probudila u još jednom iznimno hladnom jutro. Jutrošnji 'negativni' rekorder, prema DHMZ-u i mjerenju temperature zraka u 7 sati ujutro , bio je Beli Manastir gdje su izmjerena čak -22 Celzijeva stupnja. Tek koji stupanj 'toplije' bilo je na području Bednje, Čakovca, Kopačkog Rita. U Osijeku i Brestovcu živa se spustila do -20 stupnjeva.

Živimo u jednom od najhladnijih početaka veljače u posljednjih 50-ak godina. Odstupanje od prosjeka srednje temperature prvih sedam dana u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu veće je od 10 stupnjeva, ponegdje čak i oko 15, a prosjeku je bliže samo na jugu. Sljedećih dana, posebno ujutro, to će se odstupanje još povećati, javlja HRT .

Snijeg i led stvaraju poteškoće u prometu u dalmatinskom zaleđu, a dodatne probleme stvara i snažna, do olujna bura, te su nanosi snijega na pojedinim mjestima viši i od dva metra. Vatrogasci, vojska i HGSS u najteže pogođenim područjima, Imotskog i Vrgorca, i dalje pomažu ljudima zatočenima u više od stotinu sela i zaselaka.

Loši vremenski uvjeti ne dopuštaju normalizaciju prometa u Šibensko-kninskoj županiji, a za sav je promet zatvorena državna cesta D1. Cesta Knin-Kistanje-Kapela još nije probijena.

U zaleđu Senja, Sv. Jurja i gotovo svi potrošači na potezu od Sv. Jurja do Karlobaga ostali su bez električne energije.

Život u drugom po veličini hrvatskom gradu Split još se nije vratio u normalu. Prema posljednjim informacijama zbog snijega i poledice stradalo je oko 600 građana od čega je 90-tak zadržano na bolničkom liječenju. Splićani smatraju kako je gradska vlast potpuno zakazala te najavljuju moguće tužbe dok u splitskom Stožeru za zaštitu i spašavanje tvrde da su gradske službe odlično odradile posao kad je riječ o čišćenju snijega i normalizaciji života, navodeći kako su građani sami krivi jer su se 'trebali bolje organizirati i očistiti snijeg ispred svojih zgrada pa ni prijeloma ne bi bilo toliko' .

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, jutro će danas u većini kopnenih krajeva biti oblačno, a na istoku i sjeveru ponegdje maglovito. Djelomično ili potpuno razvedravanje očekuje se nešto kasnije. Na Jadranu će prevladavati uglavnom sunčano. Ciklona će se udaljavati od naših krajeva pa će se atmosfera stabilizirati, ali samo do petka.

Slab se snijeg može očekivati na području Gorskog kotara i Like, osobito oko Ogulina i Plitvica.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu će umjerena i jaka bura ponegdje s olujnim udarima postepeno slabiti.

Najniža temperatura biti će uglavnom od -17 do -14, u područjima s oblačnijom noći malo viša, a na Jadranu između -5 i 0, samo na jugu od 1 do 3 stupnjeva. Dnevni maksimalac u kontinentalnom području kretat će se između -9 i -4, na Jadranu od 0 do 5, a na samom jugu Hrvatske oko 8 Celzijevih stupnjeva.

Četvrtak također donosi suho i hladno vrijeme, osobito ujutro kada se očekuju temperature niže i od -20 stupnjeva. Mjestimice je moguća magla. Vjetar će biti uglavnom slab, a na Jadranu će puhati umjerena bura.

S petkom ponovo dolazi nestabilno vrijeme uz pojačanu naoblaku i snijeg koji će biti obilniji u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, gdje ga može pasti i više od 20 centimetara. Uz nove oborine na Jadranu se očekuje i jačanje vjetra i bura koja će na nekim mjestima imati olujne do orkanske udare.

Hrvatski autoklub zbog izuzetno loše vremenske prognoze za danas i sljedeće dane savjetuje vozačima da odgode putovanja. Upozorava da se u većem dijelu unutrašnjosti, ali i na južnom Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije vozi otežano. Zimska oprema je prijeko potrebna te treba pripaziti na poledicu, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:20