IVO ŽINIĆ

NAJBOGATIJI ŽUPAN STIŽE IZ NAJSIROMAŠNIJE ŽUPANIJE 'Istina je da zarađujem 19 tisuća neto, sad ću vam objasniti i zašto'

Žinićeva oporba najavljuje da će pokrenuti inicijativu da plaća župana bude smanjena
Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan
 / Mate Piškor/Hanza Media

SISAK - Župan Ivo Žinić reagirao je na informaciju objavljenu u medijima da je on na vrhu popisa župana prema neto plaći.

Prema podacima iz imovinske kartice plaća mu je 18.931 kune neto. Brutto iznos njegove plaće je visokih 28.470,13 kuna, no po brutto iznosu Žinić nije među prvih pet župana, iako je po netu najplaćeniji. Prosječna neto plaća župana u RH je između 16.000 i 17.000 kuna. Najmanju plaću ima međimurski župan Matija Posavec i to neto 13.169,74 kuna, a najvišu župan najsiromašnije županije.

U priopćenju iz njegova ureda stoji kako je „točan podatak o visini županove plaće u neto i bruto iznosu, no pri navođenju visine neto iznosa od 18,931,39 kuna nisu uzete u obzir olakšice koje ima župan Žinić. Županova plaća uvećana je po dvije osnove i to temeljem rješnja iz 1997. godine kojim mu je utvrđena invalidnost, hrvatskog ratnog vojnog invalida Domovinskog rata (HRVI) u visini od 30 posto za stalno, a iz njih proizlazi osnova za uvećanje neto iznosa njegove plaće: 1. 0,30 posto od osnovnog osobnog odbitka i 2. umanjenje 30 posto od poreza i prireza zbog toga što je hrvatski ratni vojni invalid Domovinskog rata. U slučaju da župan nema ove olakšice njegova neto plaća bi iznosila 14.431,60 kuna“, stoji u priopćenju ureda župana Žinića.

Žinićeva oporba u Županiji, koja drži većinu u Županijskoj skupštini, a koju je Žinić prozvao zbog utrostručenja naknada, te visokih primanja u proteklim godinama, smatra da je skandalozno da župan najsiromašnije županije, kako sam ističe, ima najvišu plaću. Najavili su da će putem skupštinskog mehanizma pokrenuti inicijativu da plaća župana bude u srazmjeru s bogatstvom i stupnjem razvijenosti županije, jer je prema njima skandalozno da župan najsiromašnije županije ima najveću plaću među hrvatskim županima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:40