UVOĐENJE COVID-POTVRDA

Najavljen prosvjed pred školama. Ravnatelji: ‘Izricat će se sankcije‘; Nastavnici: ‘Gasite požar lončićem vode‘

Od sljedećeg ponedjeljka učitelji i nastavnici bez covid-potvrda ili negativnog testa ne mogu na posao

Radovan Fuchs

 Damir Krajac/Cropix

Najava uvođenja obveze covid-potvrde ili provedbe testiranja od 15. studenoga je dio neodlučnih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja ovih dana navela na cijepljenje, potvrđuju ravnatelji škola. Ne očekuju da će doći do krajnjih konsekvenci, odnosno većeg broja otkaza zaposlenicima zbog odbijanja testiranja ili cijepljenja.

- Ako do takvih krajnjih situacija i dođe, onda ćemo na njih biti prisiljeni, a ne zato što ćemo tako samovoljno odlučiti. Niti jedan ravnatelj ne želi sam donositi takve odluke, kao što ih sami ne donosimo ni u redovnim uvjetima - komentirala je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

Škole, visoka učilišta i javni znanstveni instituti ukupno zapošljavaju 85.219 djelatnika, od kojih je, prema posljednjim podacima Ministarstva obrazovanja, 62 posto cijepljeno prvom dozom, odnosno 56 posto dvjema dozama. Procjena je Ministarstva da oko 32 tisuće djelatnika osnovnih i srednjih škola, visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta nije cijepljeno. Hitrec, pak, upozorava da je velik broj djelatnika u prosvjeti prebolio koronu. Najviše je cijepljenih zaposlenika u institutima (prvom dozom 74 posto, drugom 64), odnosno u visokom obrazovanju (72 posto prvom dozom, 66 posto drugom). U osnovnim školama, od 44.376 djelatnika, prvu dozu primilo je njih 58 posto, a dvije doze 53 posto. Od 23.463 zaposlenika srednjih škola, prvu dozu primilo je njih 62 posto, odnosno obje 56 posto.

Dubravko Deželić, ravnatelj zagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, podržava uvođenje covid-potvrda, a od Ministarstva očekuje da "stane na našu stranu u slučaju ako dođe do potrebe dodjele otkaza".

- Mislim da bi u ponedjeljak oko 90 posto djelatnika škole moglo doći s potvrdama, a desetak posto imat će PCR test. Koliko će ih tvrdoglaviti, ne znam. Najbliže sam opciji da već ovaj tjedan zatražim kolege da dostave covid-propusnice, a one koji ih nemaju, da u ponedjeljak dođu s potvrdom o testiranju - kaže Deželić.

Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta, na svom je Facebook profilu objavio tekst s naslovom "Otpor". U njemu se pozivaju učitelji koji su protiv covid-propusnica da se učlane u novi sindikat (u osnivanju). "Umreženi smo po školama, osnovali smo novi sindikat koji će se boriti za naša prava te podižemo kolektivnu tužbu", stoji u tekstu.

Protivnici mjera putem platformi planiraju okupljanja 15. studenoga. Krenuli bi s transparentima u prosvjedni hod, kako ga zovu, za slobodu, a očekuju i podršku roditelja svojih učenika. Miletić tvrdi da s tim nije upoznat. Da je riječ o pokušaju organiziranja prosvjetara iza kojega je politički interes, upozorava Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koja ne vidi efekt zaštite u novoj mjeri za škole. U sustavu srednjih škola najveći broj zaraženih su, kaže, učenici. Ravnatelji škola imaju, pak, drukčiji pogled.

- Ne vidim razliku zašto bi osobe u bolnicama trebale biti bolje zaštićene od djece u školama. Ako netko ne bude slijedio mjeru, za njega će postojati sankcije - kaže Ljiljana Klinger, ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca.

'Gasite požar na nekoliko hektara lončićem vode'

Grupa Nastavnici organizirano objavila je tekst "Za škole bez antivakserskog populizma" u kojem se osvrću na uvođenje covid-potvrda za škole.

"Dio zbornice urla kako je to napad na osobne slobode jer se ne žele cijepiti, a neki čak niti testirati, dio se, pak, slaže s mjerom jer se nada da će pripomoći suzbijanju galopirajućih i zastrašujućih brojki oboljelih. A mjera u svjetlu današnjih brojki izgleda kao da požar na nekoliko hektara gasite lončićem vode", pišu, uz kritiku sindikatima koji se protive potvrdama u školama dok nisu uvedene u kafiće i kladionice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 19:10