PROTIVNICI ČLANOVA NO-A HRT-A

'Nadzorni odbor je već ranije, kad su usvojili godišnje izvješće, odbio dati suglasnost na Pravilnik o plaćama'

 
Jasen Mesić

SDP-ovci su na sjednici saborskog odbora za medije tvrdili da se NO razrješuje zbog godišnjeg izvješća NO-a za prošlu godinu u kojemu se spominju brojne nepravilnosti na HRT-u, Jasen Mesić (HDZ) izjavio je da je postupak razrješenja NO-a pokrenut zbog opetovanog, sistemskog kršenja Zakona o HRT-u.

- Sudovi - tri puta Trgovački i jednom Upravni sud, upozoravali su NO da se mora držati Zakona o HRT-u, a ne pozivati se na opće zakone - kazao je Mesić na Odboru. Jednako tvrde i u vrhu HRT-a.

- Dokazuju to tri rješenja Trgovačkog suda - jedno je od 27. srpnja 2016. kojim se odbija prijedlog NO-a da se imenuje privremeni upravitelj HRT-a. Smatraju da je njihov prijedlog neosnovan.

Potom Visoki trgovački sud 29. kolovoza odbija njihovu žalbu i potvrđuje rješenje Trgovačkog suda, a onda im se ponovno taj prijedlog na Trgovačkom sudu odbija 28. listopada 2016. - kaže izvor iz vrha HRT-a. Ponavlja da je i Upravni sud odbacio tužbu Josipa Jurčevića radi imenovanja glavnog ravnatelja. Na HRT-u, naime, NO-u zamjeraju što je šefu Sabora poslao dopis u kojem oni upozoravaju na povrede odredbi javnog natječaja vezano uz uvrštenje valjanosti kandidature Ivice Zadre u natječajni postupak, zbog čega je Jurčević i podnio tužbu.

- Kad se analizira godišnje izvješće NO-a i zaključci koje su donosili na svojim sjednicama, ni iz jednog od tih zaključaka ne proizlazi da se sumnja na neko nezakonito djelo ili na nepravilnosti. Uostalom, zašto ranije to nisu prijavili ako imaju takva saznanja, nego tek kad su javnosti pojavila priča o njihovu razrješenju - komentira drugi sugovornik s HRT-a. Kaže kako ima kontradiktornosti i oko projekta “Grička vještica”.

- U svom zaključku od travnja 2017. glavnog ravnatelja i Ravnateljstvo upozoravaju na rizike i štete ako se ne postupi po sklopljenoj izvansudskoj nagodbi s Jadran filmom, a sada se govori suprotno. NO je upozoravao i da se ubrza dogovore oko nekih serija - komentira sugovornik iz vrha HRT-a. Ističe da apsolutno ne stoji teza o kriminalu na HRT-u, nego da je NO naprosto postupao protivno zakonu kojima se uređuje obavljanje djelatnosti HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:25