ZAGAĐENO MORE

Nad zaštićenom istarskom lagunom nadvio se nepodnošljivi smrad, prizori nisu nimalo ugodni

Srećom, ne radi se o plaži, i rijetko tko se tamo kupa jer je voda plitka i muljevita, no u blizini su druge plaže

laguna Šćuza

 Goran Sebelic/Cropix

Fekalijama je zagađeno more u zaštićenoj laguni Šćuza kraj Premature na jugu Istre. Pokazao je to monitoring Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije nakon dojave Javne ustanove Kamenjak. Riječ je o pličini između Pomera i Premature preko koje vodi mostić, a da nešto nije u redu dalo se naslutiti kada je postavljena ploča da je zabranjeno kupanje, a i u zraku se osjetio smrad kanalizacije. No, još uvijek se ne zna uzrok zagađenja.

image

laguna Šćuza

Goran Sebelic/Cropix

Vesna Kauzlarić, voditeljica Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša te monitoringa za praćenje kakvoće mora kazala nam je da su prvu analizu mora na tom području napravili 22. svibnja kada su dobili dojavu iz JU Kamenjak i redovito su je radili do 26. svibnja. U tom periodu zagađenje je bilo iste razine, što znači da su bile iznimno povišene razine prisutnosti bakterije Escherichije coli u vodi. Srećom, ne radi se o plaži, i rijetko tko se tamo kupa jer je voda plitka i muljevita, no u blizini su druge plaže. No, područje se vodi pod zaštitom Natura 2000.

image

laguna Šćuza

Goran Sebelic/Cropix

- Išli smo svaki dan na uzorkovanje i pratili situaciju i ona je bila nepromijenjena, nezadovoljavajuća, te je upućivala na fekalno zagađenje zbog visoke razine Escherichije coli, Obavijestili smo županijsku inspekciju za zaštiti okoliša koja je izašla na teren i postavila znak zabranjenog kupanja. Doduše ne radi se o plaži, nego prirodnoj obali, no i tu nekada znaju doći kupači. Iduće uzorkovanje ćemo raditi idući tjedan, ističe Kauzlarić. Veli da je ovo prvi put da se more uzorkovalo na ovoj poziciji, pa ne može reći je li bilo prijašnjih godina zagađenja. Tu se nalazi i crpna stanica od 2016. godine, no ona veli da na njoj nije zamijećeno da je došlo do prelijevanja.

image

laguna Šćuza

Goran Sebelic/Cropix

Ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Aljoša Ukotić veli da se smrad znao osjetiti i prethodnih godina, no ove godine su tražili uzorkovanje lagune jer su htjeli dobiti podatke radi plana upravljanja ekološkom mrežom. I došli su do poražavajućih podataka.

- Želimo temeljem tog plana upravljanjem koji je sada pred usvajanje pratiti lagunu Šćuza radi biološkog svijeta i radi staništa koji su na Šćuzi. To nije vezano za kupače. Zasad ne znamo uzrok zagađenja, kaže nam Ukotić. Medulinski načelnik Ivan Kirac nada se da bi se rezultati inspekcije mogli dobiti brzo, no veli da uzrok zagađenja sigurni nije crpna stanica.

-Ona ima sve potrebne senzore i da nešto ne valja, dobili bismo upozorenja, zaključio je Kirac.

image

laguna Šćuza

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:52