PRIJEDLOG

Nacrt novog Zakona uskoro na raspravi, ali ne znamo koja verzija

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na čelu s Natašom Novaković
 Davor Pongračić / CROPIX

Ministarstvo uprave kojem je na čelu Lovro Kušćević početkom kolovoza, kako neslužbeno iz više izvora doznajemo, u javnu raspravu namjerava uputiti Nacrt novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Međutim, članovi radne skupine koji su krajem svibnja i početkom lipnja intenzivno radili na njegovom pisanju ne znaju koju verziju zakona je to Ministarstvo odlučilo pustiti u javnu raspravu - onu koju je pripremila radna skupina koja je radila na poboljšanju postojećeg zakona, onu koju je mimo radne skupine napisalo Kuščevićevo ministarstvo, ili nešto između.

Također je nejasno zbog čega Ministarstvo uprave tako važan zakon u javnu raspravu šalje u “gluho doba godine”, u jeku godišnjih odmora.

Javni pritisak

Podsjetimo, koncem svibnja u javnosti se digla prašina nakon što je u javnost procurila informacija da je ministar Kušćević radnoj skupini podijelio tekst novog zakona Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim bi se ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa drastično smanjile. Nakon što je Jutarnji list objavio vijest o tome, stručna i šira javnost Kuščevićev je prijedlog doživjela kao pokušaj političkog udara na postojeći Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Povjerenstvo koje ga provodi.

Ministar Kuščević je pod javnim pritiskom tada povukao svoj prijedlog i od radne skupine zatražio da u vrlo tijesnim rokovima napiše i Ministarstvu ponudi svoj prijedlog. Radna skupina formirana još prošle godine, sastavljena od predstavnika više državnih tijela te članova Povjerenstva za sukob interesa sa zadaćom da ponudi prijedloge za poboljšanja pojedinih odredbi postojećeg Zakona, u zadnjim je danima svibnja napisala prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Radna skupina u kojoj je bivšu predsjednicu Povjerenstva Daliju Orešković naslijedila aktualna Nataša Novaković, pri pisanju nacrta zakona velikim je dijelom koristila materijale koje je već ranije pripremilo Povjerenstvo na čelu s Dalijom Orešković.

Pročišćeni tekst

Prema onome što nam je jučer kazala predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, radna skupina je na zadnjoj sjednici održanoj 1. lipnja donijela zaključak kojim se Ministarstvo uprave obavezalo svim članovima radne skupine poslati pročišćeni tekst nacrta Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Očitovanje

“Ministarstvo uprave nam, međutim, do danas nije dostavilo nacrt zakona”, kazala je Novaković. “Trinaestog lipnja neslužbeno smo doznali da je Ministarstvo uprave nacrt novog zakona uputilo na očitovanje državnim tijelima. Još isti dan sam e-mailom od njih zatražila da ga pošalju i Povjerenstvu. Pet dana poslije, 18. lipnja, Neda Štulec Kramarić iz Ministarstva uprave potvrdila mi je da su nacrt zakona poslali državnim tijelima na očitovanje. Napomenula je da su u njega uvrstili i neke prijedloge i mišljenja radne skupine, ali tekst zakona Povjerenstvu ni nakon toga nisu poslali pa se na njega nismo mogli ni očitovati.

Zato mi nije poznato ni koju verziju zakona Ministarstvo uprave namjerava uputiti u javnu raspravu”, kazala nam je Novaković i istaknula: “U najmanju ruku nije korektno, ni profesionalno da Ministarstvo uprave nacrt toga zakona nije poslalo na očitovanje Povjerenstvu-tijelu koje će ga provoditi i koje je imalo svoje predstavnike u radnoj skupini za njegovu izradu. Također smatram”, kazala je Novaković, “da ljeto nije pravo vrijeme za upućivanje zakona na javnu raspravu, naravno pod pretpostavkom da su informacije o slanju na javnu raspravu usred ljeta točne”, kazala nam je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:47