MUKE PO TURČINOVU

Načelnikom koji je peglao službenu karticu u bordelu bavi se Uskok: ‘Provodimo izvide‘

Turčinov je 2019. godine posjetio austrijski La Cocotte i na službenu karticu Općine Murter potrošio 1560 eura

Toni Turčinov

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Na pitanje je li načelnik općine Murter, Toni Turčinov "peglanjem" službene kartice u austrijskom bordelu počinio kakvo kazneno djelo odgovoriti će USKOK.

- Povodom Vašeg upita obavještavamo vas da ovaj Ured u predmetnom slučaju provodi izvide u suradnji s PNUSKOK-om - odgovorili su nam iz USKOK-a na pitanje je li trošenjem javnog novca u privatne svrhe načelnik Murtera ostvario elemente kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Turčinov je 2019. godine sa službenom delegacijom otišao u Austriju, no u slobodno vrijeme je posjetio austrijski La Cocotte i na službenu karticu Općine Murter potrošio 1560 eura.

Pošto je portal Telegram to otkrio, načelnik se pravdao kako je slučajno javni novac potrošio u bordelu i tvrdio da je pomiješao kartice i račun platio poslovnom, umjesto privatnom karticom.

Kad je shvatio grešku, pojašnjavao je dalje, vlastitim je sredstvima platio smještaj na poslovnom putu koji je trebala podmiriti Općina i tako obeštetio proračun.

Telegramu je poslao račun za smještaj općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal, koji je, tvrdi, platio vlastitim novcem. Isti račun predao je i u svoju Općinu, kao dokaz troškova.

Telegram je, međutim, kontaktirao hotel, poslali su mu presliku računa koji im je dostavio Turčinov i dobio odgovor da oni takve račune ne izdaju. Novinari su stoga zaključili da je riječ o krivotvorini, a odvjetnik Šerić im je rekao da bi posrijedi moglo biti i kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku uputili smo upit hoće li se pozabaviti ovim slučajem, odnosno provjeriti je li počinjeno i kazneno djelo krivotvorenja isprave. U njihovom odgovoru stoji kako je za slučaj načelnika Murtera nadležan USKOK što znači da će izvidi koje su naložili PNUSKOK-u obuhvatiti oba potencijalna kaznena djela.

U imovinskoj kartici načelnika Murtera stoji da mu je plaća jedini izvor prihoda, a ona iznosi nešto manje od 10.000 kuna neto. Supruga mu je nezaposlena i imaju djece.

Od Agencije za plaćanja u poljoprivredi u dva navrata je dobio poticaje – 2016. godine 6.450 kuna, a u siječnju ove godine taj je iznos iznosio 300.000 kuna. Istoga dana kada je dobio subvenciju u Erste banci je podigao kredit od 96.634,43 eura za što mu je rata 344 eura mjesečno.

Vlasnik je polovice kuće u Betini na Murteru veličine 100 metara četvornih koja nije kupljena kreditom, već prodajom imovine i od plaće. U imovinskoj kartici je naveo da kuća vrijedi 100.000 kuna što je vjerojatno greška. Logičnije je, naime, da kuća vrijedi milijun kuna što bi bilo nešto više od 133.000 eura, no i to je skromna vrijednost s obzirom na cijene nekretnina, posebno na obali.

Nositelj je OPG-a, a među pokretninama navodi motocikl, te štednju od 10.000 eura koju je dobio darovnim ugovorom.

Turčinov je nositelj vlasti u Murteru u drugome mandatu, a na izborima za načelnika je pobijedio kao nezavisni kandidat. Također je osvojio i mandat vijećnika u Skupštini Šibensko kninske županije, a na tu je dužnost dao ostavku nakon što je otkriveno da je o trošku Murterana prije dvije i pol godine u Austriji uživao u bordelu.

Prema pisanju Telegrama, Turčinov je na sporni put otišao bez putnog naloga, ali je unatoč tome dobio povrat putnih troškova. Policija i USKOK će provjeriti navode do kojih su došli mediji kako je Turčinov nakon toga još radio pritisak na djelatnike računovodstva ne bi li troškove s njegove poslovne kartice koji uključuju usluge iz bordela, a nastali su tijekom boravka u Klagenfurtu, proknjižili pod opće troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:03