TEŠKO KAZNENO DJELO

Načelnik općine optužen da je lagao istražiteljima

 CROPIX

Prvostupanjsko vijeće Općinskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu protiv Krste Ramića, HDZ-ova načelnika Općine Starigrad, koji se tereti za davanje lažnog iskaza te krivotvorenje isprave.

Nikad održana sjednica

Tužiteljstvo ga je optužilo da je tijekom parničnog postupka, koji je zbog nezakonitog otkaza pokrenuo Višeslav Dokoza, lažno svjedočio, preinačenu ispravu uporabio kao pravu te kao odgovorna osoba u poslovne isprave unio neistinite podatke. Uz načelnika, optužnica tereti i Tomislava Ramića da je potpisom ovjerio ispravu u kojoj su uneseni neistiniti podaci te da je dao lažni iskaz, kao i Šimu Bucića za ovjeravanje potpisom isprave u koju su unijeti neistiniti podaci. Zadarski tužitelji terete Ramića da je 10. svibnja 2010. u parničnom postupku tužitelja Višelava Dokoze, koji je tužio Općinu Starigrad i komunalnu tvrtku Argyruntum zbog otkaza na mjestu direktora te tvrtke, lagao da je Milorad Jović kao sindikalni povjerenik i ujedno član predsjedništva HDZ-a bio nazočan sjednici HDZ-a 18. prosinca 2008., prije sjednice Općinskog vijeća na kojoj je donesena odluka o izvanrednom otkazu, te da je glasovao o otkazu Višeslavu Dokozi.

Pri tome je Ramić znao da sjednica predsjedništva Općinskog odbora HDZ-a Starigrad tog dana nije održana, a učinio je to s ciljem da opravda osnovanost izvanrednog otkaza ugovora o radu.

Otežavanje položaja

Tužiteljstvo je zbog davanja lažnog iskaza i krivotvorenja isprave za Krstu Ramića zatražilo uvjetnu kaznu od godine zatvora s rokom kušnje od četiri godine. Uvjetne kazne traže i za Tomislava Ramića te za Bucića Na pitanje kako će se braniti, Krsto Ramić kaže: “Lako!”

- Cijela je optužnica temeljena na notornim lažima, a ja vjerujem u pravnu državu. Ovaj progon pokrenut je kako bi se suprotnoj strani u jednom drugom postupku, radnom sporu, olakšao, a meni otežao položaj. Ne želim se sada služiti ofucanim klišejom o političkom motivu, ali vjerujte da je ovdje itekako prisutan - ističe Ramić, ne precizirajući o kojem se postupku radi.

- Da, radi se upravo o tome. Naime, u siječnju ove godine Vrhovni sud taj je otkaz iz 2008. proglasio nezakonitim i ja sada, nakon sedam godina križnog puta očekujem povratak na radno mjesto, kao i isplatu svih plaća od 2008. do povratka.

Ponosan na uspjeh

Ponosan sam na sve što sam kao direktor Argyruntuma postigao i veselim se što ću dobiti priliku nastaviti seriju uspjeha. Jasno je kao dan da ovdje nema nikakve političke pozadine. Naprotiv, načelnik mi je napakirao nezakoniti otkaz, napravio sve da ga učini opravdanim, a dokazat će se u kaznenom postupku da je s tim ciljem krivotvorio dokumente da bi otkaz prikazao opravdanim - opisao je Višeslav Dokoza za Jutarnji list svoje viđenje ovog slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:24