RAT U STRANCI

NA VISOKOM SUDU ČASTI Neposlušna Kosor neće biti isključena iz HDZ-a, opomenut će je?

Zagrebački HDZ tvrdi kako Jadranka Kosor nije dolazila na njihove sjednice, niti je sudjelovala u njihovom radu
Zagreb, 270212.Trg sv Marka, Hrvatski Sabor.Bivsa premjerka i predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor, odrzala je tiskovnu konferenciju sa svojim suradinicima i bivsim ministrima Durom Popijacem i Brankom Bacicem. Tema tiskovne konferencije je bila rad vlade Zorana Milanovica.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, doznajemo, u petak, 1. ožujka, naći će se pred Visokim sudom časti svoje stranke koji će odlučiti jesu li njeni “grijesi” koje joj pripisuje dio stranačkih kolega toliki da je zbog toga treba isključiti iz HDZ-a.

Dokazni materijal

Predvodnik da se bivšu šeficu treba sankcionirati je zagrebački HDZ na čijem je čelu novi šef Andrija Mikulić. Oni su zatražili pokretanje stegovnog postupka protiv Kosor, a u obrazloženju te odluke koja je pročitana na prošlotjednoj sjednici Predsjedništva stoji, među ostalim, kako se Kosor nije odazivala na sjednice, niti sudjelovala u radu Gradskog odbora. Priloženi su i dokazi protiv bivše šefice: evidencija nazočnosti na sjednicama, te svi intervju i izjave medijima u zadnjih osam mjeseci, odnosno, otkako stranku vodi Tomislav Karamarko.

- Kosor nije dolazila na sjednice, a nikada se zbog toga nije ispričala. I nismo tražili njeno izbacivanje, nego pokretanje stegovnog postupka - kažu HDZ-ovci iz zagrebačkog ogranka, bliski vrhu stranke. Navodno bi, kako smo doznali, Kosor na Visokom časnom sudu mogla proći s blažom kaznom - odnosno mogla bi proći s opomenom pred isključenje.

Iako je od 53 člana Gradskog odbora, njih 51 glasovalo za stegovni postupak protiv Kosor, dok se s tim nisu složili Miroslav Tuđman i Silvija Lažeta, u stranačkim kuloarima moglo se čuti kako je bilo nekoliko onih koji su posebno bili protiv bivše šefice. Među njima su šef ogranka Andrija Mikulić, potom potpredsjednik GO-a Mario Župan, kandidatkinja za gradonačelnicu Margareta Mađerić, te glavni tajnik GO-a Ivan Čelić. Naši izvori navode kako je Čelić tražio mjere i za zamjenika predsjednika HDZ-a Dragu Prgometa, te Milana Kujundžića.

- Čelić nije tražio stegovni postupak za njih, ali je rekao da se treba razgovarati i o njihovu ponašanju i o njihovim izjavama jer kaže da se one također štete stranci. Smatra da se o problemima treba raspraviti unutar stranke, a ne javno - kazao je jedan član zagrebačkog ogranka.

Brkićev čovjek

Za Čelića, inače, u zagrebačkom HDZ-u kažu kako je blizak glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću i da je njegova produžena ruka. U stranci je posljednjih par godina, a političku je karijeru počeo u Pašalićevu Hrvatskom bloku. Ističu kako ovaj psihijatar zaposlen u Vrapču nije imao bitniju ulogu u HDZ-u do dolaska Karamarka i Brkića kojima je podršku izrazio od samog početka.

- Istina je da je Čelić u dobrim odnosima s vrhom HDZ-a, čuje se s njima svakodnevno - otkrio je izvor blizak tajniku Gradskog odbora, i dodao:

- Čelić je, kad su počeli unutarstranački izbori, govorio da će pomoći Anti Zvonimiru Golemu i da će mu dati podršku, ali se poslije predomislio. Navodno je između njih puklo kad je Golem izjavio da će biti “neutralan” i kad je izostala njegova podrška Karamarku. Tada je Čelić kazao Golemu - ja sam te doveo, ja ću te srušiti - pričaju u zagrebačkom HDZ-u.

To se poslije i obistinilo jer je upravo Čelić bio osoba koja je najviše radila na rušenju Golema s mjesta šefa zagrebačkog HDZ-a. Čelić je tada počeo skupljati potpise za peticiju protiv Golema i za raspuštanje zagrebačkog HDZ-a. Čak je javno tvrdio da je Golem lažirao kvorum, pa je portalima slao imena svih HDZ-ovaca koji su sjednici nazočili i onih koji nisu.

Čelić je naposljetku uspio u namjerama - zagrebački ogranak je raspušten, imenovano je Povjerenstvo, a prije nekoliko tjedana i novo vodstvo s Mikulićem na čelu. Čelić je potom postao tajnik zagrebačkog HDZ-a, iako je ranije, navodno, odbio Golemovu ponudu da bude u Predsjedništvu Gradskog odbora. U međuvremenu Ante Zvonimir Golem je, kao i cijela njegova obitelj, napustio HDZ.

Predsjednikov kum

Osim Čelića i Mikulića, velika protivnica Jadranke Kosor u zagrebačkom HDZ-u je i Margareta Mađerić, kandidatkinja za gradonačelnicu, te Mario Župan za kojeg stranačke kolege kažu da je kumče Tomislava Karamarka. Riječ je o čovjeku koji je za Kosor izjavio: “moramo joj odsjeći glavu kao poruku drugima”.

Među najžešćim protivnicima bivše šefice su i trojac iz vrha stranke - Karamarko, Brkić i šef Visokog časnog suda Tomislav Čuljak, ali i njeni dojučerašnji suradnici Ante Kulušić, šef šibensko-kninskog HDZ-a, te Sunčana Glavak, šefica čakovečkog HDZ-a, koji su također podnijeli prijavu protiv Kosor nakon njenog intervjua Globusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 01:37