KORNATSKA TRAGEDIJA

Na suđenju Draženu Slavici svjedočio Josip Lucić: Vojska nije imala potrebu bilo što skrivati

Zadar, 051011.Na Zupanijskom sudu u Zadru jutros je nastavljeno sudjenje Drazenu Slavici (na slici) zbog Kornatske tragedije gdje je smrtno stradalo 12 vatrogasaca. Danas je svjedocio jedini prezivjeli vatrogasac Frane Lucic.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

ZADAR - Umirovljeni načelnik generalnog stožera Hrvatske vojske Josip Lucić u utorak je u nastavku suđenja Draženu Slavici na Županijskom sudu u Zadru, demantirao bilo kakvu sumnjivu ulogu vojske na Kornatu gdje je 30.kolovoza 2007 .godine pod još nerazjašnjenim okolnostima stradalo dvanaest vatrogasaca.

- Nema tajne, niti je vojska u bilo kojem procesu pokušala bilo što sakriti - izjavio je umirovljeni general Lucić koji je u vrijeme tragedije zapovijedao hrvatskim oružanim snagama. revoltiran, kako je rekao, raznim spekulacijama koje su se pojavile u javnosti, ogorčeno je pojasnio kako je Bojna za specijalna djelovanja poslana na Kornat 31. kolovoza samo kako bi se otklonile sumnje da je na otoku stradao možda netko od civila.

- Odluka o slanju te postrojbe na otok donesena je uz suglasnost predsjednika RH Stipe Mesića nakon me oko 20 sati u mom zagrebačkom uredu posjetio ministar obrane Berislav Rončević.

Nakon što je kazao kako na Kornatu ima ozlijeđenih i moguće mrtvih donesena je odluka da se na otok pošalje Bojna za specijalna djelovanja što je usmeno odobrio predsjednik RH. Kako je sjedište bojne u Delnicama pripadnici su sa dva helikoptera prebačeni u Zračnu bazu Zemunik gdje su zbog loših vremenskih uvjeta bili sve do ranih jutarnjih sati kada su prevezeni na Kornat - posvjedočio je Lucić.

Dodao je kako je prvu informaciju o tome da se nešto događa na Kornatu dobio između 16 i 17 sati od generala Josipa Stojkovića kojem je tada sugerirao da na otok uputi sve raspoložive snage.

- Na večernjem sastanku u Zračnoj bazi Zemunik zaključeno je da bojna mora ići u pretragu terena zbog mogućeg stradavanja civila ili turista. Iza šest ujutro nadletjeli smo cijeli otok nakon čega smo sletjeli u jednu uvalu. Kako je vatra još uvijek tinjala jedan dio vojnika je dogašavao požar, dok su ostali krenuli u pretragu terena zbog civila i turista. To je bila jedina zadaća vojske - posvjedočio je Lucić.

Kazao je kako mu nije mu poznato da su na prostoru Kornata pronađeni bilo kakvih vojni projektili, te je negirao da je na otoku od 1991. godine bilo vojnih vježbi ili borbenih djelovanja. Također je dogovorio kako u helikopteru nije bilo ni jedno ubojito sredstvo niti fosfor, a na upit Igora Marinovića, oca stradalog Ivana, što je vojska radila na Kornatu kobnog dana od 15 do 18 sati, umirovljeni general je rekao da o tome nema nikakvih spoznaja.

Roditelji se pobunili zbog „zatvorenosti“ vojske

Iz obitelji stradalih vatrogasca prigovorili su jučer kako ne mogu doći do niza osoba iz MORH-a koje bi mogle svjedočiti o kornatskoj tragediji. „Već četiri godine ne možemo doznati tko je kobnog dana vozio Pilatus, ne možemo doći do pukovnika Leša, kao ni do iskaza pukovnika koji je naredio da se iz helikoptera izvade kazete“ - kazao je ogorčeno Igor Marinović na što je Lucić kazao kako takvi zahtjevi do njega nisu nikada došli.

Slavicu su napadali novinari

Umirovljeni general Josip Lucić posvjedočio je danas kako je Slavicu vidio jutro poslije tragedije na Kornatu. „Kada smo došli Slavica je već bio tamo. Bio je u vidnom šoku, a novinari su mu odmah počeli postavljati provokativna pitanja, te su ga počeli napadati - kazao je.

Vatrogasci bili u zgrčenom položaju

U nastavku suđenja Draženu Slavici danas su svoje iskaze dali i pomorski policajci Mladen Plavčić i Berislav Kutija, mještani Kornata, braća Marino i Damir Ježina, te direktor radija Murter Josip Pleslić.

„Sa ranjenih vatrogasaca su visjeli komadi kože. Mikulin mi je kazao da ima najmanje pet mrtvih - ispričao je Berislav Kutija, zapovjednik policijskog broda „Brzi“ koji je četiri ranjena vatrogasca prebacio u Sukošan. Policajac Plavčić koji je sudjelovao u potrazi za šestim nestalim vatrogascem posvjedočio je kako su tijela mrtvih vatrogasaca bila u istom položaju. „Svi su bili zgrčeni, ali molim vas, ja o tome ne mogu govoriti, grubo mi je kada se toga sjetim - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:49