DESANT NA BJELOVAR

Na stečajnom ročištu Peveca 1200 vjerovnika tražit će milijardu kuna

Riječ je o najvećem stečajnom postupku u Hrvatskoj, kaže presjednica Trgovačkog suda u Bjelovaru Branka Pleskalt
 Leon Hribljan / Bjelovarski list / CROPIX

BJELOVAR - Sva je prilika da će Bjelovar sutra zabilježiti najveći broj turističkih dolazaka u jednom danu. No, razlog zbog kojeg će mnogobrojni građani Hrvatske, ali i strani državljani, posjetiti Bjelovar nije nimalo turističke naravi, iako će svi oni provesti dopodne u svečanoj dvorani hotela Central.

Tamo će se održati prvo ispitno-izvještajno ročište Peveca Bjelovar na kojemu će svoja potraživanja u ukupnom iznosu od oko 1,2 milijarde kuna prijaviti skoro 1200 fizičkih i pravnih osoba. Među njima je 700-injak radnika te 473 Pevecova dobavljača, kao i banke.

- Pripreme za ovo ročište traju otkako je proglašen stečaj Peveca Bjelovar. Svakodnevno bilježimo velik broj poziva vjerovnika koji zovu kako bi provjerili jesu li njihova potraživanja priznata ili osporena, ali nitko nam ne govori hoće li se pojaviti na ročištu ili ne, tako da točen broj onih koji će se pojaviti na ročištu nećemo znati sve dok ne počne ročište. Vjerujem da je u ovom trenutku stečaj Peveca najveći stečaj u Hrvatskoj kada je u pitanju broj vjerovnika - kazala je Branka Pleskalt, predsjednica Trgovačkog suda u Bjelovaru.

Kako će se Darko Šket, stečajni upravitelj, morati očitovati na svaki pojedinačnu tražbinu vjerovnika, pretpostavlja se da će ročište trajati nekoliko sati, stoga je bjelovarski Trgovački sud svečanu salu hotela Central rezervirao na neodređen broj sati.

Na samom ulazu u salu neće biti sigurnosne provjere vjerovnika jer se ne očekuju nikakvi incidenti, no unatoč tome određen broj policajaca bit će u blizini iz preventivnih razloga, da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira, doznajemo iz PU Bjelovarsko-bilogorske.

Iz hotela Central pak javljaju kako nisu zabilježili veći broj rezervacija soba, tako da, barem za sada, imaju dovoljan broj slobodnih soba. Ipak, napominju, već sada su zauzeta sva parkirališna mjesta.

Prošloga tjedna otvoreni su Pevecovi prodajni centri u Zagrebu, Zadru i Puli, a Šket je najavio i otvaranje centara u Koprivnici i Osijeku, a potom i u Kutini. Prilikom otvorenja Šket je istaknuo kako je na dan otvorenja u bjelovarskom prodajnom centru ostvaren najveći dnevni promet unazad tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 10:24