Inspektorat u akciji

Na području Umaga od 231 bespravnog objekta, dosad uklonjeno njih 28

Vlasnici ilegalnih objekata odužili rušenje zbog ljetovanja
 Goran Sebelic/Cropix

Počele su se rušiti bespravne vikendice na području Umaga, a danas je Državni inspektorat obišao najkritičnija područja gdje su brojni građevinski inspektori ovog proljeća lijepili rješenja o rušenju. Dosad su sami vlasnici uklonili 28 ilegalnih objekata, no ipak predstoji još puno posla. Tim više što je ljeto i vrijeme kada vlasnici ilegalnih vikendica dolaze na ljetovanje i žele čim duže zadržati postojeće stanje.

- U suradnji s predstavnicima Grada Umaga inspekcijskim nadzorima građevinske inspekcije obuhvaćena su najkritičnija područja Umaga za koje je postojala osnovana sumnja u bespravnu gradnju. Ukupno je obavljen 231 nadzor, i to na području naselja Seget, Babići, Ravne doline, Crveni Vrh, Kanal-Babići i Lovrečice. Do 1. srpnja 2024. godine izvršna inspekcijska rješenja o uklanjanju donesena su za 124 investitora i vlasnika nezakonitih građevina. Uglavnom se radi o stranim državljanima, poručili su danas iz Inspektorata prilikom obilaska područja oko Savudrije.

image

Andrija Mikulić

Goran Sebelic/Cropix

Inače, od 1. travnja 2019. do 1. srpnja 2024. godine građevinska inspekcija Državnog inspektorata je na području Istarske županije obavila 2.344 inspekcijska nadzora. Pokrenuto je 1.325 inspekcijskih postupaka zbog povrede propisa u području gradnje, a doneseno je 1.119 rješenja o uklanjanju nezakonitih građevina. Isto tako, podnesene su 43 kaznene prijave zbog nezakonitog građenja u zaštićenim područjima ili zbog povrede službenog znaka o zatvaranju gradilišta te 62 optužna prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima zbog povreda propisa te 56 prekršajna naloga zbog neizvršenja inspekcijskih rješenja. Izrečena je 541 novčana kazna kojima se investitore prisiljava na izvršenje rješenje i na obustavu daljnjeg građenja, a vrijednost izrečenih kazni iznosi više od 3,5 milijuna eura. Uklonjeno je 296 nezakonitih građevina, od kojeg broja 150 nakon akcija građevinske inspekcije organiziranih na području Istarske županije 2023. i 2024. godine na područjima Ližnjana, Mandriola, Medulina, Valture, Peroja, Rovinja, Lovreča, Vodnjana, Umaga i drugih područja u Istri.

Istodobno je u Istri i niz drugih inspektora koji kao i svake godine kontroliraju rad ugostiteljskih i turističkih objekata. Danas su bili u inspekciji u jednom apartmanskom kompleksu u mjestu Mali Maj kraj Poreča, gdje se u bazenu kontrolirala kvaliteta vode. U koordiniranim inspekcijskim nadzorima trenutno sudjeluju turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada, vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom. Dosad su obavili 503 inspekcijskih nadzora te naplatili 151 kaznu.

image

Bazen koji su inspektori kontrolirali

Goran Sebelic/Cropix

- Sad već tradicionalno nadzori turističke sezone i predsezone obavljaju se koordinirano u suradnji više nadležnih inspekcija. Nadzori su planirani na osnovu analiza prošlogodišnjih rezultata te procjeni rizika. Ono što naglašavamo iz godine u godinu, je da je takozvani "rad na crno" najskuplji oblik rada kojim se izravno nanosi šteta i radniku i gospodarstvu. Jednako tako, naglašavamo važnost zaštite svakog radnika tako da je osposobljen za rad na siguran način. Subjekte u poslovanju s hranom pozivam da se pridržavaju HACCP sustava tj. kontrole sigurnosti hrane i naravno higijenskog minimuma, a kad govorimo o pružanju usluge korištenja bazenskih sustava, naglašavamo važnost kontinuirane kontrole ispravnosti vode i provedbe dezinfekcije te propisno rukovanje i upotreba kemikalija, a sve u cilju zaštite zdravlja korisnika, rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić komentirajući ove koordinirane nadzore.

U 258 (51,3%) inspekcijskih nadzora utvrđeno je ukupno 465 raznih povreda propisa. Za 121 slučaj (26%) gdje je utvrđena povreda propisa inspektori su omogućili ispravak utvrđene nepravilnosti u zadanom roku. Za preostali dio inspektori su podnijeli nadležnim sudovima 11 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donijeli su 40 prekršajnih naloga s tim da su u 26 slučaja prekršajnim nalogom oduzeli protupravno stečenu imovinsku korist. Koordinirani inspekcijski nadzori trajat će do 31. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2024 19:23