VELIKA ŠKRTICA

Na ovom je papiru sav apsurd naših sudova, čitatelj koji nas je zvao još dolazi k sebi: ‘To je luda kuća, što drugo reći!‘

Riječ je o navodnom dugu za vodu iz 2003. godine, a rješenje je očito stajalo u ladici
 /Cropix/ čitatelj Jutarnjeg

Zna se da je pošta jako spora, ali to koliko su u Hrvatskoj spori sudovi, to je teško izmjeriti.

Doduše, u slučaju jednog našeg čitatelja imamo i egzaktne pokazatelje - njemu je, naime, prošle godine na kućnu adresu stiglo sudsko rješenje o ovrsi datirano u 2003. godinu, za dug iz 2003. godine, o kojemu je prvi put doznalo lani.

"Nismo mogli vjerovati kad smo otvorili poštu. U omotnici sudsko rješenje, kažu da pokreću ovrhu zbog duga za vodu u iznosu od 120 kuna, da će nam plijeniti imovinu, a sve datirano u kolovoz 2003. godine, za stan u kojemu ne živimo od 2006. Nikakvog duga, naravno, nema, ali čak kada bih to i želio, ne znam kako bih mogao dokazati da sam platio nešto otprije 20 godina", u šoku je naš čitatelj.

image

Rješenje o ovrsi iz 2003. godine

Čitatelj Jutarnjeg

Situacija je apsurdna sama po sebi, no apsurdni su i detalji.

Primjerice, poput onog da je rješenje napisao sud koji više ne postoji. Tada se zvao Općinski sud u Zagrebu, a sada je Općinski građanski sud u Zagrebu, a i ovrha je naložena na nepostojeću osobu.

Famozni dug

Naime, Vodoopskrba i odvodnja valjda nisu znale na koga bi točno vodile navodni dug pa su ime ovršenika izvele od imena supružnika te zajedničkog prezimena (za potrebe ove priče, recimo da se taj ovršenik zove Marija Tomislav Kovačić).

Općinskom sudu je to, očito, bilo normalno, pa su onda napisali i rješenje o ovrsi na osobu tog imena i prezimena, a do 2023. godine supružnici, kažu, ni od Vodovoda ni od bilo kojeg drugog aktera nikad nisu dobili informaciju da bi nešto bili dužni, kamoli objašnjenje u kojem je to mjesecu 2003. godine nastao taj famozni dug.

No priča ide dalje - nakon što im je stiglo rješenje, supruga je uložila žalbu protiv rješenja o ovrsi nakon čega im je u lipnju ove godine stiglo novo rješenje.

Njime je sud odlučio da prekida postupak u odnosu na suprugu i da ga razdvaja jer je, kažu, već pokrenut i zasebni ovršni postupak protiv njena supruga, koji o tome, tvrdi, do današnjeg dana nije dobio nikakvu službenu informaciju.

image

Rješenje o ovrsi iz 2003. godine

Čitatelj Jutarnjeg

"Za nas je to luda kuća, ne znam što bismo drugo rekli niti nam je jasno što se sada dalje događa. Trebamo li strahovati da će nam netko sjesti na račune, ovršiti plaće? Kako je to uopće sve skupa moguće, netko jednostavno izmisli neki dug otprije 20 godina, i tebi sada prijeti da će ti sjesti na imovinu... Da ne spominjem činjenicu da je to rješenje očito stajalo u nečijoj ladici od 2003. godine pa ga je sada odlučio poslati", kaže naš čitatelj koji se poželio informirati o svojim pravima.

Odgovor smo potražili u odvjetničkom uredu Tomislava Strniščaka, iz kojeg nisu mogli komentirati konkretan slučaj, ali su nas uputili u načelnu praksu koja vrijedi u takvim situacijama.

Prekid zastare

"Kada ovršenik primi rješenje o ovrsi, počinje mu teći rok za podnošenje prigovora koji iznosi osam dana. U tom prigovoru ovršenik se može pozivati na zastaru, na koju sud ne pazi po službenoj dužnosti, kao i na druge relevantne okolnosti. Rješenje ne može postati pravomoćno prije nego što istekne rok za podnošenje pravnog lijeka. Uobičajeno, po prigovoru, predmet prerasta u parnicu", kazali su u uredu.

Nas je pak zanimalo je li ovaj slučaj u cijelosti otišao u zastaru s obzirom na Zakon o obaveznim odnosima koji kaže da zastarni rok za tražbine utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom iznosi deset godina te da tražbine nenaplaćene u tom periodu potrošači nisu dužni vraćati.

Iz ureda su nam potvrdili da je u tom slučaju zastara nastupila isključivo ako ovrhovoditelj nije poduzimao daljnje radnje pred sudom ili Finom, a ako jest, tada se zastara prekidala te iznova počela teći po svakom takvom prekidanju.

U slučaju naših čitatelja, najizglednije je da je slučaj doista u zastari. Naime, sudsko rješenje podrazumijeva pljenidbu i prodaju pokretne imovine koja se u periodu od 20 godina nije dogodila, pa će za supružnike, jednom kad im stignu nova rješenja, najizglednije biti pozvati se na zastaru i tako okončati cijeli slučaj.

Valjda im barem ta rješenja na kućnu adresu neće putovati 20 godina.


Imate prijedlog za Veliku škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute.

image

Velika skrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 10:09