NEDJELJNI PRVI OBJAVLJUJE >>> SRAMOTNI NALAZI REVIZIJE

Na Filozofskom si podijelili 21 milijun kuna od školarina, na Pravu u Splitu plaća 111.000 kn!

Javite nam se sa svojim iskustvima na fakultetima. Znate li za nepotrebno i netransparentno trošenje? Imali ste problema sa školarinama? Pišite nam na Facebooku ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

'Filozofski je fakultet na školarinama studenata zaradio 21 milijun kuna. Točno toliko, 21 milijun, sami sebi su kao autorske honorare i bonuse dodjelili dekan fakulteta, prodekani te voditelji odsjeka', stoji u šokantnom nalazu državne revizije hrvatskih fakulteta .

Ovog su se dokumenta prvi dokopali novinari Nedjeljnog Jutarnjeg, a njihovo će istraživanje biti objavljeno u idućem broju Nedjeljnog, na kioscima 12.6.

Nalaz državne revizije pokazuje kako su na mnogim fakultetima novcem barata olako i bez nadzora, obično na veliku štetu studenata i poreznih obveznika. Svega 19 od 91 visokih učilišta u Hrvatskoj dobilo je prolaznu ocjenu revizije.

Primjerice, četiri zagrebačka fakulteta, otkriva Nedjeljni, naplaćivala su stotine tisuća kuna školarina studentima koji školarine uopće nisu ni trebali platiti . Neki od fakulteta kazali su, nakon utvrđenog prekršaja, kako studentima ne planiraju vratiti novac.

Novac od školarina često je namijenjen autorskim honorarima koje zaposlenici fakulteta primaju mimo svojih plaća. Tako su predavači Ekonomskog fakulteta u Zagrebu sami sebi isplatili 32 miljuna kuna honorara, od čega je bivši dekan Tipurić osobno dobio 1,23 milijuna kuna.

Jedan zaposlenik Pravnog fakulteta u Splitu, saznaje Nedjeljni, primao je mjesečnu plaću od nevjerojatnih 111,000 kuna bruto. Prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosi 7900 kuna.

Veliko istraživanje Nedjeljnog Jutarnjeg ove će podatke prvi puta iznijeti u javnost, na oči svih korisnika našeg visokoobrazovnog sustava i poreznih obveznika koji taj sustav plaćaju. Osim plaća i honorara, istraživanje Nedjeljnog je razotrkilo mnoge drugih nepravilnosti u radu hrvatskih fakulteta.

Bez javne nabave, direktnom pogodbom, otkrivamo, nabavljala se roba u vrijednosti od 73 milijuna kuna. Arhitektonski fakultet u Zagrebu poslovao je sa firmama u vlasništvu svojih zaposlenika. Isplaćivale su se plaće profesora koji su odradili svega 20 posto svojih normi, zbog čega bi u drugim sektorima dobili otkaz.

Javite nam se sa svojim iskustvima! Znate li za nepotrebno i netransparentno trošenje na fakultetima? Uočili ste nepravilnosti u radu? Jeste li imali problema sa školarinama?

Pišite nam na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i komentirajte na Facebooku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:42