OBLJETNICA BLEIBURGA

Na Bleiburgu više od 15.000 ljudi, austrijska policija oduzela oružje počasnom vodu HV-a

 Vlada RH Twitter

NOVO 13.30 - Austrijska policija je oduzela oružje 18 članova počasnog voda HV-a, javlja N1. Cijela situacija je pomalno bizarna jer je riječ o ceremonijalno-protoklarnom oružju iz kojeg se uopće ne može pucati. Ovaj mini-incident se dogodio zbog pogreške u komunikaciji austrijske policije, a oružje će biti vraćeno po završetku komemoracije.

-----------------

NOVO 12.00 - Počela je misa na Bleiburškom polju na kojoj je nazočno nekoliko tisuća ljudi. Vijori se mnoštvo hrvatskih zastava, ali ima ih nekoliko i sa natpisom 'Za dom spremni'.

-----------------

U povodu obilježavanja 71. obljetnice bleiburške tragedije i tragedije Križnoga puta u središnja komemoracija održat će se na Bleiburškom polju, gdje će u 12 sati biti služena spomen misa.

Još jučer su u bleiburgu bili premijer Tihomir Orešković, ali i drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Povodom toga, Petrov je na Facebooku napisao:

- Danas sam kod spomenika na Bleiburgu položio vijenac u spomen na sve žrtve koje su bez suda ubijene na svim stratištima u završnim operacijama, ali i nakon završenog Drugog svjetskog rata.

Sve žrtve zaslužuju isto poštovanje i pijetet, a režimi koji su doveli do stradanja istu osudu. Prestanimo se dijeliti na mrtvima, a temelje moderne Hrvatske gradimo na Domovinskom ratu, osuđujući uvijek zločine i sve totalitarne i autoritarne režime.

Okrenimo se izgradnji bolje i drugačije Hrvatske, prestanimo s podjelama, prestanimo sa "mi ili oni" i rješavajmo zajedno probleme naših građana.

Vrijeme je da Hrvatska prestane biti talac prošlosti i podjela koje nameću neodgovorni političari i na tim podjelama "parazitiraju".

Nažalost u prošlost se ne možemo vratiti da zaštitimo žrtve, ali možemo budućnost graditi na dobru - napisao je Petrov.

Danas će na misi nazočiti dobar dio državnog vrha na čelu s prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

Jutros je delegacija već položila vijence kod spomenika i grobnice žrtava poraća u Teznom.

Komemoraciju na Bleiburgu organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovno Hrvatski sabor. Supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, a suorganizator Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH. U 11 sati bit će održana molitva kod Hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, a potom se u procesiji ide do Bleiburškoga polja. U 12 sati počinje misa koju će služiti banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica. Nakon toga će molitvu za žrtve islamske vjeroispovijedi predvoditi Idriz ef. Bešić, Medžlis islamske zajednice Gunja.

U ime organizatora, Počasnog bleiburškog voda, okupljenima će se obratiti saborski zastupnik Josip Bilaver, u ime supokrovitelja govorit će zamjenica predsjedatelja Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, a u ime pokrovitelja predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Reiner. Komemoracija završava polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik na Bleiburškom polju.

Komemoraciji će nazočiti i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministar branitelja Tomo Medved i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje hrvatskih vojnika i civila koji su se na kraju Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima poznatima kao Križni putovi. Točan broj stradalih Hrvata, vojnika i civila na Bleiburgu i Križnim putevima, još uvijek nije utvrđen, a dosadašnja istraživanja ukazuju da ih je ubijeno najmanje 50 tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:13