BIJELA HRVATSKA

Na Biokovu lavine, u Gospiću prave najvećeg snješkovića na svijetu

Ivankovo, 130210.U noci s petka na subotu u Slavoniji je palo preko 20 centimetara snijega. Mjestani Ivankova (10-ak kilometara od Vinkovaca) od jutra se bore sa snijegom. Na fotografiji: snijegu su se obradovali najmladji i uzivaju u snjeznim radostima. Ana u snijegu pravi andjela. Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibušić / CROPIX

SLAVONSKI BROD – Slavonski Brod osvanuo je jutros prekriven sa čak 21 centimetrom visokim snježnim pokrivačem. Na „starih“ 9 centimetara, od petka poslijepodne palo je, kako kažu na Meteo postaji Jelas, novih 12 centimetara.

Na istoku Slavonije tijekom petka i noći na subotu palo je 20-tak centimetara novog snijega, a zbog jakog vjetra snježni zapusi ponegdje su, pa i na prometnicama, bili i metar visoki. U Centru 112 Vukovarsko-srijemske županije potvrdili su da se promet odvija, ali otežano, dok je cesta prema Iloku, od Sotina kod Vukovara, od subotnjeg jutra bila zatvorena za sav teretni promet.

Do Iloka se teško stizalo i automobilima, zbog ceste s mnogim opasnim zavojima, velikim nizbrdicama i uzbrdicama, na kojima snijeg predstavlja velik problem vozačima. U policiji tvrde kako težih prometnih nesreća nije bilo, no zabilježeno je više slijetanja vozila s ceste zbog zimskih uvjeta.

Iako su sve raspoložive snage zimske službe danonoćno angažirane, i ceste su uglavnom prohodne, vozači na istoku Slavonije nisu stvarali uobičajenu gužvu subotom jer snijega je prometnicama svejedno bilo.

Slavonci su izbjegavali vožnju po opasnim uvjetima, a mnogi strahuju da će za nedjelju najavljenih i 10 stupnjeva ispod ništice prouzročiti još teže stanje u prometu jer bi ceste mogle biti dodatno kliske. Mnogi Slavonci jutro su proveli s lopatama u rukama, čisteći snijeg s nogostupa i oko kuća, dok su u debelom snježnom pokrivaču uživala djeca, na sanjkama i praveći snjegoviće.

Zbog novog snijega i u Slavoniji i u ostatku Hrvatske česti su zastoju u prometu, a dodatnih petnaestak centimetara snijega na Biokovu prouzročili su prave lavine, a snijeg je na nasoima mjesticime visok i po 4,5 metara.

Na najvišem Bokovskom vrhu, Svetom Juri, snijeg je visok oko 1,5 metara.

Pod snijegom je i Lika, a u Gospiću su 56 cenimetara visok snijeg iskoristili za izradu najvećeg snjegovića na svijetu za kojeg se nadaju da će ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Na većini cesta u državi na snazi su zimski uvjeti vožnje, što znači da je zimska oprema obavezna. Dobra vijest za one koji kreću na put je pak meteorološka prognoza u kojoj se ne očekuje nove padaline tijekom ovog vikenda.

Temeprature su gotovo posvuda iznad nule, a u minusu su Slavonski Brod (-1), Sljeme (-4) i Zavižan (-7).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 21:23