NOVA PROGNOZA

‘Na Balkanu pakleno, u srednjoj Europi monsunske kiše, dijelu Hrvatske prijete superćelije!

U situacijama kada se nalazimo na granici dvije zračne mase različitih karakteristika, uvjeti su često pogodni za razvoj superćelija

Prognostička karta za Europu

 Screenshot Istramet

Idućih dana temperature će porasti do 30 °C, a ponegdje na kontinentu i malo iznad, međutim vrijeme neće biti u potpunosti stabilno, naročito od vikenda.

Naši krajevi krajem prve dekade lipnja i tijekom dobrog dijela druge nalazit će se na granici dvije zračne mase, što bi moglo uzrokovati izolirane, ali vrlo izražene lokalne nestabilnosti uz mogućnost nepogoda, piše Istramet.

Zapadnom i dijelom središnje Europe dominirat će svježija i vlažna zračna masa porijekla s atlantskog oceana. Temperature zraka na tom će području biti niže od prosjeka uglavnom oko 4 °C, ali povremeno mogu odstupati i do 8 °C.

Istovremeno, velik dio Balkanskog poluotoka i južne Europe imat će vruće i vrlo vruće ljeto uz temperature do 8 °C iznad prosjeka za doba godine.

To znači da će vrijeme u našem kraju biti nestabilno, naročito u gorju i na sjeverozapadu Hrvatske, dok će u Dalmaciji nestabilnosti biti rijetke i dominirat će ozbiljne ljetne temperature zraka uz vrijednosti i do 35 °C. Dio nestabilnosti s povremenim frontama sa sjeverozapada vjerojatno će stići i do Istre i Kvarnera gdje također može biti izraženih grmljavinskih nestabilnosti.

U takvim situacijama kada se nalazimo na granici dvije zračne mase različitih karakteristika, uvjeti su često pogodni za razvoj superćelija i snažnih konvektivnih sustava koji mogu donijeti široko rasprostranjena nevremena i tuču, kao i razne oblačne formacije na koje i nismo baš navikli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 11:30