CIRKUS U SPLITU

Mucalo postao v.d. intendanta HNK jer 'živi u stanu do kazališta'

 Jakov Prkić/CROPIX

SPLIT - Diplomirani ekonomist i estradnjak Duško Mucalo protiv čijeg se postavljanja na čelo splitskog HNK digla gotovo cijela kulturna javnost a za čiji je kazališni program ministar kulture Božo Biškupić izjavio da je potrebna hrabrost za pročitati ga ipak je u srijedu izabran za vršitelja dužnosti intendanta HNK Split.

Kandidata splitskog gradonačelnika Željka Keruma zbog kojega je raspušteno Kazališno vijeće i imenovano novo, zbog kojeg su prekidane sjednice Gradskog vijeća a gradonačelnik u dva navrata gubio većinu u tom tijelu, gradski su vijećnici u srijedu u trećem pokušaju ipak izabrali za v.d. intendanta s tankom podrškom 12 vijećnika (10 Kerumovih HGS-ovaca, 1 HČSP i nezavisna Ljubica Vrdoljak).

Iako je digla ruku protiv, njegov je izbor omogućila Milica Cipci (SU) jer je osigurala Kerumu kvorum ostankom u vijećnici koju je uoči glasanja napustilo 12 oporbenih vijećnika (SDP, HDZ, HNS,HSP i nezavisni Nikola Grabić).

Na čelo splitskog teatra Mucalo je tako imenovan šest dana nakon isteka zakonskog roka a vršit će dužnost do izbora novog ravnatelja, najdulje godinu dana. Za to će vrijeme morati raditi prema programu kojega je načinio dosadašnji intendant Milan Štrljić.

Podsjetimo, nakon što je splitsko vijeće u lipnju izabralo Mucala za intendanta, ministar Božo Biškupić odbio je potvrditi taj izbor zbog manjkavog Mucalova programa rada, a kako kazalište mora imati program, napravio ga je tada aktualini intendant Štrljić, kojemu je pak mandat istekao 30. rujna.

Kako je većina vijećnika odbijala izabrati Mucala, a gradonačelnik je inzistirao na njemu, teatar je ostao ne samo bez intendanta nego i bez poslovnog ravnatelja, ravnatelja baleta, opere, drame, pa je prijetila opasnost da umjetnici i drugi kazališni djelatnici ostanu bez plaće.

Kako vidimo gradonačelniku Kerumu je ipak pošlo za rukom prevladati prvu ozbiljnu krizu vlasti i postaviti svoga čovjeka na čelo HNK. - Kad sam se javio na natječaj, nisam bio ničiji kandidat, tek kasnije postao sam nečiji, kazao je Mucalo u telefonskom razgovoru budući da nije nazočio sjednici. Na pitanje o uvredama, da je KOS-ovac, koje je izrekao Dujomir Marasović, predsjednik splitskog HDZ-a, Mucalo je uzvratio kako ponekad ne treba čuti što se govori, nego tko govori.

- Biti vršiteljem dužnosti intendanta teatra velika je čast ali i odgovornost. Uvjeren sam da ćemo ja i moji suradnici opravdati povjerenje, izjavio je Mucalo te najavio da će već u četvrtak biti na svom radnom mjestu, a na sva ostala pitanja, o ravnateljima opere, drame, i druga, odgovarati na konfernciji za novinare 13. listopada.

Da je izbor Mucala za v.d. intendanta dobra stvar i za grad i za teatar misli gradonačelnik Željko Kerum - Uvjeren sam da će Mucalo ugodno iznenaditi sve njegove kritičare. On je kulturnjak, glazbenik i ekonomist, uvjeren sam da će dati dobre rezultate, kazao je gradonačelnik Kerum.

Nakaradno kadroviranje: Pekar predsjednik Hajduka, pjevač intendant, a šef šest konobara direktor Prometa

Prije nego su napustili vijećnicu oporbenjaci (SDP, HNS i HDZ) su tražili da se točka o imenovanju Mucala skine s dnevnog reda, što nije prihvaćeno. Govorili o nakaradnom kadroviranju Kerumove vlasti u kojem pekar Joško Svaguša postaje predsjednik Hajduka, pjevač intendant, a šef šest konobara direktor Prometa, podsjećali na loše mišljenje kulturne javnosti i mistra kulture o Mucalu kao intendantu, ali se i međusobno prepucavali i optuživali. Odgovorio im je, između ostalih, Zoran Jeramaz (HGS): Napominjem, Mucalo živi u stanu do kazališta, on je odrastao s kazalištem. Zašto ponižavate? Nije istina da je cijela kulturna javnost protiv njega. Mucalo je čovjek koji živi za umjetnost, shvatit ćete jedan dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 15:44