NA POTEZU JE EUROPSKA KOMISIJA

MRSIĆ 'Ovo je zastoj! Ne ukidamo mjere za mlade, naprotiv, planiramo ih povećati!'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, nakon što je danas izvijestio da se zbog smanjivanja sredstava u državnom proračunu do daljnjega obustavljaju mjere aktivne politike zapošljavanja, izrazio je nadu da će se teška situacija ublažiti nakon što Hrvatska povuče sredstva iz europskog programa poticanja zapošljavanja mladih Garancija za mlade. Iz tog programa Hrvatska bi trebala u ovoj godini dobiti oko 150 milijuna eura, no program koji je Hrvatska poslala u Bruxelles još mora odobriti Europska komisija.

Na pitanje kada bi taj novac trebao stići u Hrvatsku Mrsić je kazao da ne zna, ali kazao je da svakako ne prije lipnja.

Gostujući u HRT-ovoj emisiji 'Hrvatska uživo', ministar Mrsić je rekao kako je u ovom trenutku na potezu Europska komisija koja mora evaluirati Garanciju za mlade za sve zemlje, javlja HRT.

- Nijedan euro nijednoj zemlji iz Garancije nije isplaćen. Naša inicijativa, nas svih ministara rada koji smo bili na sastanku, je da se to završi, da se što prije ta sredstva mogu pokrenuti, rekao je Mrsić. Ovo je jedan zastoj u financiranju te mjere, nadam se da će kratko trajati i ističem da to nije ukidanje mjere, naprotiv, mi je planiramo i povećati, dodao je.

Ministar je naglasio kako mjera jednogodišnjeg pripravništva nije zamijenila regularno zapošljavanje. Oko 90 tisuća ljudi redovito je zaposleno prošle godine, a oko 12 tisuća putem ove mjere, kaže Mrsić. Rekao je i kako 50% posto mladih ostane raditi trajno kod poslodavca nakon završetka te jedne godine pripravništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:26