VRIJE U ISTRI

Možemo! se obrušio na pulskog gradonačelnika: ‘To što Zoričić radi je tragično...‘

‘Tragično je da Zoričić presudu predstavlja kao svoju veliku pobjedu, izbjegavajući se pozabaviti privatizacijskim malverzacijama‘
 Dusko Marusic/Cropix

Stranka Možemo! poslala je dopis javnosti u kojem se osvrnula na reakciju pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića na presudu vezanu uz Inicijative građana ‘Referendum za Lungomare‘.

Evo što su napisali:

‘Tragično je da Zoričić presudu koja govori samo o tome da Inicijativa građana ‘Referendum za Lungomare‘ ne može biti stranka u postupku izdavanja lokacijske dozvole za Hotel Valkane predstavlja kao svoju veliku pobjedu, izbjegavajući se pozabaviti privatizacijskim malverzacijama.

Gradonačelnik Zoričić iskoristio je presudu koju je Visoki upravni sud donio u postupku tužbe Inicijative građana ‘Referendum za Lungomare‘ za priznavanje svojstva stranke u postupku izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju Hotela Valkane da bi se neutemeljenim optužbama obračunao s Možemo! Sud je presudom samo utvrdio da Inicijativa građana nema pravo na svojstvo stranke u tom postupku.

Ta presuda, osim što nema baš nikakve veze s Možemo! ne opovrgava niti se na bilo koji način dotiče puno ozbiljnijih pitanja o kojima Možemo! govori više od dvije godine, ukazujući na pogodovanje privatnom vlasniku Hotelu Valkane (i njegovim pravnim prethodnicima) prilikom izrade prostornih planova prenamjenom zemljišta i postupnim povećanjem gabarita hotela. Možemo! upozorava na nezakonitosti u procesu pretvorbe i privatizacije, koje je potvrdio i Centar za restrukturiranje i prodaju (sljednik Fonda za privatizaciju). U tom je procesu nezakonito privatizirana šuma Lungomare, pa je zato Državno odvjetništvo u ime RH i pokrenulo postupak povrata zemljišta. Premda zakon to nije dopuštao, privatizirano je i zemljište na kojem se nalazila javna infrastruktura - gradski pročistač, to se također nije smjelo dogoditi, a gradonačenika to nimalo ne zabrinjava. Privatiziran je i sportsko-rekreacijski centar Valkane, premda nikako nije mogao dospjeti u ruke privatnom vlasniku, što potvrđuju i stručnjaci Pravnog fakulteta, navodeći u prilog tome i sudsku praksu koja potvrđuje kako se cementara nije mogla upisati.

Dobar dio mišljenja stručnjaka Pravnog fakulteta temelji se na pretpostavci da nekretnine jesu procijenjene u pretvorbi Cementare, a činjenica je da nisu jer nisu dio Elaborata o procjeni, što je potvrdio i sam Centar za restrukturiranje i prodaju. Upisati se mogla samo sportska udruga koja je koristila sportsko-rekreacijski centar. Ako se sportska udruga ugasila, pravni slijednik za upis imovine ugašene udruge je Grad Pula. Ako udruga još uvijek postoji, a izgleda da se održava na životu premda već godinama ne provodi nikakve sportske aktivnosti, onda se samo ta udruga može upisati kao vlasnica SRC Valkane. Postavlja se pitanje zašto se udruga održava na životu.

Stručnjaci s Pravnog fakulteta ograđuju se od temeljnog pitanja, ‘ne ulazeći u spekulacije o razlozima zbog kojih Grad Pula nije preuzeo SRC Valkane u svoje vlasništvo‘ kada je to mogao.

Tragično je da Zoričić presudu koja govori samo o tome da Inicijativa građana ne može biti stranka u postupku izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju Hotela Valkane predstavlja kao svoju veliku pobjedu, izbjegavajući se pozabaviti privatizacijskim malverzacijama odnosno potencijalnom pljačkom. S pravom se, stoga, pitamo radi li on u javnom ili u privatnom interesu.

Mnoge dvojbe proizlaze iz prispjelog mišljenja Pravnog fakulteta. I zato jedinu konačnu istinu može utvrditi nadležni sud nakon što se provede dokazni postupak i utvrde točno sve činjenice. Svaka odgovorna vlast bi trebala poduzeti taj korak radi zaštite javnog interesa. S obzirom da Zoričić ne želi pokrenuti postupak na sudu radi upisa vlasništva nalazi svakojake izgovore, a ovaj posljednji je samo jedan u nizu‘, poručuju iz Možemo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 07:11