PULA

Možemo! predstavio svoju viziju oživljavanja sportsko-rekreativnog centra Valkane

‘U slučaju zabrane gradnje, vlasniku ono postaje neatraktivno te mu se može ponuditi otkup zemljišta od strane Grada‘, kažu iz Možemo

SRC Valkane

 Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Pulska platforma Možemo predstavila je danas svoju viziju oživljavanja sportsko-rekreativnog centra Valkane u slučaju da građani na referendumu u listopadu kažu "ne" gradnji turističkih i stambenih sadržaja na toj lokaciji. Njihov je prijedlog da se čitavo to područje revitalizira.

- Uskoro će građani i građanke Pule na referendumu odlučivati o zabrani gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina na području UPU Lungomare. U slučaju da 9. listopada građani Pule na referendumu većinom odgovore pozitivno, potrebno je osmisliti budućnost sportsko-rekreacijskog centra Valkane. U slučaju zabrane gradnje na tom području, vlasniku ono postaje neatraktivno te mu se može ponuditi otkup zemljišta od strane Grada. Ti bi pregovori mogli krenuti već sada. Vlasniku problem može stvoriti i propitivanje pretvorbe i privatizacije za zemljište SRC-a i šume Lungomare, koji mogu dovesti u pitanje planove izgradnje hotela, povećavajući rizik ulaganja - poručili su danas na konferenciji za novinare u Puli iz ove platforme.

Zato su predstavili na koji način bi oni revitalizirali to područje.

- Često nas ljudi pitaju što bi mi umjesto hotela? Za što se zalažemo na tom prostoru? Stoga predstavljamo svoju ideju oživljavanja i unapređenja SRC Valkane jer ideje potiču akciju. Važna je riječ oživljavanje aktivnosti jer mnoge generacije Puljana vežu krasne uspomene na brojna i masovna događanja na toj lokaciji. Jedna od većih nogometnih škola u Istri bila je upravo na Valkanama. Tu su trenirala djeca NK Cementa i NK Pula ICI. Masovno se igrao tenis i održavali i teniski turniri. U pratećim prostorijama mogao se igrati stolni tenis. Mnogobrojne su bile i sportske manifestacije poput turističkog mini maratona od Zlatnih stijena preko Lungomarea do autokampa Stoja ili koturaljkaške utrke na Lungomareu. Na taj su način Lungomare i SRC Valkane ispunjavali svrhu zbog koje su u urbanističkim planovima bili rezervirani samo za sport i rekreaciju - istaknuli su.

Dodali su da zemljište na kojem se nalazio SRC Valkane nakon pretvorbe dolazi u privatne ruke, i to svi sadržaji osim pomoćnog nogometnog igrališta.

- Svi sadržaji SRC Valkane postoje i danas, nogometno igralište natjecateljskih dimenzija s tribinama, manje pomoćno nogometno igralište (koje je izgrađeno naknadno), 11 teniskih terena (1 manje nego u početku), boćalište i servisni sadržaji te restoran s terasom. Osim teniskih terena i restorana koji se koriste, SRC je zapušten i bez aktivnosti. Nogometno igralište-stadion ima natjecateljske gabarite, dobro je drenirano, na njemu je igrao prvoligaš NK Istra, ima svlačionice i sanitarni čvor. Ono treba novi travni tepih, tribine treba obnoviti, svlačionice i sanitarni čvor treba prilagoditi količini korisnika i suvremenim standardima.Teniske terene koji su okrenuti istok-zapad potrebno je okrenuti u smjeru sjever-jug kako sunce ne bi smetalo igračima ujutro i predvečer, obnoviti podlogu, zamijeniti dotrajalu ogradu, ugraditi ekološku rasvjetu. Potrebno je izgraditi montažnu tenisku dvoranu s umjetnom podlogom za igranje u hladnom dijelu godine s dva teniska terena. Pula je jedan od rijetkih gradova s više od 20.000 stanovnika bez teniske dvorane/šatora. Tenisači zimi idu igrati u dvoranu u Rovinj. Šator/dvoranu imaju Poreč, Umag, Opatija, Petrinja, Osijek, Ogulin, Varaždin, Karlovac, Osijek, Vinkovci i drugi gradovi - predlažu dalje.

Oko teniskih terena i oko nogometnog igrališta smatraju da treba izraditi šetnicu sa zelenilom i klupama.

- Treba urediti postojeće boćalište i u SRC uključiti 2 postojeća igrališta za odbojku na pijesku na kupalištu Valkane. Treba osmisliti sadržaje za manje pomoćno nogometno igralište - mali nogomet, košarka ili drugo prema potrebama. U SRC uključiti i grupe za trčanje, koje bi u centru koristile svlačionicu s mogućnošću druženja nakon trčanja. I dječjumorsku školu na kupalištu Valkane treba uklopiti u SRC. Od servisnih aktivnosti može se planirati teretana u kojoj bi se mogle odrađivati bazične pripreme, prostor za masažu i fizioterapeute. Centar bi radio tijekom cijele godine i zapošljavao spomenute stručnjake i osoblje za održavanje. Tereni bi se mogli iznajmljivati sportskim ekipama za pripreme. Time bi se pokrivali troškovi, uz novac od članarina i sponzora. Cijeli kompleks mogao bi voditi Pula sport. Staze u šumi treba urediti, postaviti dodatne sprave za vježbanje i koševe za smeće. Postojeći restoran-kafić bi imao popularne cijene za korisnike, koji bi koristili roditelji dok čekaju djecu da završe s treningom. Kafić/restoran bi omogućio i druženje sportaša i rekreativaca nakon treninga - navode dalje.

Ističu i dobre primjere prakse iz Šibenika i Đakova te predlažu financiranje izgradnje SRC iz proračunskih sredstava Grada, kreditnih sredstava te EU fondova, kada se riješi pitanje vlasništva nad zemljištem.

- Potpore do 1 milijun kuna bez PDV-a daje i Ministarstvo turizma i sporta putem natječaja za sufinanciranje izgradnje i opremanje sportskih građevina. U oblikovanje konačnog rješenja SRC-a trebale bi se uključiti sportske udruge i klubovi odnosno svi zainteresirani - zaključili su iz pulske platforme Možemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:40