EU IZBORI

Možemo! predstavio kandidatkinje i kandidate na EU izborima: ‘Važno je u kakvoj ćemo se Europi probuditi 10. lipnja‘

Istaknuli su da kandidati Možemo! godinama rade na ključnim temama građana Hrvatske

Tomislav Tomašević, Sandra Benčić

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon EU izbora Možemo! će postati europarlamentarna stranka, ući će u grupu europskih Zelenih i boriti se za zelene i lijeve vrijednosti u EU parlamentu te interese Hrvatske, rekli su koordinatori Tomislav Tomašević i Sandra Benčić u nedjelju na predstavljanja kandidata te stranke.

Poručili su da su europski izbori i hrvatski izbori te je vrlo važno da građani izađu na njih, je odluke Europskog parlamenta u imaju izravni utjecaja i posljedice na život građana Hrvatske.

I na ovim europskim izborima se lomi smjer u kojem će ići EU, hoće li ići dalje u zelenu tranziciju koja će biti socijalno pravedna i koju će platiti oni koji su zarađivali na klimatskim promjenama, velike korporacije, ili će to ići preko leđa većine građana, istaknuo je Tomislav Tomašević.

Sandra Benčić napominje kako je važno u kakvoj ćemo se Europi probuditi 10. lipnja, dan nakon izbora, jer uronjeni u svakodnevicu ponekad zaboravljamo da nam demokracija, višestranačje, zaštita ljudskih prava i ideja jednakosti nisu dane zauvijek, nego su teško izborene i za njih se, nažalost, ponovno moramo boriti.

"Danas, kada smo na velikoj raskrsnici u kojem smjeru će Europa, a onda i svijet, moramo se podsjetiti koliko smo se teško za to izborili i koliko imamo sreće danas da se za to ponovno možemo boriti tako da samo izađemo izbore - ponesemo kemijsku i da biramo.”, rekla je Benčić.

Istaknuli su da kandidati Možemo! godinama rade na ključnim temama građana Hrvatske.

Prvi na listi MOžemo za EU parlament je Gordan Bosanac, diplomirani fizičar, borac za ljudska prava i glasnogovornik stranke Možemo!, a slijede Jelena Miloš, magistra političkih znanosti, francuskog i engleskog jezika, stručnjakinja za radnička prava i socijalne politike, Vedran Horvat, diplomirani sociolog, stručnjak za zelenu tranziciju, demokratske inovacije i javne usluge te Rada Borić, dugogodišnja borkinja za prava žena i manjina.

Slijede Urša Raukar-Gamulin, glumica i aktivistica, aktivna po pitanjima zaštite kulture, javnih dobara i mentalnog zdravlja, Marta Kiš, povjesničarka umjetnosti, profesorica slavistike, aktivna u području kulture, stanovanja i manjina, Jagoda Munić, magistra zaštite okoliša, s posebnim fokusom na zaštitu prirode i održivi razvoj, Dušica Radojčić, politologinja s posebnim fokusom na okolišnu demokraciju, zaštitu i sudioničke oblike upravljanja javnim dobrima te Damir Bakić, sveučilišni profesor, usmjeren na područja obrazovanja, sporta, mirovinskog i poreznog sustava.

Na listi su i Borna Lozo, psiholog s iskustvom rada s osobama u situaciji beskućništva i u civilnom društvu, aktivist za prava mladih i borac za očuvanje javnih dobara, Nebojša Zelič, sveučilišni profesor filozofije politike i etike, posvećen pitanjima imigracija, obrazovanja, naročito građanskog odgoja, te socijalne pravednosti te Ivana Kekin, liječnica, psihijatrica, posvećena pitanjima mentalnog zdravlja djece i mladih, rodnoj ravnopravnosti i pravima LGBT osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 03:19