SANDRA BENČIĆ

Možemo! o aferi Mreža: ‘Tražit ćemo sve podatke o isplatama državnih tijela prema medijima!‘

‘Medved jako dobro zna kako HDZ iskorištava sredstva građana Republike Hrvatske da ‘podmaže‘ medije‘, ustvrdila je Ahmetović

Mirela Ahmetović

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je afera Mreža na vidjelo izbacila i problem financiranja medija javnim novcem, predstavnici oporbenih stranaka u četvrtak su ustvrdili da se "u medije upumpava javni novac kako bi se ‘peglao‘ imidž Andreja Plenkovića, a pljuvala oporba".

Mirela Ahmetović (SDP) kazala je da već duže vrijeme govori o sprezi HDZ-ove vlasti s velikim dijelom medija u koje se upumpava javni novac kako bi se peglao imidž Andreja Plenkovića, ali i njegovih nesposobnih ministara koje namjerno postavlja uz sebe kako bi on svaki put ispao veliki spasitelj Hrvatske od nekakvih predatora koji prijete javnom novcu, a zapravo je najveća prijetnja Plenković.

Komentirala je i pojavljivanje imena ministra Tome Medveda u aferi, istaknuvši da se vrlo rijetko pojavljuje u medijima, u pravilu, u vrlo kontroliranim uvjetima, naravno, na HRT-u i postavljaju mu se točno određena pitanja na koje on ima unaprijed pripremljene odgovore. „On nije neki mag elokvencije i zato mu je sada i trebalo 24 sata da ga se pripremi da kaže ‘nisam kriv i nisam znao‘, međutim, Medved apsolutno sve zna jer je zamjenik predsjednika HDZ-a. Medved jako dobro zna kako HDZ iskorištava sredstva građana Republike Hrvatske da ‘podmaže‘ medije koji će onda pljuvati po oporbi, a veličati lik i djelo velikog Andreja Plenkovića”, ustvrdila je.

Penava (DP): U Vukovaru financiramo medije da nas prate, ne gušimo one koji misle drugačije

„Moramo braniti javni interes, a to su definitivno objektivni mediji i iznaći model kako se oni financiraju. U Vukovaru financiramo medije da nas prate i u tome ne vidim ništa sporno”, izjavio je Ivan Penava (Domovinski pokret). Na pitanje jesu li onda ti mediji slobodni u kritici prema njemu, kazao je da „u jednom dijelu jesu, ali da postoje i jedinice lokalne samouprave koje nisu sve pod članovima iste stranke i onda postoje različiti izvori financiranja”.

No, dodaje, apsolutno je loše da bilo koji medij dođe u situaciju da je upućen na jedan izvor financiranja, poglavito lokalni ili državni politički. To je nemoguća misija za profesionalnost novinarske struke, poručio je, dodavši da ‘naravno da će na sve strane gurati u medije kada Vukovar dobije neku nagradu poput one za najbolji grad u demografskoj politici‘. No, naglasio je, ne gušimo one koji misle drugačije od nas.

Na državnoj razini, ocijenio je, „sav taj javni novac koristi se kako bi se u javnosti peglao lik i djelo Andreja Plenkovića kao predsjednika hrvatske Vlade”.

Sandra Benčić (Možemo!) ustvrdila je da je nakon najnovije afere potpuno jasno na koji način postoji sprega HDZ-a, Vlade, ministarstava, državnih tvrtki i fondova, ali i nekih drugih političkih stranaka s medijima na način da se medijska slika o nekome kupuje. Nama u Možemo! to je jasno već dugo vremena jer mi plaćamo veliku političku cijenu toga što ne plaćamo nijedan medij da nas, kako je to Penava rekao, ‘prati‘. Mi smo to od početka odbili raditi mada su nam mnogi govorili da se bez toga ne da opstati u političkom životu Hrvatske, naglasila je.

„Odbili smo jer smatramo da se na tome ne može graditi demokratsko društvo i poštena politička utakmica. Sada vidimo da to rade mnoge političke stranke, što sami i priznaju, ali mi ne plaćamo nikoga da nas prati. Evidentno je da u Hrvatskoj, ako ne plaćate nekog da vas prati ili kako je to Medved rekao ‘da o vama objektivno izvještava‘, onda dobivate političku štetu u vidu puno više negativnih medijskih sadržaja, a u povratnoj sprezi to nekada djeluje i kao reket i dobivate puno više negativnih naslovnica”, ocijenila je.

Benčić (Možemo): Tražit ćemo sve podatke o isplatama državnih tijela prema medijima

Najavila je da njihova Jelena Miloš skuplja potpise za sazivanje sjednice Odbora za medije na kojoj će tražiti sve podatke o isplatama državnih tijela prema medijima. Poručila je i da su stranke od centra na lijevo, nakon izbora, spremne u prvih sto dana vlasti riješiti pitanje načina financiranja medija, regularnosti i transparentnosti, kao i položaj medija koji su dovedeni u situaciju kakvu sada imamo.

Marijana Puljak (Centar) je rekla da je afera Mreža pokazala kako HDZ javnim novcem kupuje medije. „Podsjetit ću da je na proslavu rođendana jednog medija u Splitu na koji je došla cijela Vlada, ‘od a do ž‘, i to pokazuje kako se Vlada odnosi prema medijima u gradu u kojem nisu na vlasti i čine sve kako bi tu vlast ocrnili. U taj medij ne možete plasirati više nijednu vijest jer gradonačelnik i stranka Centar nisu platili medijima za pozitivno izvještavanje”, ustvrdila je.

Zapitala je što radi ministrica kulture i medija, zašto se ne oglašava i ne dokaže da nema istine u tome da HDZ ne kupuje medije. Možda je, dodala je, problem u tome što je i ona sama pod istragom i ne želi pred svjetla reflektora jer je upletena u jednu korupcijsku aferu. Pozivam ministricu Obuljen Koržinek da kaže treba li nešto mijenjati u sustavu financiranja medija i je li HDZ nevin u svemu ovome kako žele prikazati ili je građanima konačno bjelodano na koji način HDZ osigurava ostanak na vlasti i plasira svoju istinu građanima, zatražila je Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:44