NEPOŽELJAN GOST

Most traži da Vlada Komšića proglasi personom non grata. ‘Ništa od toga, imamo bolje rješenje...‘

Vlada će i dalje provoditi svoju politiku izolacije prema Željku Komšiću. Hrvatskog člana Predsjedništva BiH nitko neće zvati na službene razgovore

Željko Komšić

 Elvis Barukcic/Afp

Hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića hrvatska Vlada neće proglasiti personom non grata na teritoriju RH kako to traži Most. Umjesto toga, Vlada Andreja Plenkovića nastavit će prema Komšiću provoditi politiku izolacije - s njim se neće službeno sastajati ni u Zagrebu ni u Sarajevu.

- Bit će isto kao i dosad - odgovorili su nam danas iz Banskih dvora na pitanje kako će ubuduće izgledati odnosi Vlade i premijera Plenkovića s Komšićem.

Nastavak politike izolacije mogao se naslutiti i iz prvih poruka koje su stigle iz Banskih dvora nakon objave rezultata izbora u BiH.

- Smatramo da je to loše i da je to nezdrava poruka za odnose i međusobno povjerenje Hrvata i Bošnjaka kao konstitutivnih naroda u BiH - poručio je premijer Andrej Plenković, komentirajući još jednu pobjedu Željka Komšića na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Pobjede do koje je došao jer su Bošnjaci iskoristili svoje biračko pravo i još jednom preglasali Hrvate koji su dominantno glasali za Borjanu Krišto, kandidatkinju koalicije hrvatskih stranaka predvođenu HDZ-om BiH.

- U šest godina koliko sam premijer s Komšićem se nijednom nisam službeno susreo. Niti u Zagrebu niti u Sarajevu. Koliko znam, Komšić se nije službeno susreo ni s Kolindom Grabar-Kitarović dok je bila predsjedica, a mislim da se službeno nije sastao ni s Milanovićem otkako je predsjednik RH - naglasio je Plenković.

Vrlo slična poruka stigla je i od ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

- Jeste li vidjeli ikada susret premijera s gospodinom Komšićem? Jesam li ja ikada bio s njim? Ne znam je li predsjednik Milanović. To govori da gospodin Komšić ne može biti sugovornik i partner … Nitko nije s njim razgovarao, nitko ga nije uzimao kao legitimnog sugovornika. On je izabran prema izbornom zakonu, ali on nije legitiman - rekao je Radman.

Činjenica da je Željko Komšić već četvrti put izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dodatno će komplicirati ionako složene odnose između Zagreba i Sarajeva.

- Komšić je izabran za člana Predsjedništva BiH 2006. i 2010. godine. Zbog zakonskog ograničenja Komšić se nije mogao treći put zaredom kandidirati na izborima 2014., pa je tada izabran Dragan Čović. Nakon četiri godine (2018.) Komšić se opet kandidira i pobijeđuje i onda još jednom sada, 2022. godine. Što znači da u razdoblju od dvadeset godina - od 2006. do 2026. - šesnaest godina imamo, nominalno, hrvatskog člana Predsjedništva BiH kojeg nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to nepravedno i koliko je ta praksa štetna i koliko ne pridonosi dobrim odnosima između Hrvata i Bošnjaka kao ravnopravnih konstitutivnih naroda u BiH. Još je gore da se to zbiva nakon što je od 1995. do 2006. godine postojao fair-play i međusobno poštivanje. Tada se ovako nešto nije događalo - poručio je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:16