ORDINARIJATU 5 MILIJUNA

MORH razočarao Jezerinca: tražio 610 tisuća kuna više, a dobio 260

 Robert Fajt / CROPIX

Vojni ordinarij Juraj Jezerinac, jedan od najglasnijih hrvatskih biskupa, tražio je od ministarstva obrane da se u 2012. iznos za troškove vojnog ordinarijata poveća za 610.000 kuna. Iako je akutalna vlada 2012. proglasila godinom stezanja remena i ukupne proračunske rashode smnjila za 3,4 milijarde kuna, Ministarstvo obrane je, iako ne u potpunosti, imalo sluha za Jezerinčev zahtjev pa je u ovoj godini za troškove vojnog ordinarijata odobrilo 260.000 kuna više nego je što je u u prošloj godini osigurala HDZ-ova vlada. Tako u ovoj godini iznos kojeg je MORH odobrio za materijalne troškove vojnog ordinarijata iznosi 5,087.000 kuna, dok je u 2011. taj iznos bio 4.827.000 kuna.

Policija i veterani

Međutim, iznos izdvojen iz budžeta MORH-a je za 350.000 kuna manji od onoga što je tražio Jezerinac, koji je povećane zahtjeve obrazlagao povećanim troškovima za jubilarno 20. hodočašće hrvatske vojske i policije u svetište u Lorudesu na jugu Francuske.

Vojni ordinarijat je organizator, a MORH financijer toga hodočašća u kojem osim aktivne vojske i policije sudjeluju i pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata. Ovogodišnje je hodočašće trajalo punih tjedan dana - od 8. do 15. svibnja. Vojni i policijski hodočasnici su u Lourdesu prespavali čak pet noći.

Materijalni troškovi

Na sedmodnevno hodočašće o trošku MORH-a putovao je Zbor Hrvatske ratne mornarice i vojni orkestar, a putem od Zagreba prema svetištu u Francuskoj hodočasnici su posjetili papinsku palaču u Avignonu, razgledali pitoreskni srednjovjekovni gradić Carccassone u francuskoj pokrajini Lanquedoc, a na povratku su svratili u Nicu i Padovu. Važno je istaknuti da se vojni ordinarijat ne uzdržava iz iznosa kojeg država od 1999. svake godine izdvaja (između 250 i 300 milijuna kuna godišnje) za finaciranje troškova katoličkoga klera po župama. Jezerinčev vojni ordinarijat financira se izravno iz proračuna Ministarstva obrane i manjim dijelom iz proračuna MUP-a, a takav način financiranja proizlazi iz Ugovora RH sa Sv. Stolicom o dušebrižništvu katoličkih vjernika pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi RH kojeg je 1996. potpisala hrvatska vlada. Zahvaljujući tom Ugovoru, iz budžeta MORH-a izravno je financirana gradnja i uređenje velebnoga zdanja vojnog ordinarijata na Ksaverskoj cezsti u Zagrebu vrijednog oko 30 milijuna kuna, a MORH se istim Ugovorom obvezao financirati materijalne troškove vojnog ordinarijata kao i gradnju posebne katedralne crkve Vojne biskupije.

Ugovor iz 1996.

Natječaj za gradnju te crkve MORH je objavio u rujnu prošle godine, dakle samo tri mjeseca prije parlamentarnih izbora, ali je nakon novinarskih pitanja je li vrijeme krize pravi trenutak za gradnju crkve na trošak poreznih obveznika, poništen uz obrazloženje da je nedovoljno pripremljen. Temeljem spomenutog Ugovora iz 1996. Hrvatska se obvezala u svakoj vojarni osigurati primjeren prostor za molitvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:29