IVICA PULJAK

‘Moja vizija razvoja Splita dijametralno je suprotna od one koju nudi HDZ‘

Ivica Puljak je relativni pobjednik splitskih izbora ispred HDZ-ova Vice Mihanovića
Ivica Puljak
 Tom Dubravec/ Cropix

Ivica Puljak, kandidat Centra, veliko je iznenađenje u Splitu gdje je ušao u drugi krug kao relativni pobjednik ispred HDZ-ova Vice Mihanovića. U intervjuu govori o strategij za drugi krug, mogućim koalicijama u Gradskom vijeću, ali nije htio govoriti o mogućim novim kompromitirajućim snimkama koje bi se o njemu mogle pojaviti u javnosti.

Relativni ste pobjednik prvog kruga izbora, što je svojevrsno iznenađenje, kakva vam je strategija za drugi krug, na što ćete se fokusirati?

- Kao i u prvom krugu, bit ćemo fokusirani na program i rješenja koja nudimo da pokrenemo razvoj Splita u smjeru modernog, uspješnoga grada. Čvrsto vjerujemo da Split, uz kvalitetne ljude na čelu, može postati centar Dalmacije, cijele regije, a u nekim određenim segmentima i centar svita. Vodit ćemo pristojnu i civiliziranu kampanju, kakva takvom Splitu i priliči.

Neće vam biti lako u drugom krugu. Kerum bi mogao pozvati svoje birače da glasaju za Mihanovića, a pitanje je hoće li Prkić i SDP pozvati svoje birače da glasaju za vas, s obzirom da znamo odnose među vama.

- Osvojili smo prvo poluvrijeme, ali ne podliježemo euforiji jer trebamo odigrati utakmicu do kraja. Ne mogu procijeniti hoće li oni pozvati birače da glasaju za nas, ali u konačnici će ionako građani sami odlučiti žele li na čelu grada politiku javnog interesa ili trgovačke koalicije vođene osobnim ambicijama za bogaćenjem, kakve su ovaj grad sustavno uništavale više od cijelog desetljeća.

Zbrojimo li glasove koje je dobila desnica i ljevica i centar, čini se da bi prevagu mogli donijeti birači Branke Ramljak i Mosta. Imate li neku strategiju za njih, odnosno kako ćete im se obraćati?

- Uopće se ne želim baviti kalkulacijama niti želim zbrajati i oduzimati birače kao da je riječ o figuricama. Ponudit ćemo građanima Splita našu viziju razvoja grada koja je dijametralno suprotna od one koju nudi HDZ i vjerujemo da će oni to prepoznati i honorirati.

Jeste li već s nekim razgovarali oko pitanja većine u Vijeću, svi su vam prihvatljivi osim HDZ-a i Keruma i jeste li spremni za nove izbore ne uspijete li sastaviti većinu?

- Točno je da su nam prihvatljivi svi osim HDZ-a i Keruma koji žele raditi na razvoju grada i dugoročnoj dobrobiti za građane, a ako ne uspijemo sastaviti većinu, spremni smo za nove izbore.

Kako tumačite uspjeh Možemo! u Zagrebu, ali i u drugim većim sredinama pa i Splitu, a kako ulazak Škore u drugi krug u Zagrebu? Je li to znak da su velike stranke u krizi?

- Mislim da rezultati ovih izbora neupitno pokazuju da su građani željni promjena, da im je dosta praznih obećanja, korumpiranih političara i kompromitiranih stranaka koje su naše društvo dovele u stanje apatije, pesimizma i stagnacije. Mislim da je to znak da će u krizu s vremenom ulaziti sve stranke koje su svoje pozicije koristile protiv interesa građana. Ovi rezultati bi mogli biti uvod u dubinske promjene na političkoj sceni.

Stalno se najavljuju nove vaše kompromitirajuće snimke. Možemo li to očekivati, odnosno jeste li još koji put pjevali ustaške pjesme?

- Za svoju grešku iz davnih dana sam se ispričao i vjerujem da su moji birači prepoznali iskrenost i da dobro znaju kakve vrijednosti danas zastupam. Nisu problem ljudi koji su se ispričali za greške iz prošlosti, nego oni koji te stvari čine danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:29