PLAN ZA KUKURIKU 2

Mogu li SDP i Možemo! zajedno na izbore? Neki su skeptični: ‘Znam gdje bi se mogao stvoriti problem‘

‘Nećemo prebrzo ulaziti u formalne saveze, ali otvoreni smo za razne vrste suradnje u cilju smjene HDZ-a s vlasti‘

Tomislav Tomašević, Ivan Račan, Peđa Grbin

 Darko Tomas/

Suradnja Možemo! i SDP-a ovisi o dogovoru oko programskih točaka, suradnji na lokalnoj razini i kvaliteti te suradnje, ali i stavu naših birača o tome. Sve je otvoreno, ali postoji opcija o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore, kažu u vrhu Možemo!, komentirajući odluku SDP-a koji je dao mandat svom predsjedniku Peđi Grbinu da razgovara sa svim strankama na lijevo- liberalnoj sceni o mogućnosti zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore.

- Naravno da je suradnja u Zagrebu najbitnija jer smo zajedno na vlasti i tu će se mjeriti kvaliteta mogućih odnosa - nastavlja osoba iz vodstva Možemo!.

U odnosu na Pulu gdje je koalicija SDP-a i Možemo! puknula jer se Možemo! protivi gradnji hotela na Lungomareu koji bi "progutao" gradske plaže i javnu sportsko-rekreativnu zonu, dok SDP gura interes privatnog kapitala, kaže da taj slučaj otvara pitanje koliko se dvije stranke doista mogu dogovoriti o tome koja su danas ključna pitanja ljevice.

Ključna pitanja

- Pitanje prostorne pravde je ključno pitanje, ali isto tako i ekonomskog modela po kojem se prostor koristi, odnosno privatizira li se profit, a onemogućava razvoj šire zajednice. Ključan je odnos prema turizmu, prostoru, resursima i zajednici. Politike prema energetici i upravljanje vodnim resursima su pitanja ljevice. U Istri je na snazi redukcija vode i gradonačelnik Pule Filip Zoričić građanima poručuje da paze kako peru zube, ali pritom mu ne smeta što se zalijevaju golf-tereni - kažu u Možemo!, ilustrirajući što su pitanja ljevice te ističu da će suradnja sa SDP-om ovisiti o programskim dogovorima.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak, kojeg SDP-ovci također žele vidjeti u svom bloku, kaže da u Centru pozitivno gledaju na svaku inicijativu koja ima za cilj promjenu vlasti na nacionalnoj razini.

- Mi uvijek ponavljamo da dok je HDZ na vlasti, Hrvatska nema nikakve šanse. Dakle, ključno je pitanje kako pobijediti HDZ. Stranka Centar je jedno takvo iskustvo upravo imala u Splitu. U godinu dana smo dva puta pobijedili HDZ. Pred strankom Centar je razvijanje vlastitog identiteta i modela upravljanja po cijeloj Hrvatskoj - kaže Puljak pa dodaje da, dok nema najave parlamentarnih izbora, smatraju da na taj način mogu animirati najveći broj građana nezadovoljnih starim politikama.

- U tom smislu nećemo prebrzo ulaziti u formalne saveze jer tako ne možemo postići najbolji rezultat. Naravno da smo uvijek otvoreni za razne vrste suradnje prema glavnom cilju, a to je smjena HDZ-a s vlasti. Vrijeme će pokazati u kojim je modalitetima najbolje izaći na sljedeće parlamentarne izbore - zaključio je Puljak.

Govoreći o mogućnosti stvaranja Kukuriku koalicije 2, predsjednik IDS-a Dalibor Paus napominje da su istraživanja i razgovori unutar stranke o modalitetima izlaska na izbore prisutni u svim strankama, pa i njegovoj, ali to još nije na dnevnom redu.

- Sa SDP-om imamo loša iskustva u nekoliko izbornih ciklusa jer se izigrao dogovor. Članovi Predsjedništva će sigurno o tome razmišljati ako suradnja s njima bude opcija. No, svi koji su na našim programskim postavkama, prihvatljivi su nam za razgovor. Treba o tome razmišljati, premda su parlamentarni izbori prilično daleko - kaže Paus.

Na pitanje je li moguća suradnja IDS-a s HDZ-om, tim prije što je njihov Klub potpisao HDZ-ovu inicijativu za izmjenu Ustava, odgovara da je potpis dao samo predsjednik njihova Kluba zastupnika te da podržavaju otvaranje postupka izmjene Ustava kako bi se uredilo pitanje referenduma.

Stvaranje bloka

Na temu suradnje s HDZ-om Paus objašnjava da kao regionalna stranka IDS ima interes surađivati s Vladom oko konkretnih stvari. - U tom segmentu surađujemo s Vladom, ali u političkom smislu smo dosta ideološki različiti i teško ćemo se dogovoriti - zaključuje. Dodaje kako bi IDS-u bilo zanimljivo i stvaranje bloka u kojem bi se okupile liberalne stranke i dogovorile zajednički izlazak na izbore.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, koji već dugo zagovara zajednički izlazak na izbore svih stranaka ljevice i lijevog centra, kaže da je tu matematika jasna i da po D‘Hondtu odvojeni izlazak na izbore znači pobjedu HDZ-a.

- Ali, to više ne ovisi o SDP-u, nego o Tomislavu Tomaševiću i Sandri Benčić. Pritom Možemo! nije stranka, nego platforma čije se stranke najprije moraju dogovoriti između sebe, a o tom dogovoru ovisi hoće li se na izbore ići u jedan ili dva bloka - kaže Beljak, napominjući kako bi se u razgovorima mogao pojaviti još jedan problem.

- U Možemo! bi moglo isplivati pitanje ega. Oni bi u tom savezu mandat za premijera trebali dati Peđi Grbinu, a na to će teško pristati - smatra Beljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:11