‘MLJETSKI RUS‘

Moćni ruski biznismen prodaje jedan od najljepših i najstarijih dubrovačkih hotela

"Renesansa" je inače zadnjih godina unatoč krizi i zatvorenim objektima zadržala većinu zaposlenika

Hotel ‘Zagreb‘ u Dubrovniku, u vlasništvu ruskog poduzetnika Mihaila Šelkova

 Božo Radić/cropix/

Hotel "Zagreb", jedan od najljepših i najstarijih dubrovačkih hotela, ponuđen je na prodaju.

Potvrdila je to Slobodnoj Dalmaciji Doroteja Ivanjko, direktorica tvrtke "Renesansa", u čijem je vlasništvu taj turistički objekt. Hotel na šetalištu uvale Lapad samo je jedna u nizu nekretnina koje su na dubrovačkom području u vlasništvu spomenute kompanije, odnosno ruskog poduzetnika Mihaila Šelkova, većinskog dioničara korporacije "Vsmpo-Avisma", najvećeg svjetskog proizvođača proizvoda od titana u zrakoplovnoj industriji koji se koriste u avionima "Boeinga" i "Airbusa".

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, jedan je od rijetkih ruskih oligarha koji nije bio pod sankcijama. Šelkovljeva tvrtka "Renesansa" posluje na dubrovačkom području od 2005., a "Zagreb" je kupila pet godina kasnije od tada posrnule građevinske tvrtke "PGM Ragusa".

Rasprodan inventar

Planirala ga je obnoviti još 2019. godine. Inventar je raspordan neposredno prije izbijanja pandemije koronavirusa, a hotel pripremljen za temeljitu obnovu. Nažalost, to se do sada nije dogodilo.

"Renesansa" uz "Zagreb" ima još jednu nekretninu u Dubrovniku, i tri na Mljetu, a u konavoskom mjestu Lovorno i poljoprivredno zemljište s kućom. Iako samozatajan do te mjere da ga ni mnogi zaposlenici nisu nikada vidjeli, niti se eksponira u medijima, Šelkov je u javnosti poznat kao "Mljetski Rus" kojega svi hvale zahvaljujući nizu akcija i donacija koje je poduzeo s mještanima i za njih.

Dubrovnikom kruži priča da ih je čak vodio na nogometne utakmice u London, a 2016. godine proglašen je i počasnim građaninom Mljeta za doprinos ukupnoj kvaliteti življenja lokalne otočne zajednice. Šelkov je i veliki donator i u Dubrovniku.

Posredstvom tvrtke je s Općom bolnicom prije tri godine potpisao petogodišnji ugovor o suradnji kojim se obvezao na godišnje donacije u ukupnom iznosu od gotovo 250 tisuća eura za nabavku najmodernije medicinske opreme te za dodatne programe edukacije i stručnog usavršavanja liječnika.

Prije pandemije, tvrtka "Renesansa" je s Ministarstvom državne imovine potpisala ugovor o zakupu i obnovi vile "Aurora" u Trstenom i nekadašnjeg odmarališta na otočiću Jakljanu, no sve je te planove i investicije zaustavila globalna zdravstvena kriza.

"Renesansa" je odustala od zakupa Jakljana premda su tamo već odrađeni pripremni radovi za obnovu, a direktorica Ivanjko za Dubrovački vjesnik je potvrdila da će obnova vile "Aurora" uskoro početi. Riječ je o smještajnom kompleksu izgrađenom na izvanrednoj lokaciji kod Arboretuma u Trstenom, i ima površinu od 1000 četvornih metara unutar šumske zone od 11 tisuća kvadrata.

Obnova vile "Aurora"

- Nakon dugog čekanja, vila "Aurora" od siječnja ima pravomoćnu građevinsku dozvolu za renovaciju cijelog kompleksa. U procesu smo daljnjeg razvoja projekta i u planu je početak projekta čim okolnosti to dozvole – ističe direktorica u odgovoru na naša pitanja.

Već smo ranije pisali kako je zakupac oko ovog objekta radio dokumentaciju u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku i Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, budući da je riječ o lokalitetu u kojem treba valorizirati i prirodne resurse i zaštićenu kulturnu baštinu.

"Renesansa" je inače zadnjih godina unatoč krizi i zatvorenim objektima zadržala većinu zaposlenika i pravi je primjer za druge vlasnike neobnovljenih hotela. Naime, od zatvaranja hotela 2019. do sada redovito održava prekrasan hotelski park.

Rijetke dubrovačke palme koje su preživjele pošast palmine pipe zdrave su zahvaljujući redovitoj višegodišnjoj skrbi zaposlenika "Renesanse".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:03