SMRT DJETETA

Mnogi u Dugom Selu danas su se prisjetili 2. svibnja 2023., tada je donesena odluka koja je kumovala današnjoj tragediji

Organizirani prijevoz je ukinut nakon što je sagrađen nadvožnjak, a građani se danas pitaju bi li dijete bilo živo da nije donesena takva odluka

Tragedija u Dugom Selu

 Damir Krajac/Cropix

Kad je prije godinu dana u Dugom Selu svečano i uz pjesmu dočekano otvorenje nadvožnjaka kod Osnovne škole "Ivan Benković", nitko nije mogao niti zamisliti da će taj isti događaj 365 dana kasnije indirektno biti povod za suze i tugu.

Naime, osim što je puštanje u promet nadvožnjaka naziva K1 označilo svojevrsno spajanje Dugog Sela, istovremeno je ono bilo povod za još jednu odluku - ukidanje organiziranog prijevoza učenika autobusom iz Rugvičke i ostalih ulica.

Tu je odluku, naime, donijela Zagrebačka županija te je ona stupila na snagu 2. svibnja 2023. godine, nakon što je zaključeno da je otvaranjem nadvožnjaka prestala potreba za organiziranim prijevozom koji je bio privremen.

Nije opravdan

"Zbog nedavnog otvaranja nadvožnjaka pokraj naše osnovne škole Zagrebačka županija je donijela odluku o obustavi organiziranog prijevoza učenika autobusom iz Rugvičke i okolnih ulica. Odluka će stupiti na snagu 2. svibnja 2023. godine. Naime, od osnutka škole 2009. godine taj je prijevoz i organiziran kao privremeni zbog opasnog i neadekvatnog pružnog prijelaza s 8 kolosijeka između Predavčeve i Rugvičke ulice. Puštanjem u promet predmetnog nadvožnjaka navedeni razlog više nije opravdan pa je Županija odlučila kako je rečeno", objavila je prošle godine na svojim stranicama Osnovna škola "Ivan Benković", dodavši u nastavku i jednu znakovitu poruku: "Molimo sve učenike, ne samo iz Rugvičke ulice, da u prometu budu oprezni i kao pješaci i kao biciklisti, a posebno kao vozači romobila."

image

Obavijest o ukidanju prijevoza na stranicama OŠ "Ivan Benković"

Mnogi dugoselski roditelji tog su se događaja sjetili danas s obzirom na to da je dijete, koje je oko podneva stradalo pod kotačima kamiona, bilo dijete koje je pohađalo Osnovnu školu "Ivan Benković", a poginulo je na povratku kući s nastave, i to upravo na Rugvičkoj cesti kojom je prijevoz školske djece do unazad godinu dana obavljao autobusni prijevoznik.

Ljutiti građani

Jutarnji list kontaktirao je školu kako bismo doznali zašto je organizirani prijevoz učenika na tom dijelu bio obustavljen, a tamo su nas zamolili da za pojašnjenje pitamo Zagrebačku županiju koja je takvu odluku i donijela. Nakon toga kontaktirali smo župana Stjepana Kožića da nam pojasni zašto je prijevoz učenika ukinut i je li to možda bila pogrešna odluka, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Za komentar nije bio raspoložen ni gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, koji je na društvenim mrežama izrazio sućut zbog događaja. Grad je inače subvencionirao ovu liniju.

Tragični događaj komentirali su i brojni građani na društvenim mrežama, koji tvrde da stalno upozoravaju zbog problema u prometu u ovom dijelu grada, kao i zbog činjenice da je ukinut školski prijevoz, što je sada rezultiralo i prvom dječjom žrtvom od njegova ukidanja.

"Netko za ovo treba gadno odgovarati. Zbog nekoga je smrtno stradalo jedno dijete. Da li bi to dijete bilo živo da nije ukinuta linija na tom potezu za školarce, i da se zbog KTC-a i građevinskih radova osiguralo sigurno kretanje djece, a i svih ostalih građana", napisala je jedna od stanarki Dugog Sela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 22:18