NEUGODNO IZNENAĐENJE

Mnogi građani ostali šokirani nakon dolaska na sud: ‘Pa dobro, što smo vam mi krivi!?‘

‘Pa ja putujem idući tjedan za Njemačku u potrazi za poslom. Vi bar radite. Što ću ja sada?‘, pitao se jedan zbunjeni građanin
 Zeljko Puhovski/Cropix

Peti je dan štrajka pravosudnih službenika i namještenika u borbi za veće plaće, a unatoč činjenici što je time taj cijeli sustav zbog toga poprilično paraliziran i medijski popraćen, uvjerili smo se da mnogi građani za štrajk ne znaju.

Obišli smo zagrebački Trg pravde - mjesto na kojem se trenutačno izvode opsežni građevinski radovi, ali uredno, barem do ovog ponedjeljka, svoje radne zadaće u tom prašnjavom okruženju, u službi građana i za pravdu, odrađuju Općinski kazneni sud, Općinsko državno odvjetništvo i Zemljišno-knjižni odjel poznatiji kao gruntovnica. U tom ograđenom kompleksu nalaze se i odvojene prostorije, tzv. dežurne, koje služe općinskim i županijskim tužiteljima za ispitivanje tek netom uhićenih osumnjičenika. No, građani najviše posjećuju prostorije u kojima se izdaju uvjerenja o nekažnjavanju i upravo je taj prostor odmah na "udaru" svih posjetitelja Trga pravde na čijim se vratima i zidovima nalaze veliki plakati s kojih doslovno "vrišti" natpis - ŠTRAJK.

I da, nitko ne čita što piše na vratima pa nakon ulaska u prostor slijedi čuđenje, zbunjenost, poneka neprimjerena riječ, revoltirani izlazak...

image


Ronald Gorsic/Cropix

"Štrajk? Tko štrajka? Što smo vam mi građani krivi? Pa ja putujem idući tjedan za Njemačku u potrazi za poslom. Vi barem radite. Što ću ja sada", rekao je vidno zbunjen Z. P. na šalteru prostorije u sklopu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu gdje se izdaju uvjerenja o nekažnjavanju. Sudska službenica s druge strane šaltera mu je, pokazujući prstom na veliki plakat na staklu udaljen od njegova lica niti 20 centimetara, priopćila da je u tijeku štrajk pravosudnih službenika i namještenika te da pošalje zahtjev preko e-Građani. Jer njegov slučaj nije hitan. Da je, naime, gospodin u Njemačkoj na koju se poziva kojim slučajem već dobio posao i da mu, radi toga, žurno treba potvrda o nekažnjavanju, njemu bi se ona, uz predočenje dokaza o hitnosti, odmah i izdala. Jer hitni slučajevi se ne ignoriraju.

Iako su u štrajku, svi ti potplaćeni pravosudni djelatnici uz potvrde o nekažnjavanju rješavaju zajedno sa sucima i sve hitne kaznene spise poput onih kojima prijeti zastara, slučajeve u kojima se optuženi nalaze u istražnom zatvoru, a u hitne predmete spadaju i mjere opreza ako su na snazi i treba ih se nekome produljiti ili ukinuti.

Tako da već cijeli ovaj tjedan suđenja na najvećem kaznenom sudu u zemlji iz općinske nadležnosti nema, a tako je i u svim ostalim sudovima u državi.

image


Ronald Gorsic/Cropix

- Sve rasprave smo morali odgoditi jer je i moja zapisničarka u štrajku i podržavam ju u tome. Plaća joj je sramotno mala i nije u redu naspram nas kojima su plaće digli. Trebalo je sve odmah riješiti jer smo mi zapravo kao jedno tijelo. Ja bez svoje suradnice kao sudac doista ništa ne mogu raditi jer ona rješava i svu papirologiju oko spisa, iako mnogi misle da su sudski zapisničari najobičniji daktilografi. Međutim, to je daleko od toga. Ona je i sve drugo, a ne samo to - kaže za Jutarnji list jedan sudac. Druga sutkinja se nada da će Vlada što prije otvoriti oči jer napominje da je u pravosuđu, koje je ionako već zatrpano ogromnim brojem predmeta, svaki radni dan bitan, a sa štrajkom više od 95 posto stvari stoji.

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu trenutačno radi 26 sudaca, 79 službenika (zapisničari, upisničari, arhivari...) i 15 namještenika (vozači, dostavljači, portiri, telefonist i spremačice). Velika mašinerija u kojoj 94 osobe potražuju svoja prava kako bi živjeli životima dostojnim svakog čovjeka. Sam ulaz u sud je pust. Velike fluktuacije ljudi nema jer je svaki raspravni sudac odgodio svoja ročišta koja nisu hitna i ujedno obavijestio sve osobe u postupku o odgodi. Međutim, na glavni ulaz suda na kojem se nalaze pravosudni policajci "kapaju" svako malo odvjetnici i vježbenici da bi u pisarnici izvršili uvide u spis. A unatoč tome što znaju da je štrajk, ne razmišljaju da su i njima vrata kancela zatvorena.

image


Ronald Gorsic/Cropix

Predsjednica Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, sutkinja Jasna Zoretić Rendulić u razgovoru za Jutarnji kaže da podržava štrajk kao i svi suci na njezinu sudu. Pritom, međutim, podsjeća i koja je njezina dužnost kao predsjednice suda.

- Svaki predsjednik suda mora osigurati neometani rad samog suda da ne bi nastala velika nenadoknadiva šteta u nekim predmetima. Važno je znati da suci podržavaju štrajk. Jedino se održavaju ročišta u hitnim spisima, kao i onima u kojima bi mogla nastupiti zastara. Zapravo, identično je postupanje kao i kad je bio štrajk sudaca. Zna se koji su uvijek prioriteti. Bitno je i znati da sudac bez zapisničara ne može funkcionirati i to se kroz ovaj štrajk itekako vidi i osjeti - rekla je za Jutarnji list sutkinja, predsjednica zagrebačkog OKS-a Jasna Zoretić Rendulić. Kad se sve vrati u normalu, "zapljusnut" će ih golema količina posla kojeg i kroz redovne zadaće kad nema štrajka, svakodnevno imaju i previše.

image
Ronald Gorsic/Cropix

I prostor gruntovnice je neobično pust, no građani, također, svako malo dolaze. Kad dobiju informaciju da ne mogu ništa riješiti što nije hitno te da online podnesu zahtjev koji im treba, odmahujući rukom odu jer nisu svi i informatički pismeni.

Odvojeni objekt, pak, na Trgu pravde, u kojem tužiteljstvo pod kamerama ispituje svježe uhićene osobe, uredno radi. Jer kad im pritvorski nadzornik PU zagrebačke policijskim kombijem i u lisicama dovede osumnjičenog, radi se o hitnom slučaju nakon kojeg odlučuju hoće li za pojedinca zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora ili će ga se pustiti uz mjere opreza.

Iako je za petak bio predviđen sastanak svih sindikalnih povjerenika u Zagrebu kako bi se donijela odluka o daljnjem postupanju, iz Sindikata pravosudne policije doznajemo da je sve pomaknuto za ponedjeljak idući tjedan. A treba li reći da su oglasi za posao u kojima se intenzivno traže sudski zapisničari i dalje aktivni? Kako i ne bi bili, jer trenutačna ponuda uvjeta na granici preživljavanja u tim raspisanim natječajima nimalo nije atraktivna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:25